Вероятно знаете, че интервюто за работа не е просто възможност за работодателя да ви задава въпроси, за да научи повече за вас и вашите умения. То е и перфектният шанс да разберете повече за компанията, в която кандидатствате. Ако зададете правилните въпроси по време на вашето интервю, лесно ще разберете дали позицията, която искате, е подходяща за вас. Освен това, вашите запитвания оставят добро впечатление у служителя по наемане на персонал и показват, че интересът ви към позицията не е повърхностен. 

Общоприето правило е да получите опцията да зададете въпроси в края на интервюто. Препоръчваме ви да подготвите поне 2 запитвания, чрез които да покажете на работодателя, че активно желаете предложената длъжност и сте мотивирани да я получите. 

В тази статия ще ви помогнем с няколко предложения за въпроси, които ще ви подготвят за следващото интервю. По този начин вие ще се доближите максимално до следващата стъпка в процеса, а именно предложението за работа. 

 

 

Въпроси, които да зададете на работодателя си

1. Можете ли да споделите повече подробности за ежедневните отговорности на тази позиция?

Този въпрос е перфектната възможност да научите колкото се може повече информация за позицията, която желаете. Той не само ще ви каже върху кои необходими за работата умения трябва да се наблегне, но и ще ви помогне да разберете дали конкретната длъжност е точно това, което търсите. 

 

2. Кои са най-важните качества, необходими на човек, който иска да се отличи на тази позиция?

Чрез задаването на този въпрос лесно можете да разберете важна информация, която не присъства в длъжностната характеристика. Ако го зададете по правилен начин, ще можете и да научите повече за културата и работната среда във фирмата, както и за очакванията на работодателя към вас.

Съвет: Опитайте се да избягвате затворени въпроси, които могат да бъдат отговорени с „Да“ или „Не“. Съветваме ви и да не задавате въпроси, на които конкретен отговор е трудно да се намери. По този начин можете ненужно да объркате потенциалния си работодател и да направите лошо впечатление. 

 

3. Бихте ли ми разказали повече за работната култура на компанията?

Отговорът на това запитване ще ви помогне да разберете дали работната среда би била подходяща за вас. Опитайте се да научите дали обявената позиция и културата на работа ще ви позволят да реализирате себе си и да се чувствате комфортно.  

 

4. Как виждате развитието на компанията през следващите 5 години? 

Този въпрос ще ви позволи да разберете повече относно амбициите и целите на компанията. Ако планирате да работите на тази роля за по-дълъг период, е необходимо да сте сигурни в стремежа за постоянно развитие на работната среда. 

 

5. Кого смятате за най-големия си конкурент и защо?

Ако сте се подготвили правилно преди интервюто за работа, вероятно вече трябва да знаете кои са основните конкуренти на компанията, но чрез този въпрос ще можете да научите конкретна информация директно от вашия потенциален бъдещ работодател.

 

6. Какви са най-големите възможности на компанията в момента? 

Този въпрос ще покаже на интервюиращия, че силно се интересувате от позицията и развитието на организацията. Информацията, която ще получите, също така ще ви помогне да предвидите в коя посока ще тръгне компанията в близко бъдеще. 

 

 

7. Кои са най-големите предизвикателства, пред които е изправена компанията/отделът в момента?

Добра идея е да попитате за сегашните и потенциалните проблеми и предизвикателства, които присъстват на работното място. Така ще можете да откриете специфични за индустрията проблеми и дори ще успеете да идентифицирате определени области, където вашите умения биха били полезни. 

 

8. Какъв е типичният кариерен път за служител на тази позиция?

Този въпрос може да ви помогне да научите повече за процеса на вътрешно изкачване в компанията. Самият факт, че го задавате, доказва на работодателя, че сте амбициозни и искате да се развивате. Препоръчваме ви да не задавате въпроса прекалено директно (напр. “Кога мога да получа увеличение на заплатата?”), тъй като може да бъде интерпретиран погрешно. 

 

9. Какъв тип човек смятате, че е идеалният кандидат за тази позиция и как ме оценявате спрямо него?

Горещо препоръчваме този въпрос, защото той не е толкова рисков, колкото „Кои са другите кандидати, които разглеждате, и как ме оценявате спрямо тях?“. И двете запитвания имат еднаква цел, но чрез задаването на първия въпрос ще разберете накратко и обективно дали това, което можете да предложите, съвпада с това, което компанията търси.   

 

10. Какви са следващите стъпки в процеса по наемане?

Този въпрос ще покажете на работодателя, че активно се интересувате от длъжността и желаете да продължите напред. По този начин ще можете и да разберете важна информация за конкретните планове на компанията, свързани с процеса по наемане. Знаейки следващите стъпки, ще можете да се досетите и кога да очаквате отговор.

Съвет: Не забравяйте, че работодателите нямат особено желание да отговарят на конкретни въпроси относно заплата или обезщетения. Съветваме ви да избягвате подобни запитвания и да изчакате до последните етапи от процеса на кандидатстване и чак тогава да започнете преговори от такова естество.

 

Други актуални въпроси

Разбира се, в настоящия контекст на пандемията можете дори да им зададете някои релевантни за сегашната ситуация въпроси, като например:

- Как променихте протокола за здраве и безопасност в контекста на пандемията?

Много компании са предприели различни мерки, за да осигурят здравето на служителите през този период. Някои работни места предоставят лични предпазни средства или специализирана екипировка за защита на служителите, а други прибягват до промяна в работния график с цел по-малко струпване на служители на работното място. 

 

- В случай, че някой служител е диагностициран с COVID-19, какво ще предприемете?

Работодателят трябва да може да ви предостави ясна информация за вътрешния си протокол, в случай, че служител е потенциално заразен. Всяка компания трябва да има определени и ясно установени процедури за изолиране на хора със симптоми. От своя страна, служителите трябва да знаят как да ги прилагат ефективно.

Настоящият контекст постави много хора в позиция да вземат трудни решения по отношение на професионалния си път. Чрез получаването на отговори на въпроси от този тип директно по време на интервюто, ще можете да вземете много по-лесно информирано решение относно вашата безопасност на работното място

Заключение

В тази статия ви предлагаме само част от препоръките, които можете да приложите по време на интервюто за работа. Ако искате да сте сигурни във вашата подготовка за интервюто, можете да разберете повече за подходите и правилните стъпки тук. 

Важно е да персонализирате посочените съвети спрямо развитието на разговора. Ако на някой от въпросите вече сте получили отговор, не е необходимо да го задавате втори път. Повторното запитване може да остави лошо впечатление у работодателя и да го наведе на мисълта, че не го слушате.  

Не забравяйте да отделите  достатъчно време за въпросите, които задавате в края на интервюто за работа. Бъдете естествени и не се страхувайте да отправяте конкретни запитвания. В крайна сметка информацията, която ще получите, ще ви помогне да вземете най-доброто решение и ще осигури по-гладък и спокоен път към най-правилната за вас позиция!

 

Били ли сте скоро на интервю за работа? Споделите вашия ценен опит от интервю в конкретна компания и станете част от общността на Kaderabotim.bg.
Нека заедно подобрим прозрачността на пазара на труда в България!