Знаете ли, че според проучване на CNBC 7 от 10 обяви за работа не са публично публикувани, а според HubSpot 70% от служителите споделят, че нетуъркингът им е помогнал да си намерят настоящата работна позиция. Но какво точно представлява т. нар. networking и защо е толкова важен?

Нетуъркингът (от англ. networking) обикновено включва запознаването с нови хора, които споделят вашите професионални и/или лични интересни. Създаването на връзки с правилните хора в правилното време може да бъде ключът към успешната кариера и професионален растеж.

Много хора обаче изпитват неувереност и несигурност и избягват процеса на нетуъркинг, като по този начин не се възползват от възможностите, които той им предоставя.

В тази статия ще разгледаме какво представлява т. нар. networking, защо е толкова важен за кариерния ни успех и как да подобрим уменията си в това начинание. 


Какво представлява нетуъркингът? 

Професионалният нетуъркинг представлява създаването и поддържането на връзки с други професионалисти в областта ви на заетост и е важен аспект от кариерното развитие, което може да ви помогне да разширите вашите знания, контакти и възможности.

Професионалният нетуъркинг е осъществяване на нови познанства при участия в събития, участието в онлайн общности, присъединяване към професионални асоциации или търсене на менторство и коучинг. 

Нетуъркингът също може да включва неформални интеракции като разговор с колегите по време на обедната почивка, разменяйки идеи и ресурси.
 

Защо е важен нетуъркинга за професионалната ни кариера?

- Начин за обмен на идеи

Успехът във всяка една кариера се състои до голяма степен от информацията или идеите, които сте събрали във времето. Когато по пътя си сте създали мрежи от контакти, това насърчава обмяната на идеи и опит както по принцип, така и в моменти на казуси, за които трябва да намерим бързо решение. Общуването с хора в нашата бъдеща или настояща сфера на дейност ни дава възможност да следим за нови идеи и да обменяме такива. Това от своя страна ни провокира, допринася за развитието ни както на работното място, така и извън него, като разширява нашия кръгозор, запознава ни с различни практики по разрешаване на даден казус и развива креативността.


 - Нетуъркингът допринася за социално ни благополучие 

Нетуъркингът помага да подобрим социалното си здраве и да създадем дългосрочни приятелства. Въпреки че може да сте фокусирани само върху създаването на професионални контакти, не забравяйте, че много приятелства са започнали в работна среда поради професионални проекти.

Дори и да не си търсите работа в този момент нетуъркингът може да бъде полезна възможност за вас да разширите мрежата си от контакти за бъдещи цели и да създадете приятелства, които да ви карат да се чувствате удовлетворени и пълноценни. 

Според Jobvit 23% от хората подават автобиографии чрез приятели или бивши колеги. Това ясно показва защо поддържането на връзка е толкова важно. Изграждането на вашата мрежа от контакти не само открива врата за нови възможности пред вас, но и може да ви помогне да си осигурите нова работна позиция. Значението на препоръките не може да бъде отречено.


- Нетуъркингът може да ни направи по-уверени

Професионалният нетуъркинг е упражнение за изграждане на самочувствието, особено за хората, които са срамежливи или интровертни. Това е и причината, поради която много хора го избягват. Въпреки това моментът, в който започнете да дискутирате общ интерес с нов приятел, ще откриете че създаването на контакти може да бъде приятно и полезно събитие.

Нетуъркингът е отлична възможност да упражните вашите комуникационни умения, като разкажете личното ви отношение към въпросната професия и мотивацията ви за започването на професионално развитие в тази сфера. Създаването на нови контакти ще ви помогне да изградите самочувствие на база професионалните ви възможности.


- Нетуoркингът помага да се срещнете с хора на различни професионални нива

Изкачването в йерархията във всяка една компания е дълъг и сложен процес. Нетуъркингът е начин да се запознаете с опитни професионалисти. Възможността да попиете от техния опит и да получите професионални насоки е безценно. 

Познанството с хора от различни професионални нива също може да ви предостави по-голямо разнообразие от възможности за работа. След като установите и затвърдите контактите си с някого, може да сте в състояние да използвате връзките му, за да получите препоръка за започването на нова позиция. Ето защо нетуъркингът е толкова важен.


5 съвета как да бъдете успешни в нетуъркинга 

1. Посещавайте корпоративни събития: 

Това може да включва конференции, уъркшопове, семинари и други събития, където професионалисти от вашата област разменят идеи и опит, и се създават дългосрочни връзки.

 

2. Участие в онлайн общности:

Онлайн средите като Facebook или LinkedIn групи и форуми ни свързват с професионалисти, с които да създадем връзки и почерпим опит, информация, съвети и ресурси.

 

3. Присъединяване към професионални дружества/асоциации: 

Професионалните асоциации са организации, които представляват конкретна индустрия или професия и често предлагат възможности за работа в мрежа, както и ресурси за образование и кариерно развитие.

 

4. Търсене на менторство или коучинг: 

Изграждането на взаимоотношения с по-опитни професионалисти може да бъде ценен начин да научите нови умения, да придобиете представа за индустрията и да създадете връзки, които могат да доведат до нови възможности.

 

5. Използване на социалните медии:

Социалната платформа LinkedIn може да се използва за изграждане на вашата професионална мрежа, да се ангажирате с други потребители във вашата индустрия и да трупате препоръки. Там е и мястото, на което можете да споделите с мрежата ви от контакти, че си търсите работа. 

 

Заключение

Нетуъркингът играе изключителна важна роля за бъдещето ни кариерно развитие. Предимствата и ползите от него са безбройни и включват обмяната на опит и идеи, изграждане на самочувствие, развитие на комуникационни умения и др.

Чрез правилното му прилагане ние можем да се издигнем с едно стъпало напред по пътя към кариерното ни развитие и да разширим кръгозора си. Освен това нетуъркингът е от ключова важност за успешния старт в кариерата на всеки млад професионалист

 


А вие ще споделите ли какво е вашето мнение за нетуъркинга и каква роля играе в професионалното ви развитие?

 Имате нужда от още съвети, свързани с професионалната сфера?

Включете се в нашата платформа Kaderabotim.bg и се информирайте относно работната среда в България. z

Нека заедно подобрим прозрачността на пазара на труда в България!