Константното подобряване на професионалните умения е от основно значение за кариерното развитие. Използването на онлайн платформи за обучение е един от най-ефективните методи, които можете да използвате, защото е лесен, удобен и достъпен за широката аудитория. С все по-скоростното навлизане на дигитализацията в ежедневието намирането на подходящи онлайн обучения е по-лесно от всякога. Понякога обаче наличието на колосално количество информация в интернет пространството може да ви обърка и затрудни в намирането на качествени платформи, с които да развиете своите умения.

В днешната статия ще разгледаме 5 онлайн платформи за курсове и обучения, които да добавите в изграждането на вашия план за кариерно развитие, и как те могат да ви помогнат в подобряването на професионалните ви умения. Те ще хвърлят светлина не само върху развитието на способностите, релевантни за вашата сфера, но и върху това как да усъвършенствате така наречените „меки умения“ (soft skills) като креативно мислене и работа в екип. 


5 онлайн платформи за курсове и обучения с доказано качество

1. Coursera 

Coursera не е просто уебсайт за провеждане на уроци, които наподобяват курсове – той всъщност предлага доказани академични програми от професори и университети на далеч по-ниска цена от тази за придобиване на онлайн бакалавър. 

Платформата си партнира с над 200 университета и компании, за да предостави реални учебни занимания, които лесно могат да се приложат в истинския свят. Освен това имате възможност да придобиете сертификати, базирани на проведен курс в Coursera, които след това потенциално да доведат до значителен растеж в кариерата ви като повишение или увеличение на финансовото възнаграждение. Дори на този етап от развитието си да не изпитвате необходимост от допълнителни курсове и обучения, платформата Coursera предлага предизвикателни курсове на многобройни теми, както и възможност за професионална преквалификация и намиране на ново призвание.

2. Udemy 

От всички популярни онлайн платформи за кариерно развитие, Udemy има най-много налични курсове, предлагайки 183 000 урока, водени от над 65 000 специалисти. Тук ще намерите експерт за всяка професионална сфера.

Заедно с курсове по чужди езици, приложни изкуства, музика и фитнес, платформата предлага уроци по програмиране, бизнес умения, педагогика и много други. Присъстват и категории за личностно развитие, които обхващат житейски умения и други техники, които ще подобрят начина ви на живот и трудно ще намерите в традиционната академична среда.

3. edX 

Основан от специалисти, завършили академии като Харвард, Бъркли и Масачузетския Технологичен Институт, edX предлага над 2 500 онлайн курса в над 30 различни сфери. Въпреки престижния си произход, платформата има семпла и интуитивна програма, лесна и удобна за използване от обикновения потребител. В допълнение, значителна част от курсовете на edX са напълно безплатни и подходящи за хора, търсещи начини да придобият опит в различни сфери на развитие.

4. LinkedIn Learning

Ако искате да се съсредоточите върху развитието си в нишите, свързани с бизнеса, технологиите или творчеството, тогава LinkedIn Learning без съмнение е най-подходящата онлайн платформа за вас. Тя има широка гама от обучения, които се разделят на различни категории като предмет и подход на обучение. 

Въпреки големия си брой курсове, LinkedIn Learning, за разлика от edX, не предлага безплатни обучения. Можете да се възползвате от платформата чрез абонамент от $29.99 на месец или като заплатите цената за конкретната програма, която ви интересува. Таксите за курсовете могат да варират от $20 до $50.

5. SoftUni

SoftUni е най-голямата и авторитетна образователна IT институция в България, предоставяща качествено образование, придружено от кариерно съдействие в направленията софтуерно инженерство, дигитален маркетинг и дизайн. Организират се и безплатни информативни събития за всички техни клонове с цел достъпно и качествено обучение. 


Заключение
 

Ученето през целия живот е от фундаментално значение за съществуването на хората. Точно както храната подхранва тялото, така и придобиването на нови знания има позитивно въздействие върху ума. Непрестанното развитие е необходимо качество за всяка успешна кариера и организация, а платформите за онлайн курсове и обучения са лесен, удобен и достъпен начин да го реализирате.


Развиването на ключови качества и умения води до по-висока ефективност и креативност на работа, а понякога и до увеличение на заплащането. Възнаграждава ли вашият работодател усилията ви с финансови стимули? Оценете компанията, в която работите, и сравнете заплатата си с други служители в сферата.