Правите първи крачки във вашата професионална кариера или сте решили да се развивате в сфера, различна от тази, в която сте се работили до момента, но се притеснявате, че нямате необходимия опит? 

Ако използвате подходяща стратегия в търсенето на работа, в която да представите вашите качества и възможности в най-добра светлина, липсата на опит няма да се окаже пречка по пътя към вашата мечтана позиция. 

В тази статия ще разгледаме подробно 5 съвета, подходящи за студенти, които търсят работа без професионален опит. Платформата ни Kaderabotim.bg е специализирана в доставянето на ценни съвети и препоръки за процеса по кандидатстване за нова работа и разполага със специална секция за студенти. Там можете да намерите отзиви от интервюта и стажантски програми, информация за заплати на начални позиции и всичко необходимо, за да направите първите си уверени стъпки на пазара на труда. 


Кои са основните съвети, от които всички студенти, търсещи работа без опит, могат да се възползват? 

1. Наблегнете на вашите Soft Skills (меки умения) в CV-то си

Soft Skills или така наречените ''Меки умения" е термин, който се използва, за да определи черти от поведението на даден човек при комуникацията му с други хора. Пример за по-значими “меки” умения са:

 

- Креативност

- Комуникация

- Вземане на решения

- Управление на времето

- Преговори

- Управление на конфликти

- Лидерство

 

За всички студенти, търсещи работа без опит, правилното представяне на “меките” умения пред работодателите е от изключителна важност. Тези умения могат да ви направят кадъра, който отлично би се вписал в корпоративната култура на компанията.

Направете проучване кои “меки” умения изисква вашата избрана компания. Представете примери от личния ви опит как сте използвали или развили тези умения. За тази цел можете да проверите профила на компанията в нашата платформа или да потърсите дали има оставени отзиви за нея от други студенти или служители, преминали интервю. 

Въпреки че някои умения като лидерство и управление на конфликти се упражняват предимно в работна среда, има начин да ги докажете и по друг начин, а именно чрез участието си в доброволчески програми, извънкласни дейности и университетски проекти. Демонстрирайте, че притежавате изискваните от работодателя “меки умения” чрез пристигане навреме за интервюто, поддържане на добър визуален контакт, ясно говорене, честно отговаряне на въпроси относно трудовия опит и задаване на последващи въпроси

 

2. Изградете мрежа от контакти 

Свързването с хора, които имат еднакви интереси с вашите, е от изключителна важност за всички студенти, търсещи работа без опит. Като първа стъпка - говорете с хора, които са във вашето обкръжение - семейство, приятели, колеги, преподаватели в университета, познати лица от извънкласни дейности. Вашата цел е да информирате обкръжението си, че сте в търсене на работна позиция и да съберете колкото се може повече препоръки.  

Прегледайте уебсайтове, които са релевантни за вашите професионални интереси и се присъединете в дискусии в социалните мрежи. Добър пример е LinkedIn. В него съществуват повече от 1.7 милиона групи, които са свързани не само с конкретни дружества, но и с общности за работа. Присъединяването ви в сайта ще ви даде достъп до експерти, бъдещи работодатели, хора със сходни интереси. Покажете интерес към дискутираните теми, коментирайте редовно и задавайте добре обмислени въпроси. 

Идентифицирайте специалисти от областта на вашите интереси и се свържете с тях по имейл или лично съобщение, за да се представите. При комуникацията си с тях представете най-силните си качества и изявен интерес към избраната от вас област. Тази практика се нарича информационно интервю. Поинтересувайте се за някои въпроси като - “Какви са техните ключове към успеха?” или “Какво харесват в сферата и какво биха искали да са знаели за нея в началото на своя кариерен път?” Не споделяйте автобиографията си, освен ако не ви я поискат. Завършете с благодарност за отделеното време, както и с молба за предложения за това, към кого да се обърнете в сферата за подобни контакти. Добавете ги в мрежата ви от контакти и не забравяйте да бъдете приятелски настроени, позитивни и оценяващи времето, което някой е отделил, за да ви съдейства. 

 

3. Бъдете открити за вашата мотивация

Без предишен професионален опит в желаната от вас сфера работодателите ще искат да се уверят, че вие наистина проявявате интерес към работата, а не е просто начин да платите сметките си. Дори ако и високата заплата е един от основните ви мотивиращи фактори, трябва да бъдете готови открито да обосновете защо тази работа е атрактивна за вас. Добра идея е да се запознаете добре с изискванията на работната позиция и да обвържете личните си умения с част от тях. В този процес е важно да представите стойността, която ще дадете на въпросното работно място. Можете да представите новаторските си идеи, да демонстрирате креативността и да насочите към онези качества, с които още от утре бихте допринесли за развитието на компанията. Наред с този подход можете да направите и кратък списък на уменията, които очаквате да изградите на даденото работно място. Те могат да бъдат вашата основна мотивация за започването на определена позиция. Когато сте подготвени в мотивационното ви писмо или на  лична среща, това прави впечатление и може да увеличи шансовете си за наемане. 

