Сблъскването с тормоз на работното място до скоро не се споменаваше и често се смята за тема табу, но истината е, че подобни проблеми трябва да се адресират и да не остават неразрешени.

Насилието не е само в училището или в домашни условия. То може да се забележи и в работна среда и е важно да бъде посочено и да се вземат необходимите мерки. Нужно е да сте осъзнати за проблема и да не се страхувате да го назовете, защото той е също толкова реален, колкото и останалите неща, с които човек се сблъсква по време на работа. 

Съществуват различни начини, с които трябва да се запознаете, за да ги използвате при сблъсък с подобен казус. В следващите редове ще прочетете как да разпознаете тормоз на работното място и 5 начина да се справите с него.

 

Какво поведение може да представлява тормоз на работното място?

 

Всички видове дискриминация:

 

- Вербални обиди, подигравки, коментари, които накърняват достойнството ви;
- Физическо насилие, нежелано докосване, заплахи; 
- Изнудване, шпиониране, преследване и други.

 

Как да се справите със ситуацията?

 

1. Наблюдавайте дали поведението е системно

Действие, в което ви е отправена градивна критика, следят ви за стриктно изпълнение на работното място или са предприети разумни дисциплинарни мерки, не може да се категоризира като насилие

Следете за системна дискриминация и в кои моменти се проявява тя. Добре е да споделите на свои колеги, за да разберете дали и те са жертва на подобен тормоз на работното място. Освен това е важно да има свидетели, за да могат да реагират и да ви защитят в случай на необходимост. 

2. Поговорете с човека

Винаги решаването на един конфликт е добре да започне от дипломатичен разговор, в който адресирате проблема и споделяте своето несъгласие

Разумен човек може да не осъзнава грешката си, и когато му бъде посочена, да преосмисли поведението си. Хората заслужават шанс да поправят грешката си и един диалог може да се окаже достатъчен.

 

3. Обърнете се към вашия работодател

В случай че това насилие е системно, благосъстоянието ви е афектирано и приятелският подход не помага, е важно да се обърнете директно към вашия работодател или служител от човешки ресурси. В Българското законодателство съществува закон, според който е нужно да сте защитени от тормоз на работното място и следва да се проведе разследване. Тук събирането на доказателства и свидетелите са от ключово значение. 

Сигналът следва да бъде подаден лично от вас, а не от трето лице и ако работодателят не задейства процес, то той носи наказателна отговорност.

4. Жалба в институции 

Следващата стъпка от процеса е да се обърнете Комисията за защита от дискриминацията или в Инспекцията по труда, в случай че вашия работодател не задейства процес на разследване и наказание срещу човека, който извършва тормоз. 

Тези институции ще ви дадат възможност за подаване на жалба срещу неизпълнилия задълженията си работодател, както и съвети как да процедирате с това насилие. 

 

5. Сигнал в полицията 

Случаят на тормоз на работното място може да представлява и престъпление - извършена е физическа травма, груба обида, принуда и други. В тези случаи, както и при наличието на сериозен страх, трябва да се обърнете и към полицията

При тези обстоятелства са нужни услугите адвокат и да защитите правата си по съдебен път. Тогава насилникът може да понесе и наказателна отговорност, изразяваща се дори в лишаване от свобода.
Заключение

Развитието на обществото и живеенето в модерни времена не са гаранция за наличието на спокойно работно място. За съжаление, случаите на вербална или физическа дискриминация не са рядко срещани и следва да бъдат посочени. 

Бъдете осъзнати за поведението на вашите колеги около вас и ако забележите тормоз към себе си или някого друг, то дайте гласност и следвайте посочените по-горе стъпки по пътя на решението на подобен казус. 

 

Били ли сте обект на тормоз на работното място? Как се справихте със ситуацията? Споделете с нас!

В платформата Kaderabotim.bg можете да споделяте всичко за работната среда в България. 

В уебсайта ни ще откриете полезна информация както за работещите, така и работодателите! Станете част от платформата и нека заедно повишим информираността за пазара на труда в България!