В днешния бизнез свят уменията, описани в резюмето, разказват за част от историята на служителя, докато разбирането на работната етика на даден човек е много по-показателно за успех. 

Когато става въпрос за опит и умения, изключително важно е човек непрекъснато да се развива, за да бъде актуален и конкурентноспособен. Въпреки, че образованието и професионалното обучение са важни, има полезни умения, които можем да научим в нашето свободно време, за да подобрим представянето си на работното място и да постигнем кариерно развитие. 

Има няколко умения, които ще ви помогнат да останете безценен актив за вашия екип и да увеличите шансовете си за успех в кариерен план, както и да се навигирате по-лесно в днешната забързана, непрекъснато променяща се работна среда. В следващите редове ще разгледаме 10 умения, които да научите във вашето свободно време и да ви помогнат на работа. 

 

Как да развиете вашите умения за кариерно развитие?

 

1. Езикови умения

Говоренето на чужд език предлага множество предимства, не само при кандидатстването за работа или при навигация в чужда държава. То може значително да подобри шансовете ви за напредък, да разшири мирогледа ви и да ви помогне да откриете нови перспективи, както и нови възможности за развитие. 

В днешно време все повече компании предлагат курсове за дистанционно обучение и в зависимост от вашето ниво можете да изберете да учите индивидуално или в група. 

 

2. Стаж или доброволческа работа

Доброволчеството е сектор с голям потенциал както за подпомагане на обществени каузи в различни сфери, така и за личностното и професионалното развитие. То показва, че проявявате инициатива и обичате да опитвате нови неща. Благодарение на това работодателите могат да видят, че вие сте служител, който е готов да помогне и да допринесе за доброто на компанията. 

Можете да включите доброволческата работа в своето резюме като обърнете внимание на уменията, които сте придобили. 

 

3. Психология и човешко поведение

Психологията е от решаващо значение за работното място. Лидерите, които се интересуват от анализирането на човешкото поведение, могат да вдъхновят и мотивират своя екип, което води до повишено удовлетворение от работата, подобрена продуктивност и здравословна работна атмосфера.
Ако научите основите на човешката психология през вашето свободно време, ще можете по-лесно да правите разлика между личния и професионалния живот. Това разбиране може да ви помогне да разберете себе си по-добре, което води до по-балансиран и хармоничен начин на живот. 

 

4. Медитация и йога

Медитацията и практикуването на йога са отличителни умения, които можете да включите в свободното си време, за да оптимизирате мислите си, да повишите толерантността към стреса и да подобрите цялостното ви благосъстояние. 

Тези практики могат да ви мотивират да подобрите отношенията си с околните и да развиете по-задълбочено разбиране на вашите собствени мисли, емоции и действия, постигайки кариерно развитие. 

В резултат на това вие ще бъдете по-подготвени да се справяте с предизвикателствата на работния живот и да поддържате здравословен баланс между професионалния и личния живот

 

5. Технически умения

Възможностите за надграждане на техническите ви знанията и получаване на квалификация не са никак малко. 

Много компании предлагат програми за обучение на своите служители, за да избегнат евентуална пропаст в уменията, която се получава от непрестанно променящите се технологии. 

Когато научите как да използвате различни софтуерни програми, приложения и инструменти, ще можете да спестите време и да изпълнявате задачите си по-ефективно.

 

6. Изграждане на мрежа от контакти (Networking)

Съвместимостта и споделените интереси са от ключово значение за създаването на мрежи от контакти. Нетуъркингът ще разшири вашите хоризонти, давайки ви възможност да научите нови неща, да обменяте идеи и да разговаряте с потенциални клиенти или партньори. 

Освен това, тези връзки могат да бъдат основа за бъдещи бизнес възможности или да ви помогне да изкачите кариерната стълбица. LinkedIn е добър инструмент за изграждане на професионална мрежа от контакти и кариерно развитие. 

 

7. Меки умения

Меките умения или емоционалната интелигентност е комбинация от качества като организираност, адаптивност, любознателност, критично мислене и т.н. Изграждането им става чрез комуникация с околните и могат да бъдат приложими във всяка професионална сфера. 

Колкото повече от тези качества бъдат развити, толкова по-хармонично и успешно ще работите и общувате на работното си място и извън него. 

 

8. Онлайн курсове и обучения

С нарастващата дигитализация откриването на подходящи онлайн курсове стана по-лесно от всякога. Започването на онлайн обучение може да ви помогне с напредването в кариерен план, тъй като е удобен и леснодостъпен начин на обучение.

Някои от предимствата на онлайн курсовете са възможността да изградите мрежа от бизнес професионалисти, към които можете да се свържете за съвет относно бизнес проблем, възможности за работа и приятелства. 

 

9. Публично говорене

Повечето работни позиции изискват служителите да притежават умения за публично говорене, за да се ангажират и общуват по-лесно с членовете на екипа. Въпреки, че публичното говорене може да бъде стресиращо, то ще ви направи по-компетентен и привлекателен служител. 

Публичното говорене развива самочувствието, помага ви да предадете посланието си по атрактивен начин и не на последно място, развива вашите лидерски умения

 

10. Копирайтинг/писане на съдържание

Всичко, което виждате в интернет, независимо дали става дума за реклами, текстово съдържание или публикации в социалните мрежи, е създадено благодарение на копирайтъри или писатели на съдържание. Това е умение, което ви позволява да създавате ангажиращо, подходящо и убедително съдържание, което да привлича аудиторията ви и хората около вас. 

 

Заключение

Непрекъснатото развитие е от решаващо значение за вашия успех в кариерен план. Макар и традиционното образование да е важно, съществуват и други полезни умения, които можете да присвоите във вашето свободно време, с цел подобряване представянето на работното ви място. 

Тези умения не само ще ви помогнат да израстнете в личен и професионален аспект, но и ще ви позволи да се ориентирате по-лесно в днешния свят и бързо променящата се работна среда. 

 

А вие по какъв начин развивате своите умения през свободното си време? Споделете с нас!

В платформата Kaderabotim.bg можете да споделяте всичко за работната среда в България. 

В уебсайта ни ще откриете полезна информация както за работещите, така и работодателите! Станете част от платформата и нека заедно повишим информираността за пазара на труда в България!