Създаването на кариерен план може да донесе много плюсове за вашето професионално развитие. Той не само ще ви помогне да разберете какви са вашите цели, но и ще ви изясни начините, чрез които най-бързо ще ги постигнете. Препоръчително е да преструктурирате и обновявате кариерния си план поне веднъж на няколко години. 

В тази статия ще обясним какво е кариерен план, как той може да ви е от полза и кои са стъпките, които можете да предприемете, за да го създадете по максимално лесен и ефективен начин. 

Какво е кариерен план?

Кариерният план е стратегия, която включва вашите краткосрочни и дългосрочни цели. Те могат да засягат повишението ви в конкретна компания или индустрия или развитието на така наречените “soft skills” – меки умения като креативност и работа в екип, които са от основно значение за подобрението на резултатите ви. 

Изграждането на кариерен план ще ви помогне да разберете къде се намирате в своята кариера и колко близо сте до постигането на поставените от вас цели. Дори и да сте задоволени от сегашното си развитие, чрез кариерния план лесно ще можете да направите самооценка на вашите резултати и ще идентифицирате потенциални слабости, които да подобрите. 

5 стъпки за структуриране на кариерен план:

 

1. Анализирайте текущото си положение

От огромна важност е вашият кариерен план да съдържа сегашната ви ситуация. Това дали сте безработен към момента или сте високопоставен служител в конкретна компания не е от значение.

Направете списък с вашите силни и слаби страни и избройте причините за текущото ви положение. По този начин ще успеете да идентифицирате причините, заради които сте попаднали в тази ситуация и да разберете кои са уроците, които сте научили досега. 

2. Определете конкретни цели, които искате да постигнете

Тази стъпка включва ядрото на вашия кариерен план. Тук е необходимо да поясните към какво се стремите и как да го постигнете.

Съветваме ви целите, които искате да реализирате, да съвпадат с вашите ценности и интереси. По този начин ще можете с лекота да намерите правилния път и стратегия за осъществяването на стремежите си, а вероятността да се отклоните от плана си ще бъде минимална.

Започнете, като вземете лист хартия и напишете следното:

- Вашите ценности и интереси

- Вашите цели на работното място

- Вашите финансови цели 

- Конкретните умения, които искате да подобрите

3. Допитайте се до кариерен коуч

Въпреки че никой не ви познава по-добре от самите вас, изграждането на кариерен план може да се окаже трудна задача. Не винаги сте способни сами да откриете къде се намирате в развитието си и как можете да достигнете до целите си. Ако имате затруднения и се чувствате объркани, не се колебайте да се свържете с кариерен коуч. 

Кариерният коуч е професионалист, който е обучен да открива професионалните цели на хората и да поясни кои са ефективните начини за тяхното постигане. Допитването до него може да ви помогне да разберете нови неща за себе си, които да имате предвид на бъдещата си позиция или работно място.  

4. Получете обратна връзка от вашите работодатели за вашите резултати

Ако се чувствате несигурни относно идентификацията на вашите силни и слаби страни или пък желаете да получите потвърждение за тях, добра идея е да се свържете с вашите работодатели и да ги попитате за обратна връзка. Те ще се радват да ви помогнат, тъй като това ще им покаже, че сте силно мотивирани да подобрите резултатите си.

В случай, че към момента нямате работодател, ви съветваме да се свържете със служител от предишното ви работно място и да поискате конкретна обратна връзка за това, което ви интересува и което смятате, че ще ви помогне с изграждането на вашия кариерен план.

5. Актуализирайте плана си за кариера

Съветваме ви да обновявате кариерното си планиране периодично. По този начин вие ще можете да добиете представа за това, което вече сте постигнали и да откриете нови цели, към които да се стремите. Препоръчително е да подновявате кариерния си план веднъж на няколко години.

Заключение 

Съществуват много ползи от създаването на кариерен план. Той може да ви помогне да изясните своята текуща ситуация и да определите кои са вашите професионални цели. 

Дефинирайте вашите ценности и интереси и адаптирайте плановете си към тях. Не се колебайте да потърсите обратна връзка от работодателите ви или помощ от професионалист по кариерно развитие.  

Изграждането на добър кариерен план не само ще направи пътя към реализацията на целите ви по-лесен, но и чрез него ще съумеете да опознаете себе си по-добре. 

Споделете ни за трудовия си опит при вашия работодател и станете част от платформа Kaderabotim.bg – нека заедно подобрим прозрачността на пазара на труда в България!