Създаването на балас между работата и личния живот е важно, ако искате да сте спокойни, отпочинали, продуктивни, с добро психично здраве и да имате време за близките си.

 

Въпреки работата от вкъщи, която покрай пандемията доби голяма популярност и стана една от най-значителните предпоставки за смесването на кариерата с свободното време, дисбаланс между работата и личния живот би могъл да се появи и при хора, които работят само от офиса.

 

Връщането на баланса е трудно, но не и невъзможно. В днешната статия сме ви подготвили 7 съвета за постигането му.


Как изглежда балансът между работата и личния живот?

Повечето хора описват баланса като перфектна симбиоза между продуктивността и личните приоритети. Наличието на равновесие между работата и личното време е предпоставка за повече успехи на работа и по-здравословни взаимоотношения с колегите. Освен това балансираният служител присъства и участва активно както в живота на семейството си, така и в своя собствен, като приоритизира грижата за себе си, без да чувства вина. И най-вече – балансираният човек си дава сметка и ясно осъзнава, че не може да осъществи всеки свой план. Възможен ли е изобщо този утопичен идеал?

Намирането на равновесие е постижима цел за всеки служител, независимо от позицията му и сферата му на развитие. В следващите редове сме ви подготвили 9 причини защо стремежът към баланс между работата и личния живот е от фундаментално значение за съществуването ви.


Защо балансът е важен?

1. Баланс значи по-малко стрес

Наличието на стрес на работното място е основен проблем за много служители.
Много от тях вярват, че нямат избор и че работата им е такава, каквато е. Истината обаче е, че в много от случаите всеки сам е отговорен за изборите, които прави и стреса, който си причинява. 

Например, когато изберете да поемете повече задължения в офиса, въпреки че те не са спешни и биха могли да бъдат свършени от някой друг. Така ви се налага да работите извън работно време и само мисълта за това ви напряга.

2. Балансът подобрява психичното здраве

Балансът има пряка връзка с психичното ви здраве, а когато то е изрядно, вие успявате да реагирате адекватно на негативни емоции или мисли.

Човешкият мозък не е създаден да е непрестанно под стрес. Вече сме ви споделяли за реакцията „бий се или бягай“ в статията „Как да се справите с тревожността след връщане от отпуск“, която е типична за съвременния човек. Създаването на баланс ще даде време на ума ви да „диша”, което ще позволи на подсъзнателните ви мисли да излязат на повърхността. Това влияе добре на психичното ви здраве, защото ви кара да бъдете по-бдителни над себе си и да взимате информирани и добре обмислени решения.


3. Балансът подобрява физическо здраве

Балансираният човек е свързан със себе си, което го кара да усеща вътрешните си нужди и да действа спрямо тях. Той е по-склонен да обръща внимание и да се грижи за поддържането на здравословен начин на живот, включващ:


- Пълноценно хранене
- Здрав сън
- Редовна физическа активност
- Активен социален живот


4. Живеете тук и сега

Човек, който не живее „в настоящето” често се оплаква от това, че умът му постоянно е зает с хиляди мисли относно бъдещи планове и решения, списъци с ангажименти в най-кратък срок, както и минали събития, които все още премисля. Неговите мисли се въртят главно около работата и дори когато е сред семейството си, той не спира да проверява имейла си.

Аналогично, в работна среда този тип хора трудно се концентрират, защото са вглъбени във всичко, което трябва да свършат в личен план.


5. Подобрение във взаимоотношенията

Не само личните отношения търпят подобрение, но и тези в офиса. Равновесието ще ви помогне да получите повече от хората около вас, защото присъствате в разговорите не само физически, но и духом. 

Приятелските отношенията с колегите ще ви помогнат да се чувствате по-удовлетворени в работата си, а това ще ви мотивира допълнително за бъдещите ви кариерни начинания.


6. Интерес към работата

Добре отпочиналите служители през уикенда, които са успели да се заредят положително от времето, прекарано със семейството и приятелите, са готови за силен старт на работната седмица. 

Презареждането на батериите и добрата почивка в свободното време стоят в основата на добрата продуктивност, свежите идеи и желанието за работа всеки понеделник. 


7. Повече креативност

Въпреки че великите идеи понякога се раждат в трудните моменти, в повечето случаи човек не успява да бъде максимално креативен, когато той самият не се чувства добре вътрешно. 

Балансът между работата и личното време прояснява ума и позволява на мисълта ви да тече плавно и целенасочено.


8. Повече продуктивност

Успешното балансиране между кариерата и личния живот ще ви позволи да бъдете по-продуктивни и на двете места, стига да успеете да изместите фокуса на мислите си в точното време. Ето и нагледно как се случва този процес:

1. Успешно балансирате между работа и личен живот
2. Присъствате (и духом) в ежедневието си извън работа
3. Това ви прави по-щастливи
4. Щастието ви прави по-креативни
5. Креативността създава мотивация
6. Мотивацията ви кара да свършвате работата си по-ефикасно.


9. Повече щастие и удовлетворение

Основен приоритет в живота на всеки човек трябва да бъде неговото лично щастие. Това значи да се чувствате добре в кожата си, в това, с което се занимавате и с хората, от които сте заобиколени. 

Постигането на баланс ще ви накара да се чувствате на мястото си и успешни във всеки аспект на живота.


10. Балансът води до повече успехи

Погрешно е схващането, че балансът не е за тези, които искат да бъдат успешни. Но това не е вярно и се основава на убеждението, че балансът означава да се примирите с по-малко. 

Балансът между работа и личен живот означава създаване на пълноценен живот според особеностите на вашия собствен живот. Редно е да поставите фокус и приоритизирате на база вашите собствени желания, да подсигурите благополучието си и да знаете, че имате контрол над живота си. 


Заключение

Както гласи един цитат на Одри Хепбърн „Най-важното нещо е да се наслаждаваш на живота си – да бъдеш щастлив – това е всичко, което има значение.“ Балансът означава да се чувствате удовлетворени от това кои сте и от решенията, които вземате. Той започва с вашето мислене и не идва отвън, а трябва сам да го постигнете чрез съзнателни и често трудни избори.


Успявате ли да балансирате успешно между работа и личен живот? 
Споделете ни повече за вашия професионален опит в компанията, в която работите, още сега!

Включете се в нашата платформа Kaderabotim.bg – нека заедно подобрим прозрачността на пазара на труда в България!