Различните бизнеси оперират по различен начин и спазват разнообразни йерархични модели в зависимост от сферата, бизнес процесите и размерите на корпорацията. Това оказва своето влияние върху всеки екип и представянето на неговите служители.

В тази статия ще разгледаме дали скъсяването на корпоративната дистанция на работа е нещо положително, носещо ползи за представянето на всеки екип, или точно обратното.

 

Защо да сплотите вашия екип и какви ползи би донесло това?

 

Изграждането на силен и сплотен екип е в основата на приоритетите на всеки бизнес. Именно такъв екип изгражда и задвижва работния процес, което е нужно на бизнеса, за да върви успешно нагоре. 

Ползите от сплотяването на екипа са увеличена продуктивност, гъвкава система на организация и мотивиран персонал. При наличието на работна дистанция и строга йерархия на работа служителят се чувства ограничен, безличен, демотивиран и приема работното си място за “затвор” вместо за сплотена и близка общност, където колегите могат да разчитат един на друг и да общуват спокойно помежду си.

 

4 неща, които ще ви помогнат да създадете сплотен екип

 

1. Демократичност

Усещането за равенство и демократичност на работа кара повечето служители да се чувстват свободни да изразят идеите си, вижданията си и да проявят креативността си. Различните гледни точки винаги са от полза за работния процес и помагат за реалистичните възгледи и критичната оценка в дадени ситуации или проекти. 

Екип, който не се страхува да заяви мнението си и да изрази собствените си идеи, е по-склонен към успех. Такъв екип е по-способен да предвижда трудности, да бъде адаптивен, както и да изготвя добри и успешни стратегии за решаване на проблемите.

 

2. Емпатия

Емпатията е много важен елемент от екипната работа. Когато хората могат да усещат емоциите си, да четат езика на тялото на другите и да проявяват разбиране един към друг, тогава те са синхронизирани помежду си и може да се каже, че такъв екип е в симбиоза. 

Това им помага да вървят заедно напред, да предотвратяват конфликти и значително улеснява и подобрява комуникацията помежду им. Резултатите в работата им се подобряват значително вследствие на тази работна хармония.

 

 

3. Емоционална близост

Емоционалната близост често е смятана за непостижима на работното място, но това рядко е вярно - тя е не само постижима, но и дава положителни резултати. Когато един екип е сплотен, отсъства строгата дистанция и служителите имат силни междуличностни връзки, не само усещането им на работа става по-приятно, но и продуктивността им също се увеличава значително. Емоционалната близост е полезна в работна среда и я прави доста по-харесвана от целия екип.


4. Оперативни срещи, екипна работа и тиймбилдинг

С наличието на оперативни срещи и дискусии се създава усещане за близост и взаимопомощ. Екипната работа изгражда връзка между различните служители и ги кара да се чувстват по-равностойни и значими, което ги мотивира и им дава усещане на принадлежност.  

Тиймбилдингът е забавен начин екипът да се събере извън работа и да разпусне, да се забавлява, изграждайки силна връзка помежду си. Този вид дейност ще помогне на вашите служители да възприемат своя екип като повече от просто колеги - те биха могли да се сприятелят и сближат, което ще им помогне да са по-задружни в работна среда, мотивирайки се един друг да постигат повече и то с радост, без завист от чуждия успех.

 

 

Заключение

Сплотяването на един екип и скъсяването на корпоративната дистанция на работа биха могли да доведат до големи промени в работния процес. Вследствие на хармоничната среда на работа, вашите служители значително ще подобряват резултатите си. Мотивацията им се покачва, продуктивността им се увеличава и те се чувстват свободни да изразят мнението си, което в повечето случаи е ценно за бизнеса, страничния поглед и изграждането на критична мисъл

Препоръчително е да се полагат оптимални грижи за служителите и тяхното усещане за работната среда. Все пак екипът е основополагащ елемент от бизнеса и ако той не е синхронизиран, бизнесът също ще страда.

 

А вие опитвате ли се да скъсите корпоративната дистанцията на работа? Успявате ли да го постигнете? Споделете с нас!

В платформата Kaderabotim.bg можете да споделяте всичко за работната среда в България. 

В уебсайта ни ще откриете полезна информация както за работещите, така и работодателите! Станете част от платформата и нека заедно повишим информираността за пазара на труда в България!