Благосъстоянието или well-being представлява общото физическо и психично здраве на човек, както и нивото на неговата удовлетвореност от живота. С други думи може да се нарече чувство за баланс и контрол над нещата. То е от голямо значение за продуктивността и мотивацията на служителите, затова чуваме все по-често да се говори за него в професионалните среди. HR специалистите в по-големите компании се занимават с изготвянето на well-being програми, чрез които да стимулират служителското благосъстояние и съответно да подпомогнат ефективността в офиса. За съжаление, голяма част от тези програми остават неизползвани в пълния им потенциал от служителите. 

От една страна благосъстоянието или чувството на удовлетвореност зависи от нас самите и от това ние да се стремими към него. Външните фактори от страна на работодателите, обаче, помагат да ни мотивират допълнително, да обърнем внимание на физическото и на психичното ни здраве и да създадем чувство на баланс и удовлетвореност и на работното място. В статията ще разгледаме причината служителите да намират масовите well-being програмите за неефективни и ще ви предложим начална точка, от която можете да създадете работещи програми за благосъстояние във вашата фирма.

 

Well-being в офиса - кой е отговорен за него?

Както вече споменахме, отговорността е разделена между служителя и работодателя. Това е така, защото от една страна всеки от нас носи отговорността да се грижи за себе си. Тази грижа започва с до болка познатите ни движение, здравословно хранене, достатъчно количество сън, качествена почивка и баланс между работата и личния живот. Ако всеки служител е добре запознат с плюсовете на създаването на подобна добра основа в живота си, той ще може да оцени изцяло допълнителните възможности като well-being програмите, които работодателят му предлага. Работодателят от своя страна, е добре да предоставя програми за подобряване на благосъстоянието, защото проучвания показват, че липсата на добър баланс у служителите значително понижава нивата на отдаденост към работата. 

Проучване на Gallup показва, че удовлетвореността не включва само присъствието на позитивни емоции и здравословния начин на живот. Всъщност има цели 5 елемента, които допринасят за благосъстоянието на човек и те са:

- Кариера - удовлетворението от свършената работа;

- Социални връзки - подкрепата, която получаваме от хората около нас или екипа;

- Общност - нуждата да харесваме общността си и да се чувстваме подкрепени и в безопасност;

- Финанси - финансовата сигурност;

- Физическо здраве - доброто физическо и емоционално здраве.

 

 

Ако погледнете към тези 5 елемента през призмата на компанията, ще откриете възможните подходи благосъстоянието и удовлетвореността на служителите да се подобри. Щом разгледате практиките и екипа си достатъчно задълбочено, ще успеете да намерите основните проблеми и да започнете да изграждате план за решаването им. Разглеждането на проблемите и търсенето на обратна връзка са основна стъпка в процеса по изграждане на well-being програми, за да могат те да бъдат достатъчно ефективни. По-долу ще ви споделим метод, който можете да използвате, за да проучите нагласите на служителите подробно и на база на него да започнете изграждането на well-being програма.

 

Откъде да започнете?

Много фирми вече предлагат в социалните си пакети бонуси за благосъстояние, които обаче, са част от пакета, защото са модерни или предлагани от други компании. Това са например плодове и здравословни храни в офиса, по-краткото работно време в конкретен ден от месеца или преференциални цени или х безплатни посещения на психолог. Никой служител не би се оплакал, че разполага с подобни бонуси, но сами по себе си може и да не са най-полезните за екипа. 

Поради тази причина, първото нещо, което управлението в лицето на работодателя или HR специалиста трябва да изясни, преди да предложи програми за well-being, е тяхната цел. Това може да се случи чрез подробно проучване сред служителите чрез анкета, в което да присъстват въпроси свързани с благосъстоянието им. То може да бъде създадено на база на 5-те елемента на удовлетвореността, които ви споделихме по-горе. Необходимо е въпросите да са зададени по начин, който стимулира служителите да споделят своите притеснения като става въпрос за фирмените процеси, атмосферата на работа, колегиалните отношения и т.н. След като резултатите са на лице, ще имате повече яснота около основните аспекти, които тревожат служителите ви. Те ще ще ви помогнат да се насочите към програма, която наистина дава стойност на екипа и води до видима промяна.

 

Ако например се окаже, че служителите имат трудности със създаването на ползотворни и здравословни социални контакти в офиса, можете да организирате коучинг уъркшоп, който да подобри комуникацията и екипната работа. В него професионалист би могъл да обясни подробно на служителите как да комуникират помежду си по начин, който цели да стимулира подкрепата помежду им. Ако забележите, че екипът ви желае повече teambuilding дейности, насочени към движението, можете да се доверите на активности сред природата или повече физически игри за сметка на логически такива. Помнете, че това, което работи за един екип или дори за един отдел, не дава гаранция, че ще работи за друг. Именно поради тази причина е важно да отделите време за подробно проучване на ситуацията в офиса, което да бъде последвано от действие.

 

 

Заключение

Благосъстоянието на служителите е изключително необходимо, за да поддържате тяхната мотивация и задоволство на работа. Възможностите за въвеждане на програми за well-being са безкрайни, затова персонализацията им е важна. Ако искате да видите резултати във вашата фирма, ще трябва да отделите време за проучване, което да ви покаже правилната посока на действие. Всяка стъпка от процеса е добре да бъде насочена и обмислена, за да можете след време да се радвате на възвръщаемост в лицето на щастливите служители с дълъг стаж на работното място.

 

Вашата фирма разполага ли с програми за well-being? Какви са те? 

Включете се в нашата платформа Kaderabotim.bg и вижте каква е обратната връзка на служителите за компанията, в която работят. 

Нека заедно подобрим прозрачността на пазара на труда в България!