С появата на хоум офиса в началото на пандемията работата от вкъщи може да ви се е сторилa апетитна алтернатива на непрекъснатото ходене до работното място и ранното събуждане, тъй като по този начин можете да работите от вкъщи в комфортната си зона. Именно тази зона на комфорт обаче е напълно способна да навреди на вашата концентрация и ефективност по време на работния ви ден и да ви накара да започнете да избягвате своите ангажименти. 

 

След като изяснихме проблемите на отлагането и как то ни влияе психически в статията Прокрастинация при работа от вкъщи - има ли как да избегнем вечното “отлагане за утре”?, сега е време да наблегнем на причините защо трябва да елиминирате “отлагането за утре” и как можете да постигнете това. 

 

Защо трябва да се научим да избягваме отлагането?

Истината е, че отлагането обикновено се случва, когато ви е страх от вършенето на конкретна отговорност. Този проблем не е толкова осезаем, когато сте в офиса и има някой, който следи какво правите. Но когато сте вкъщи, никой не стои над главата ви и не отчита как оползотворявате времето си. 

 

Липсата на контрол служи и като “разрешение” за отлагане, тъй като по този начин вие няма да се чувствате виновни, щом някое задължение не е било изпълнено. Казвате си, че няма проблем нещо да бъде отложено, но в повечето случаи най-добрият изход от ситуацията би бил просто да изпълните задължението днес. 

 

Желанието за избягване на задълженията е провокирано и от известния мит, че хората са много по-продуктивни, когато се чувстват под натиск. Проучвания обаче доказват, че постоянното отлагане на ангажименти създава среда, благоприятна за стрес, вина и неефективност.

Затова и днес ще разгледаме 7 съвета, които ще ви помогнат да преборите прокрастинацията

 

7 съвета как да сложим край на “отлагането за утре”:

 

1. Влезте в рутина

Поради липсата на обичайния работен график, който присъства в офиса, е много вероятно да бъдете по-склонни към това да отложите момента, в който ставате от леглото, за по-късно. Това обаче може да навреди на енергичността ви и дори може да ви накара да се чувствате по-уморени по време на работния ден. 

Настройте алармата си рано, вземете душ, пийте кафе и се настройте на работна вълна. Моментът, в който отворите работния си лаптоп, сигнализира началото на деня и ще ви помогне да останете концентрирани и да изпълните всички ваши ангажименти.

 2. Не стойте по пижама

Не си мислете, че щом работите от вкъщи, трябва да стоите по пижама през целия ден, без да ставате от леглото и без да подредите нужните документи и оборудване по един приличен начин. 

Не е нужно да бъдете облечени в най-изисканите си дрехи, докато сте вкъщи, но е доказано, че махането на пижамата преди началото на работния ден има положителен ефект върху работата ви. Чувствайте се свободни да сложите пижамата отново, след като всички задачи са били изпълнени - това е един от начините, чрез които по-лесно ще разграничите работата от почивката.

 3. Създайте “домашен офис“

Доказано е, че създаването на специално работно място има положително въздействие върху вашата продуктивност. Домашният офис може дори да бъде зона на кухненската маса, пространство до фотьойл или друга стая в къщата - изборът на специално място, което е посветено само и единствено на работата, може да насърчи съсредоточаването и креативността. Затова съветваме да изберете едно конкретно пространство в дома ви и да се опитате да го поддържате чисто, подредено и свободно от всичко, което може да ви разсее през работния ден.

 

 4. Започнете деня си възможно най-рано с най-лесната задача

Постарайте се да стартирате работния си ден възможно най-скоро с най-елементарния ангажимент, който имате. Задачата може да бъде всякаква, стига да ви позволи да влезете в необходимото настроение. 

Това може и да ви се стори като ненужен съвет, но гарантираме, че щом започнете да го прилагате ежедневно, без съмнение ще усетите позитивна промяна в нивото на концентрацията и отдадеността ви. 

 5. Опитайте се да разберете кога сте най-продуктивни

Общоприетият график между 9 ч. и 18 ч. е позната част от работния ни живот, но истината е, че не всички сме най-продуктивни през това време. Има вероятност вие да работите по-добре по-рано през деня и да приключите работа след обяд. Друга алтернатива е да започнете работа по-късно, тъй като сте по-концентрирани и креативни през нощта. 

Ако успеете да откриете времето, в което вършите най-много работа, ще успеете да организирате деня си по-лесно и ще бъдете сигурни, че ще свършите всички задачи за днес.  

 6. Използвайте техниката "Pomodoro"

Техниката “Pomodoro” е добре позната на повечето от нас, но малцина са тези, които успяват успешно да я включат в работната си рутина. Тя може да се превърне в отличен инструмент в борбата срещу отлагането.

След като сте влезли в рутина и сте организирали задачите си за деня, опитайте да стартирате таймера “Pomodoro”, като приложението му включва 25 минути интензивна работа и 5 минути почивка. Щом свикнете да работите по този начин, можете да започнете да експериментирате и с по-дълги почивки. Доказано е, че по този начин можете лесно да останете концентрирани за период от 25 минути, без да се разсейвате.

 7. Направете списък

Много е лесно да надцените способностите си и да сложите много повече ангажименти в един ден, когато започнете да разпределяте задачите си за деня. Това може да ви накара да чувствате тревожност, неефективност и разочарование, когато не успеете да свършите всичко.

Вместо това, пробвайте да направите списък с всичките задачи за седмицата и след това да раздробите отговорностите си на по-малки части, за да може по-лесно и ефикасно да изпълните всичко, което сте планирали. 

 

Заключение

Факт е, че свободата, която работата от вкъщи предлага, лесно може да се превърне в същински хаос, който да ви попречи да бъдете достатъчно ефикасни. В тези моменти е напълно възможно отлагането на ангажименти да бъде предпочетено. Затова и намирането на баланс между личния и професионалния живот е от огромно значение

Не се колебайте да приложите горните съвети и не се страхувайте да ги адаптирате спрямо начина ви на живот. Важно е да намерите стил на работа във вашия дом, който да успее да гарантира ефективност, креативност и концентрация. 

 

Искате ли да ни споделите повече за вашия професионален опит до момента? Включете се в нашата платформа Kaderabotim.bg - нека заедно подобрим прозрачността на пазара на труда в България!