Започването на нова работа може да бъде както вълнуващо, така и напрегнато. 

Наред с предизвикателството да получите нови отговорности и да се адаптирате към различната работна среда на вашата нова работа имате и също толкова важната задача да изградите добри взаимоотношения с новите си колеги. 

Създаването на силни връзки с новите колеги не само подобрява вашия работен опит, но също така допринася и за положителната и подкрепяща фирмена култура

Ето защо ние, от Kaderabotim.bg, подготвихме за вас 5 съвета, които ще ви помогнат бързо да се сприятелите с новите си колеги.

 

5 съвета за бързо сприятеляване с новите колеги на нова работа

 

1. Бъдете достъпни на своята нова работа

Да бъдеш достъпен е първата стъпка към създаване на приятели във всяка обстановка и работното място не е изключение. 

Усмихвайте се, правете зрителен контакт и сърдечно поздравявайте своите колеги. Демонстрирайте откритост и желание за участие в разговори. Достъпността насърчава среда, в която другите се чувстват комфортно да се свържат с вас.

 

2. Започване на разговори с новите колеги

Не чакайте своите колеги да направят първата крачка. Поемете инициативата, за да започнете разговора. Започнете с прости поздрави, попитайте за деня им или за плановете им за уикенда. 

Демонстрирането на истински интерес към живота на вашите колеги извън работата помага да се разчупи ледът и създава основа за изграждане на приятелства и добра фирмена култура.

3. Попитайте за съвет за създаването на добра фирмена култура

Хората обичат да споделят своите знания и опит. Да поискате съвет по въпроси, свързани с работата, е чудесен начин да започнете разговори и да установите връзки. 

Това не само показва, че уважавате експертния опит на вашите колеги, но и отваря вратата за по-нататъшно сътрудничество.

 

4. Възползвайте се от обедните почивки при започване на нова работа

Използвайте обедните почивки и кафе паузите стратегически, за да общувате с вашите колеги. Поканете някой да се присъедини към вас за обяд или пийте кафе заедно. 

Тези случайни взаимодействия предоставят възможности за по-лични разговори и ви помагат да опознаете своите колеги на по-дълбоко ниво.

5. Бъдете отворени за вашите интереси

Споделяйте своите хобита и интереси с колегите си. Независимо дали става дума за страст към определен спорт, любов към книгите или разходките, намирането на общи интереси помага за изграждането на разбирателство

Може да откриете общи хобита, което ще улесни планирането на социални дейности извън работата.

 

Заключение

Изграждането на добри приятелства с нови колеги изисква комбинация от достъпност, инициативност и истински интерес към другите. 

Включвайки тези съвети в ежедневните си взаимоотношения, вие ще създадете положителна и приобщаваща работна среда, в която приятелствата могат да процъфтяват. 

Не забравяйте, че изграждането на взаимоотношения отнема време, така че бъдете търпеливи и постоянни в усилията си. Когато създадете истински връзки, ще намерите своята нова работа още по-възнаграждаваща и удовлетворяваща.

 

А вие какви стратегии прилагате при постъпването на нова работа? Как се сприятелявате с новите колеги? Споделете ги с нас!

В платформата Kaderabotim.bg можете да споделяте всичко за работната среда в България. 

В уебсайта ни ще откриете полезна информация както за работещите, така и работодателите! Станете част от платформата и нека заедно повишим информираността за пазара на труда в България!