Как да напишете имейл за успешно кандидатстване за нова работа?

Защо добре структурираният имейл е толкова важен при кандидатстване за нова работа?

Когато кандидатствате за отворена позиция в дадена компания, в повечето случаи работодателят изисква да представите своето CV или връзка към онлайн CV в дигитален формат, за да може да оцени вашия професионален опит. Независимо дали изпращате автобиографията си в онлайн или в PDF формат е необходимо да я прикачите в имейла, с който кандидатствате за новата работа .      

За да сте сигурни, че сте написали правилно този имейл, ви споделяме нашето ръководство с ценни съвети и идеи, както и примери, които можете да използвате за вдъхновение.

 

5 съвета при изпращане на кандидатура за нова работа по имейл

Имейлът, в който изпращате своето CV, е първото взаимодействие между вас и работодателя и трябва да се уверите, че вашият имейл ще бъде прочетен от правилния човек. Той не само представя вашата личност и амбиции, но е и силен маркетингов инструмент, който демонстрира вашето ниво на квалификация.     

Когато кандидатствате за работа по имейл, е важно да обърнете внимание на всички изисквания, посочени в обявата за работа. Ето и основните въпроси, на които трябва да си отговорите, преди да започнете изготвянето на имейла:

- Трябва ли да изпратите CV-то си в определен формат?

- Можете ли да изпратите CV във видео формат? 

- Трябва ли отделно да прикачите мотивационно писмо или то може да бъде част от основния текст на вашия имейл?  

- Трябва ли да използвате конкретно заглавие в имейла си?

 

Изпращане на имейл за CV

Ако в обявата за работа няма конкретни инструкции как да изпратите автобиографията си по имейл, можете да следвате следните препоръки:

1. Пишете възможно най-кратко: Представете себе си, обяснете целта на имейла и изредете документите, които сте приложили. Препоръчваме да се придържате към топъл, но професионален поздрав в началото на имейла.  

2. Проверете текста и документите си поне два пъти: Задължително проверете правописа и граматиката на текстовата част в имейла, CV-то, мотивационното писмо и всички други прикачени документи, за да се уверите, че не сте допуснали грешки. Работодателите очакват високо ниво на професионализъм както в имейла, с който кандидатствате, така и във всяка кореспонденция.

3. Използвайте представителен имейл адрес: Няма проблем приятелите ви да ви изпращат имейли до имейл адрес, съставен от произволни думи и символи. Когато обаче кандидатствате за нова работа вашият имейл адрес трябва да изглежда професионално и да съдържа изцяло или отчасти вашето име и фамилия. 

4. Изпратете тестов имейл до себе си: Преди да изпратите кандидатурата си до вашия потенциален работодател, изпратете имейла заедно с приложените документи първо до себе си, за да се уверите, че форматирането се визуализира правилно и всички прикачени файлове са получени и се отварят успешно. 

5. Не усложнявайте формата на CV-то си: Независимо дали автобиографията ви е част от основния текст на имейла или я изпращате като отделен документ, е важно да запазите шрифта и стила на комуникация възможно най-опростени. Използвайте лесно четим шрифт и избягвайте твърде много форматиране. Не вмъквайте HTML документ, емотикони, цветни шрифтове или изображения, освен ако не смятате, че те отговарят на корпоративния тон на бранда.

 

Кандидатстване за нова работа

 

Какво да включите в имейла, в който ще изпратите CV-то си за кандидатстване за нова работа?

1. Точно и ясно заглавие на имейла

Работодателите отделят средно 6 секунди, за да “сканират“ вашата автобиография. Заглавието на имейла за кандидатстване трябва да съобщава точно кои сте и какво търсите, още преди работодателят да е прочел съдържанието на имейла ви.

Темата трябва да включва длъжността от обявата за работа, за която кандидатствате, и името ви. Например:

- Мениджър Човешки ресурси - [Име и фамилия]

- Кандидатура за Административен асистент - [Име и Фамилия]

- Ръководител  Комуникации и връзки с обществеността - [Име и фамилия]

 

2. Подходящ поздрав

По възможност изпратете имейла си до конкретно лице. Ако не сте сигурни към кого да се обърнете, можете да разгледате уебсайта на компанията, за да намерите точните имена и длъжността на отговорното лице.

