Процесът на търсене на нова работа може да отнеме няколко месеца, което лесно може да ви обезкуражи и да понижи мотивация ви.  Изключително важно е да останете позитивно настроени по време на този период. Положителното мислене ще ви помогне да стигнете до мечтаната от вас позиция по един приятен и спокоен начин. В тази статия ще ви дадем препоръки, които ще ви покажат колко е важно отношението към този процес. 

Независимо дали желаете да се реализирате на ново място или в друго професионално направление, следните препоръки остават приложими:

- Направете списък с вашите умения;

- Наблегнете на това, което можете да правите най-добре;

- Разберете кое ви доставя най-голямо удоволствие.

Следвайки тези съвети, ще ви бъде много по-лесно да откриете какво вършите с най-голяма страст. Така ще дадете приоритет не само на най-значимите ви компетенции, но и на тези, които практикувате с най-голямо удоволствие. Освен това ще можете да се фокусирате върху това, което наистина желаете, без да се влияете от коментарите на хората около вас. 

 

Можете ли да преглътнете егото си?

Търсенето на специализирани сайтове и кандидатстването чрез агенции вече не е достатъчно. Трябва да се откроите. Пазарът на труда е много конкурентен и рискувате потенциалният ви работодател дори да не стигне до вашата кандидатура. 

Открояването е пряко свързано със скромността. Тя често се използва като синоним на изкуствено понижаване на потенциала. Всъщност това да бъдете скромни не означава, че сте нискоквалифицирани или нямате опит. Напротив - скромността е признак на доверие към себе си и правилна преценка за нещата, които правите добре и ви се отдават, и за сферите, които ви затрудняват и в които можете да се усъвършенствате.  

 

 

Какво правите, след като кандидатствате?

След като сте кандидатствали за нова работа в нова компания с автобиография, адаптирана към желаната длъжност, е важно да се опитате да се свържете със служителите по набиране на персонал.  

Директното поименно обръщение към човек увеличава шансовете ви за отговор и показва силната ви мотивация и стремеж към постигане на успех при кандидатстване. 

Освен работни места в кариерната платформа Kaderabotim.bg ще намерите и профили на конкретни работодатели и препоръки как да подходите към комуникацията с тях

От голямо значение е да научите колкото е възможно повече за обявената позицията. Има случаи, в които длъжностната характеристика напълно съвпада с вашата сфера на дейност, но работната среда и култура на компанията също трябва да са в съответствие с вашите ценности и стремежи.

 

Поставете си цели

Търсенето на нова работа изисква търпение и постоянство. Не си мислете, че вашата задача е изпълнена, след като сте кандидатствали за всички свободни места, които намерите за един ден. 

Съветваме ви да четете внимателно описанието на длъжността и да си зададете цели. Една от целите може да бъде да кандидатствате за разумен брой работни места. Друга пък може да бъде да изброите ценностите, които искате да откриете във фирмената култура на компанията. Това може да стане, като директно се свържете с работодателя или комуникирате с настоящи и бивши служители. 

 

Не позволявайте на неуспеха да влияе на мотивацията ви

Приемете идеята, че ще получавате откази. Те са неизменна част от процеса, но отказът не означава, че не сте достатъчно квалифицирани. Не им позволявайте да афектират мотивацията ви и начина ви на мислене и вместо това разберете каква е конкретната причина, поради която не сте избрани за позицията. 

В допълнение към общите изисквания на дадена позиция,  меките умения и желанието да ги развиете могат да наклонят везните във ваша полза. Те служат като индикатори, които помагат на работодателя да вземе правилното решение. Ако покажете, че сте склонни да се развивате и да подобрявате своите меки умения, шансът да получите отказ драстично намалява.  

 

Оптимизъм и добра енергия

Законът за привличането е валиден и при търсенето на нова работа. Ако сте намръщени, работодателите ще го забележат и положителните резултати ще се забавят. Оптимистичното отношение е ключът към успеха

Опитайте се да си записвате 3 позитивни неща от всеки ден. Не е задължително те да са пряко свързани с работа, може да е всичко, което ви е накарало да се усмихнете - кратка разходка, чаша хубаво кафе, комплимент от любим човек и т.н. 

Старайте се да бъдете заобиколени от хора, които не ви напрягат и изпълват деня ви с положителна енергия. 

 

"Вие сте средното на 5-те души, с които прекарвате най-много време." - Джим Рон, предприемач и мотивационен оратор.

 

Ако не можете да избегнете комуникацията с намусени хора, които влияят отрицателно на настроението ви, опитайте се да прекарвате възможно най-малко време около тях.

 

 

Потърсете мотивационни ресурси

Старайте се да не изпадате в отчаяни състояния за дълъг период от време. Ако почувствате, че ви е трудно и че няма изход от лоша ситуация, разсейте ума си. Можете да излезете да спортувате, да готвите или да гледате любимия си филм. Внимавайте да не се отдадете на непрекъсната релаксация и се стремете всяка една дейност, която вършите, да ви мотивира допълнително. 

Има много автори, които биха могли да ви въздействат позитивно. А и не само -  съществуват множество ресурси, от които можете да черпите вдъхновение като конференциите на TEDTalks, видео съдържание в YouTube или подкасти в LinkedIn на различни теми. Винаги се стремете към научаване на нови неща, независимо дали те са пряко свързани с ежедневието ви. 

Заключение

Всички тези решения допринасят за вашия успех в намирането на нова работа и за мотивацията ви по пътя към нея. Не забравяйте какво можете да правите, защо искате определена позиция и винаги търсете креативни решения за всеки период на застой, в който попаднете.

 

Искате ли да ни споделите повече за вашия професионален опит до момента? Включете се в нашата платформа Kaderabotim.bg - нека заедно подобрим прозрачността на пазара на труда в България!