В последните години хоум офисът официално се превърна в добра и приложима алтернатива за хиляди компании  под влиянието на COVID-19 пандемията. Днес, макар и разпространението на вируса да отшумява, дистанционната работа продължава да бъде практикуван модел на работа в множество сфери, предпочитан от служители и работодатели. 

Работата от вкъщи, обаче, крие както множество ползи за служителите, така и редица недостатъци. В тази статия ще научите повече за предимствата на дистанционната работа и как най-лесно да бъдете ефективни, като предотвратите склонността към разсейване чрез 5 добри практики.

 

Кои са предимствата на дистанционната работа?

Удобствата, които дистанционната работа предлага, са множество и неоспорими. Именно благодарение на разнообразните и практични ползи, които носи, хоум офисът е силно предпочитан както от служителите, така и от организациите.

1. Спестявате време

Едва ли се съмнявате, че събуждането рано сутрин, бързането при приготвяне за работа и пътуването до офиса са сред най-времеемките дейности, на които отделяме внимание в ежедневието си. 

В домашна обстановка, обаче, вече не е нужно да правите много от тези неща. Дистанционната работа ви позволява да се събудите естествено, да пиете кафето си по време на работа и да изберете неформален начин на обличане.

По този начин спестявате около 3 часа на ден: средно 1 час за подготовка и 2 за транспорт.

2. Разполагате с възможност за по-гъвкав график

Дистанционната работа често бива практикувана с допълнителни ползи, каквато е възможността за гъвкаво работно време. Разбира се, това важи в случаите, когато предварително договорите особеностите на графика ви с вашия работодател.

3. Притежавате всички удобства на дома

Вероятно знаете, че за да поддържате висока продуктивност на работното място, е необходимо да се чувствате комфортно. Хоум офисът ви осигурява избор за работа от леглото, от хола или в кухнята на собствения си дом.

4. Спестявате финансови средства

Когато сте в офиса, се изкушавате да си купите лека закуска, да поръчате храна за обяд и да изпиете газирана напитка или кафе. Когато сте у дома, можете да приготвяте храната си и да избягвате да пазарувате прекомерно, което повлиява значително състоянието на вашия бюджет.

 

5 съвета как да бъдете ефективни, когато работите дистанционно

Както във всяка ситуация, работата от вкъщи притежава и редица недостатъци. Сред основните затруднения, възникнали вследствие на дистанционна работа, е загубата на концентрация. Ето как да се справите с нея в няколко стъпки:

1. Правете чести почивки

Когато работите от вкъщи, е възможно да бъдете склонни да работите нон-стоп, без почивки, да приключите по-бързо или да завършите възможно най-много задачи.

Непрекъснатата работа води до значителен спад в производителността. От изключителна важност е да се справим както със загубата на фокус, така и със  стреса на работното място, като отделяте време за кратки чести почивки, в които да разтоварите ума си, за да продължите работните си дейности с нови сили.

2. Не извършвайте други дейности по време на работа

Избягвайте да обръщате внимание на своите домашни ангажименти при дистанционна работа. Важно е да заделите време преди или след работния ви ден, в което да свършите своите задължения у дома, без те да отнемат от вашата концентрация по време на работа.

3. Прекъснете връзката със социалните мрежи

Социалните мрежи заемат главна част от ежедневието на всеки един човек. Те, обаче, могат да се окажат коварни за вашата ефективност по време на работа. 

За да запазите своята продуктивност, извършвайки работните си дейности, изключете звука или известията на своите електронни устройства с цел достигане на по-висока концентрация. Възстановете връзката със социалните мрежи единствено по време на почивка.

4. Не отлагайте задачи

Склонноста към отлагане на определени задачи, или т.нар. прокрастинация”, е сред основните последствия от дистанционната работа. Важно е да сложим  край на отлагането на задачи при работа от вкъщи.

Въпреки че смятате, че цялото време е на ваше разположение, много често това не е така. Колкото по-дълго отлагате дадена задача, толкова по-трудно ще стане да се справите с нея, поради липса на концентрация с течение на времето през деня.

5. Следвайте стриктен график

За да бъдете ефективни при работа от вкъщи, е важно да следвате графика, който бихте имали при работа в офиса. Изгответе списък с всичките си работни задачи, задайте им определен период от време и задължително планирайте почивките си.

 

Заключение

Лесно е да разберем защо дистанционната работа е толкова предпочитана –  спестява време и финансови средства и предоставя комфорт, а ако отговаря и на добрите практики за работа в домашна обстановка, служителите повишават и нивото си на ефективност.
 

По този начин хоум офисът остава неизменна част от обявите за работа.

 

Имате ли възможност за работа от вкъщи в компанията, в която работите? Разкажете ни повече за опита си и се присъединете към кариерната общност на Kaderabotim.bg – нека заедно подобрим прозрачността на труда в България!