Ще разгледаме заедно често срещания стрес на работното място - как да го познаем и как да го преодолеем успешно.

Всеки служител в даден момент е усещал натиска от стрес на работното място. Всяка позиция може да донесе със себе си стресиращи моменти, дори ако много харесвате това, което правите и влагате цялата си страст и отдаденост.

Стресът на работа не е само временно явление, а ако не му се обърне внимание, то той може да стане хроничен, непоносим и дори вреден както за физическото, така и за психическото здраве на човек. Ситуацията в световен мащаб около пандемията и работата от вкъщи не помагат в борбата със стреса, а напротив - за много хора дори засилват тези усещания, а намирането на баланс между професионалното развитие и личния живот е все по-трудно

Дългосрочното излагане на стресови фактори може да повлияе на цялостното здраве. Терминът “бърнаут”, по-известен у нас като прегаряне, или Синдром на професионалното изчерпване, се използва още през 1974 г. от американския психиатър Хърбърт Фройденбергер. Десетки изследвания през годините са установили връзка между прегаряне на работното място и симптоми на тревожност и депресия. По-младите хора, които редовно поемат по-тежки задачи и изпитват силен натиск по време на работа, са по-склонни да се сблъскат с постоянния и неизчезващ стрес, тежко депресивно разстройство и генерализирано тревожно разстройство.

 

Основните стресови фактори в професионален план

Чудили ли сте се кои са тези фактори, които са склонни да вървят ръка за ръка със стреса, свързан с работа. Ето най-честите причини да изпитате стрес на работното място:

- Ниско заплащане;

- Твърде много задачи;

- Малко възможности за растеж или развитие;

- Ежедневна работа, която не е предизвикателство и не носи удовлетворение;

- Липса на социална подкрепа;

- Много чести и крайни срокове;

- Противоречиви изисквания или неясни очаквания за изпълнение. 

В днешния забързан свят работата твърде често може да изглежда като влакче на ужасите. Дългите работни часове, кратките срокове и нарастващите изисквания могат да ви накарат да се почувствате притеснени, изтощени и претоварени. И когато стресът надхвърли способността ви да се справяте, той започва да завладява ума и тялото ви - както и удовлетворението, което чувствате от това, което правите.

Как влияе стресът на работното място?

Стресът и тревожността са две от най-големите заплахи за производителността на работното място. Когато няколко човека от екипа изпитват тези емоции,  то това води до намаляване на общата производителност на компанията. което е внушителен процент. Около 40% от служителите смятат, че работата им е била много или изключително стресираща във времето, което е внушителен процент. 

След редица изследвания за причините довели до възникване на стрес на работното място се появява терминът „професионален стрес”, а от него са засегнати десетки компании и организации по света и у нас.

Така нареченият бърнаут намалява драстично производителността на работното място и стимулира отсъствията и смяната на работа. 

Над 65% от служителите смятат, че стресът на работното място им е причинил затруднения в производителността, а повече от 10% казват, че тези трудности са имали сериозен ефект върху личното им благосъстояние, според проучване на AIS.

Друга интересна статистика е, че 29% от анкетираните са крещели на колега заради стрес на работното място, а 49% съобщават, че викането и използването на други вербални злоупотреби са често срещани в работната среда. 

Професионалният стрес води до конфликти между колегите и разпространение на стреса на работното място. 

Когато има стрес в дадена компания, то е напълно възможно това да доведе до широко разпространено безпокойство между всички екипи и желанието на служителите да кандидатстват за нова работа, която да бъде по-малко стресираща от настоящата. 

Проблемът тук е по отношение на увеличаването на текучеството на персонала, което означава, че компанията е принудена да инвестира повече средства и време в набирането и обучението на нови служители.

Над 28% от милениалите се чувстват изтощени на работа ежедневно или много често, а това се случва и вследствие на по-големите очаквания към тях и повечето отговорности, които изпълняват за своята позиция.

Професионалното изчерпване (бърнаут синдромът) се свързва с хроничен стрес, непрестанно безпокойство не само на работа, емоционално изтощение и недоверчивост. Това също засяга начина, по който служителите се държат и си сътрудничат, а в резултат на това производителността е значително по-ниска поради силна демотивация

Ако смятате, че прекомерният стрес, който изпитвате по време на работа, се дължи на токсична работна среда, а не поради временно по-труден период, бъдете спокойни, че винаги може да потърсите нова работа в Kaderabotim.bg и да създадете своя автобиография за минути

Знайте обаче, че колкото и да обичате това, което работите, то напрежението на работното място е неизбежно. Разбира се, стресът в малки количества и крайните срокове са именно това, което ни дърпа напред и стимулира да работим по-усърдно и да постигаме повече резултати. Целта на всички ни е да сведем стреса до здравословния минимум.    

3 съвета за справяне със стреса на работното място

1. Проследете ефекта на стрес факторите върху вас 

Първата много важна стъпка е да разберете в детайли повече за стрес факторите и влиянието им върху вас. Можете да започнете със семпла, но работеща идея – дневник в продължение на седмица или две, за да идентифицирате и уточните това, което създава най-голям стрес за вас и как реагирате на него.

Запишете вашите мисли, чувства и откровено мнение за работната среда, включително обстоятелствата и хората покрай вас. Как реагираха те? Някой повиши ли тон? Излязохте ли на кратка разходка? Отидохте ли до машината за кафе? Воденето на бележки ще ви помогне да видите повтарящи се стресори и конкретни реакции. Така с течение на времето ще можете да развиете здравословен механизъм как да разпознавате и реагирате на стреса. 

2. Поставете свои граници

В днешния дигитален свят е лесно да почувствате натиска да бъдете на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Задайте свои собствени граници между работа и личния живот. Не проверявайте пощата си вечер, ако няма спешна нужда, не отговаряйте на имейли в извънработно време. Почивайте си повече и смесвайте професионалния си живот с този у дома в границите на разумното - така със сигурност ще намалите стреса. 

3. Отделете време да презаредите 

За да избегнем негативните последици от хроничния стрес и изтощение ни е нужно време за възстановяване и връщане към оптималното ни ниво на функциониране. Този процес изисква да “спрем” работа. Нужни са ни периоди от време, в които не се занимаваме с дейности, свързани с работата, или мислите ни за нея.

Ето защо е от съществено значение да ползвате почивните си дни по такъв начин, че да задоволите своите нужди. Колкото по-отпочинали сте, толкова по-продуктивни ще бъдете. А през работния ден не забравяйте да позволявате на очите си също да почиват, с няколко минути поглед встрани от работа. 

Заключение

Ако изпитвате стрес на работното място и това пречи на вашите професионални резултати и продуктивност, здраве или личен живот, време е да предприемете действия. Без значение на каква позиция сте в компанията, какви са вашите амбиции или колко стресираща е работата ви, има действия, които можете да предприемете, за да намалите общото си ниво на стрес и да се почувствате отново под контрол, вдъхновени и мотивирани за истинско и удовлетворяващо кариерно развитие. 

 

Искате ли да ни споделите повече за вашия професионален опит до момента? Включете се в нашата платформа Kaderabotim.bg - нека заедно подобрим прозрачността на пазара на труда в България!