Макар и влиянието на COVID-19 пандемията да започва да отшумява, дистанционната работа продължава да бъде практикуван модел на работа, предпочитан от много служители и работодатели. Милиони хора по целия свят преминаха към изпълнение на работните задължения от вкъщи и въпреки че в началото тази трансформация се възприемаше като странна и стряскаща, хоум офисът официално се превърна в добра и приложима алтернатива за хиляди компании. 

В днешната статия ще разгледаме какво е дистанционната работа по нейната същност, кои са секторите, които позволяват практикуването ѝ и какви качества са ви необходими, за да достигнете максимална продуктивност извън офиса. 


Какво е дистанционна работа?

Дистанционната работа е модел на работа, при който служителите извършват задълженията си от места, различни от централния офис, управляван от работодателя. Те могат да включват дома на служителя или друго споделено пространство, частен офис или алтернативна локация извън традиционната корпоративна сграда или кампус.


Какви качества са ви нужни, за да упражнявате дистанционната работа? 

Удобствата, които дистанционната работа предлага, са напълно неоспорими –  по-малко време, прекарано в пътуване към работното място, комфорт да използвате собствената си кухня, неформален начин на обличане и много други. Въпреки това обаче хоум офисът може да се окаже коварен, особено ако имате склонност към разсейване и отлагане на задачи във времето

За да можете да поддържате високо ниво на работа както в офиса, така и извън него, ви съветваме да се отнасяте към работните си задължения в комфортната зона на дома, така както го правите на работното си място – избягвайте работата по пижама, създайте си рутина и си правете списъци със задачите, подредени по приоритет. Търпението, организираността и отношението са от ключово значение. Повече за това как да се преборите с отлагането на задачи при работа от вкъщи, можете да научите в статията ни „7 съвета как да сложим край на отлагането за утре при работа от вкъщи“.

 

5 сфери, позволяващи дистанционна работа

     1. IT – Информационни технологии

Проучвания доказват, че IT специалистите са с 13% по-склонни да останат в компанията, ако дистанционната работа съществува като алтернативен модел на работа.

Компаниите в тази индустрия най-често предлагат възможности за дистанционна работа. Тъй като IT служителите са способни да работят навсякъде, стига да имат достъп до интернет връзка, тази сфера е перфектна за тези, които желаят да се отдалечат от традиционното работно място и да се ориентират към хоум офис средата.

 

     2. Онлайн маркетинг

Онлайн маркетингът е една от най-динамичните и гъвкави сфери на развитие. Много маркетинг агенции у нас са склонни да предложат дистанционна работа като възможност на бъдещите си служители поради факта, че задълженията на един маркетинг специалист лесно могат да бъдат изпълнени и извън офиса. Независимо дали като акаунт мениджър, копирайтър или пък графичен дизайнер, всичко, което ви е нужно, за да практикувате професията си успешно, е лаптоп, интернет връзка, опит и малко креативност.

 

     3. Клиентско обслужване

Отговарянето на клиентски запитвания и решаването на комплексни казуси по комуникационни канали като имейл, телефон или чат са напълно възможни извън традиционното работно място. Благодарение на дигитализацията и интернет свързаността екипът от агенти в центровете за клиентско обслужване остава свързан по всяко време при необходимост за комуникиране на ексалирали ситуации с клиенти. В допълнение секторът на клиентско обслужване често изисква работа на смени, а удобството на дома прави работата нощно време по-лека и приятна за служителите.

Центровете за клиентска поддръжка набраха все по-голяма популярност у нас във времена на пандемия, а освен възможност за дистанционна работа и гъвкаво работно време, този сектор е много подходящ и за хора с малък или никакъв опит.

     4. Счетоводство и финанси

Едва ли ще останете без работа, ако сте се насочили към сферата на финансите и желаете да практикувате дистанционна работа – това е един от най-гъвкавите сектори откъм работно място. Основните задължения в тази индустрия включват разработка на фактури, управление на плащания и проследяване на приходи – отговорности, които спокойно могат да бъдат изпълнени и дистанционно.

 

   5. Статистика 

Статистиката е една от сферите, прогнозирани да направят голям скок в развитието си през следващите години, тъй като всички фирми и организации разчитат на данни, за да взимат правилни и информирани решения. Статистиците са способни да работят в здравеопазването, правителството, научните изследвания или висшето образование, като техните задължения включват компилирането и анализирането на числа – ангажименти, които не изискват ходене до офиса.

 

Заключение 

Не е трудно да се види защо дистанционната работа е толкова предпочитана –  спестява време, повишава нивото на продуктивност на служителите, а с това и ефективността на организациите. И макар че хоум офисът често се оказва коварен, истината е, че той става неизменна част от обявите за работа.

Технологичните, финансовите и социалните сектори са най-подходящи за дистанционна работа, затова ако желаете да трансформирате работното си ежедневие от традиционно работно място към комфорта на вашия диван, ви препоръчваме да се ориентирате към тези сфери на професионално развитие. 

 

Имате ли възможност за работа от вкъщи в компанията, в която работите? Разкажете ни повече за опита си и се присъединете към кариерната общност на Kaderabotim.bg – нека заедно подобрим прозрачността на труда в България!