 

3. Начален параграф

В първия параграф на имейла е важно да обясните основната цел, поради която се свързвате с бъдещия си работодател. Споделете информация за това как сте попаднали на обявата за отворената позиция, датата, на която е публикувана, и къде сте я намерили (в платформа за обяви за работа, в секция на уебсайта на компанията, чрез LinkedIn публикация и т.н.).

 

4. Основен текст

В тази част от имейла направете препратка към автобиографията си. Това е идеалното място да представите съкратено резюме на CV-то си. Отговорете на въпросите:

- Защо вие сте най-подходящият кандидат за тази работа?

- Какво можете да предложите на компанията?

Изберете най-подходящите позиции, които сте заемали, и отговорности, които сте имали, както и някои от постижения си. Накрая се уверете, че не сте копирали автобиографията си дословно, а сте изтъкнали значими акценти от нея.

 

5. Финален параграф

Използвайте това пространство, за да благодарите на получателя за отделеното време за разглеждане на кандидатурата ви и да напомните, че автобиографията ви се намира в прикачените файлове.

 

6. Данни за контакт и подпис

Препоръчваме също така да включите подпис в най-долната част на текста, който да съдържа вашите данни за контакт, за да може мениджърът от отдел Човешки ресурси лесно да може да осъществи връзка с вас. Подписът ви трябва да включва име, имейл адрес, телефонен номер и URL адреса на вашия LinkedIn профил, ако имате такъв.

В долните редове ще откриете примерни имейли, които да ви помогнат при изготвянето на имейл за кандидатстване.

 

Подготвяне на CV за кандидатстване

 

Образци за имейл за кандидатстване за работа

Образец №1

Относно: Асистент Комуникации и връзки с обществеността - Владимир Христов

 

Уважаеми мениджър Човешки ресурси,

Интересувам се от публикацията Ви от 1-ви септември в LinkedIn за асистент Комуникации и връзки с обществеността. Описанието на длъжността за отворената позиция е в пълно съответствие с моя опит и амбиции за развитие, затова се радвам да Ви изпратя CV-то си, за да разгледате моята кандидатура.

На моята настояща позиция като помощник-асистент Комуникации и връзки с обществеността в ABC мои основни задължения бяха: писане, редактиране и публикуване на статии за уебсайта на компанията, поддържане на присъствието в социалните медии, изпращане на седмичен бюлетин до всички абонати на сайта. В допълнение, участвах в интеграцията на автоматизиран имейл маркетинг софтуер, с който успяхме да увеличим абонатната база на компанията с 40% само за 6 месеца.

Приложено ще намерите CV-то ми. Ще се радвам на възможността да споделя повече информация за досегашния си опит и квалификации.

Очаквам Вашата обратна връзка с нетърпение. Благодаря Ви за отделеното време.

 

На Ваше разположение,

Владимир Христов
[email protected]
+359 000 000 000

 

Образец №2

Относно: Професор по анатомия и физиология - Мария Иванова

 

Уважаеми г-н Стефанов,

Бях приятно изненадана да прочета публикацията Ви за отворената позиция Професор по анатомия и физиология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Мисля, че моят опит се вписва много добре в квалификациите, необходими за тази позиция, и се радвам да Ви изпратя кандидатурата си.

Последната ми преподавателска позиция беше в УНСС в катедрата по физическо възпитание и спорт, където преподавах анатомия и физиология като главен асистент. Освен това съм работила в 2 преподавателски комисии и съм взимала участие в изследователски проект.

В приложението на този имейл ще намерите CV-то ми. Надявам се чрез него да научите повече за моя опит и образование, както и за постиженията и наградите, които съм получавала.

Ако е необходимо да Ви предоставя допълнителна информация, моля, не се колебайте да ми пишете. Очаквам с нетърпение Вашата обратна връзка.

Благодаря Ви за разглеждането на кандидатурата ми!

 

С уважение,

Мария Иванова
[email protected]
+359 000 000 000

 

Искате ли да създадете дигитално CV като професионалисти и да впечатлите бъдещите си работодатели? Направете го още сега напълно безплатно в платформата на Kaderabotim.bg, като използвате предварително оформени образци.