Вашият потенциал да усвоите основните знания и умения в работата и да покриете изискванията за дадената позиция е силно зависим от това колко мотивирани сте да се справите добре. Опитайте се да бъдете конкретни, като обясните защо дадената позиция е подходяща за вас и кои са мотивите, които са ви накарали да кандидатствате. Като пример - можете да споделите лична връзка, която ви свързва с работата или момент, който ви е вдъхновил да изберете дадения кариерен път. Добра идея е да обсъдите своите дългосрочни кариерни цели в резюмето си, мотивационното писмо и по време на интервюто. 

 

4. Започнете с начални позиции или стаж 

За да достигнете до мечтаната от вас позиция, е добре да изградите ясна представа за етапите, през които един професионалист в сферата минава. Често кариерният път започва с позиции от начално ниво или дори стаж. Може и да не получавате желаното от вас заплащане, но позицията ще ви даде важен професионален опит, който можете да добавите във вашето CV. 

Стажовете са възможност за всички студенти, търсещи работа без опит, да свържат знанията и уменията си, придобити в университета, със случващото се на практика. Добрият ментор и времето, прекарано по време на стажа, ще оформи начина, по който гледате на света и ще ви подготви за следващите ви професионални стъпки. Стажантските програми са шанс да откриете какво ви харесва в дадена професия, възможност да експериментирате и да правите грешки в безопасна среда. 

Съветваме ви да гледате на всяка начална позиция или стаж като инвестиция в набора от умения и опит, които ще ви придвижат към следващото стъпало във вашето кариерно развитие. Покажете отговорност, амбиция да растете в структурата и да минете през разнообразни задачи. Трупането на опит е много важно, за да представите колкото се може повече умения и типове задачи в автобиографията си и да изпълните често срещаните условия за минимум опит в обявите.

Ако не можете да си позволите да приемете неплатени или нископлатени позиции, опитайте се да намерите почасова работа или такава с гъвкаво работно време, която да е източник на допълнителни доходи. Работата на две места едновременно може да ви се струва много, но със сигурност трудът ви ще бъде възнаграден след време, когато кандидатствате за по-добра платена работа в мечтаната от вас сфера. 

 

 

5. Изпратете своята кандидатура

Дори и да не се чувствате напълно уверени в себе си и вашите възможности, изпратете кандидатурата си. Ще останете изненадани, че в някои случаи може да сте най-квалифицирания кандидат измежду всички.

В документите ви при кандидатстване и най-вече в мотивационното ви писмо е важно да покажете лично отношение и интерес. Не използвайте еднакъв шаблон или темплейт при изготвянето на мотивационното писмо, направете го различно за всяка компания, в която кандидатствате, като покажете, че сте проучили обявата в дълбочина и защитите вашата мотивация с лични примери. 

Набележете обяви за работа, създайте планер и изпрате определен брой кандидатури всяка седмица. Съветваме ви освен да използвате платформите за кандидатстване за работа или стаж да проявите проактивност и да се свържете с някои компании по имейл. Вече ви разказахме за двата типа имейли, които могат да увеличат шансовете ви за наемане, така че използвайте тази тактика. Дори и да не получите отговор от всички имате голям шанс да ви поканят на няколко интервюта и по този начин потенциално да бъдете наети за мечтаната от вас работа. 

Допълнителен съвет е да се обърнете за обратна връзка от местата, които не са ви одобрили, след като сте преминали интервюто с тях. Изпратете им имейл и помолете интервюиращия да ви даде своето искрено мнение за представянето ви. По този начин може да откриете грешките, които сте допуснали, да работите над тях и да подобрите вашето представяне следващия път. 

 

Заключение

Намирането на мечтаната работна позиция е дълъг и изпълнен с трудности процес за всеки млад човек, който прави първите си стъпки в избрания от него кариерен път. За всички студенти, търсещи работа без опит, използването на правилната стратегия при кандидатстване е от изключителна важност. 

Чрез представянето на “меки” умения в подходяща светлина, изграждането на професионална мрежа от контакти, ясна мотивация, показване на лично отношение към дадената позиция и/или започване на стаж шансовете да бъдете избрани за желаната от вас позиция са големи.

 

  

Търсите първа работа по специалността, но се притеснявате от липсата на опит? Търсите професионални съвети, за да сте конкурентоспособни?

Имате нужда от още съвети, свързани с вашето професионално развитие?

Включете се в нашата платформа Kaderabotim.bg и се информирайте относно работната среда в България. 
Нека заедно подобрим прозрачността на пазара на труда в България!