Светът винаги се е развивал бързо, но сега сякаш се върти дори с по-голяма скорост. Условията, в които работим след пандемията, се промениха. Появиха се дистанционна и хибридна работа, начинът, по който живеем живота си ден след ден, както у дома, така и на работа, се промени. Днешният човек и служител е по-напрегнат, по-зает и по-тревожен от всякога. Постоянно бягаме от едно място на друго, от една задача на друга. Имаме чувството, че винаги закъсняваме и сякаш часовете в денонощието никога не стигат.

Именно този постоянен стрес е причината все повече да се говори за състояния на бърнаут, претоварване и нужда от почивка, грижа за себе си и баланс между работата и личния живот. Понятието осъзнатост (mindfulness) не само в личен план, но и на работа е тема, която все повече се повдига, за да подобрим качеството си на живот във всяка сфера и да запазим себе си. В следващите редове ще ви разкажем какво е общото между осъзнатостта на работа, защо е важно да я прилагаме и как тя може да ни помогне не само да бъдем по-щастливи, но и по-добри служители. 

 

Защо трябва да се грижите за себе си?

Всеки, който е летял със самолет вероятно е забелязал, че по време на инструктажа за безопасност, екипажът винаги набляга на това, че първо трябва да помогнем на себе си. Първо трябва да поставим своята кислородна маска и след това тази на човека до нас или дори на детето си. Ако ние самите не се чувстваме добре, няма да можем да даваме всичко от себе си както на работното място, така и у дома в грижите за най-близките си. Поради тази причина е важно да усвоим и прилагаме постоянни практики за осъзнатост, които да ни помагат да се „заземяваме” и да се връщаме към себе си.

Какво е осъзнатост и защо е важна дори на работното място?

Осъзнатостта, известна още като mindfulness, е термин, който се среща все по-често в професионалната сфера. Вече можете да чуете за нея не само в кабинета на терапевта си или в залата за йога, но и в офиса, чрез новото безплатно приложение за релакс, част социалните ви придобивки или дори по време на следващото си работно обучение.

Зад термина осъзнатост се крие умението да съществуваме в настоящия момент, да наблюдаваме какво се случва на нас, около нас и с нас - какви емоции изпитваме, какви усещания можем да забележим в тялото си и как точно се чувстваме. С други думи, mindfulness е умението да бъдем в хармония както със собствените си преживявания, така и с тези извън нас. 

Авторът Кристоф Андре поставя осъзнатостта под шапката на грижата за себе си и вярва, че умението да сме осъзнати е като тренировка за съзнанието, която ни помага да преминаваме по-лесно през възходите и паденията. Списание Forbes пише, че осъзнатостта е умението, което всеки човек на 21-ви век трябва да притежава. Според тях компаниите (и съответно служителите), които наблягат на развитието на това умение, са много по-подготвени за постоянно променящия се пазар на труда.

 

Изследвания на компании като Google и Intel показват, че умението да се практикува осъзнатост на работа може да намали нивата на стрес, като същевременно подобрява фокуса, вниманието, уменията за вземане на решения и цялостното благосъстояние. Осъзнатостта дава на служителите пространство да мислят - да присъстват - което води до развитие на умствена гъвкавост, устойчивост и взимане на адекватни решения. 

- Някои положителни ефекти на осъзнатостта са:

1. Развиването на умението да сме отворени за различното, както и да сме любопитни;

2. Умението да отговаряме на случващото се, а не просто да реагираме;

3. Способността да разграничаваме натрапчивите си мисли от фактите;

4. Създаване на здравословни навици и подхранване на креативния потенциал.

 

 

Как да се грижите за себе си и да практикувате осъзнатостта?

На първо място обърнете внимание на най-елементарните си нужди - ядете ли достатъчно, в менюто ви присъства ли разнообразие от растителни продукти, движите ли се ежеседмично, наспивате ли се добре, разполагате ли със свободно време, в което да си почивате без да изпитвате вина? Това са нещата, които поставят основата на доброто физическо и психично здраве. Едва след като разполагате с тях, можете да преминете към техниките за осъзнатост, за които ще прочетете по-долу. 

- Обърнете внимание на сетивата си:

Ако се намирате в ситуация, която ви носи високи нива на тревожност, например предстои ви говорене пред публика, или очаквате важна обратна връзка, опитайте да се свържете със сетивата си. Те включват допира, звука, зрението, мириса и вкуса. Отделете няколко секунди на всяко сетиво и си направете списък с всички неща, които усещате в момента. Допир - материята на дрехите ви, твърдостта на стола, на който седите, материалът, от който е направено бюрото ви. Повторете това упражнение за всяко сетиво. Това е мощна техника, която ви връща в настоящия момент, в който всичко може да бъде сведено до нещо познато и сигурно за ума ви. Така не само се разсейвате от натрапчивите мисли, но “излъгвате” съзнанието си да мисли за нещо, което му носи покой. След няколко минути и практикуване редовно на тази техника, ще видите как с лекота може да преборите тревожността в ежедневието си. 

- Върнете мислите си към настоящето:

Много често, докато вършим нещо, умът ни витае в друга посока вместо да се концентрира върху задачата ни. Ако забележите, че това се случва, върнете ума си в настоящето и обърнете внимание на действието, което извършвате. Доказано е, че човек е много по-щастлив, когато е напълно концентриран върху това, с което се занимава в момента.

- Отделете време да постоите в тишина:

Днешният свят е прекалено шумен. Рядко ни се случва да останем в пълна тишина без да чуваме телевизор или музика на заден фон. Учени наблюдават, че умът ни се възстановява невероятно бързо в момента, в който спре да бъде стимулиран звуково. Затова отделяйте поне 10 минути на ден, в които да стоите в тишина. Добър вариант е да работите в пълна тишина, ако работното ви място го позволява. Ще забележите, че в края на работния ден няма да сте толкова изморени. Можете също да се постараете да не слушате музика, докато се прибирате от работа, за да се заредите с енергия за всички дейности, които ви чакат вкъщи.

- Правете си почивки, но без социални мрежи:

Повечето служители имат навика да преглеждат социалните си мрежи или новинарски сайтове по време на почивките си. Това е още една причина да се чувстват изморени в края на работния ден, защото този тип почивка е изключително неефективна. Вместо това използвайте времето да излезете на чист въздух и да погледате надалеч. Това действа добре както на ума, така и на зрението ви.

 

Заключение

Необходимостта от практики за осъзнатост е все по-голяма, заради купищата информация, която ни залива денонощно и която води до стрес. Истината е, че ако искаме да се чувстваме добре, се налага да обърнем внимание на себе си и да усвоим умения, които да ни помагат да го правим. Осъзнатостта е нещо, което трябва да присъства в ежедневието ни и да се превърне в константа, а не в изключение. Дори 10-минутна практика на осъзнатост на ден, е достатъчна да ни върне в настоящето, да успокои препускащия ни ум и да ни припомни, че голяма част от проблемите ни в действителност не са чак толкова големи, колкото умът ни ги кара да изглеждат.

 

Използвате ли техники за осъзнатост и какви са те? 

Включете се в нашата платформа Kaderabotim.bg и вижте каква е обратната връзка на служителите за компанията, в която работят. 

Нека заедно подобрим прозрачността на пазара на труда в България!