Подбрахме за вас няколко опорни точки, които да ви помогнат за професионална преквалификация, колкото и трудно да изглежда в началото.

Представяте ли си да работите 30-35 години на едно единствено място, на една единствена позиция и да се пенсионирате? В днешно време това е по-скоро рядкост.

Поради технологичното развитие на пазара на труда, конкуренцията е много по-ожесточена, а пазарът стана много по-динамичен в сравнение с предишни години.

Ако смятате, че текущата работа не ви харесва и имате нужда от промяна, най-вероятно правилният и най-адекватен отговор за вас би бил -  професионална преквалификация.

Според скорошно проучване около 28% от българите искат промяна от професионална гледна точка. 

А каква е главната причина за това желание? Повечето от тях са били активни в индустриите най-засегнати от пандемията, например - туризъм, ХоРеКа сектор или транспортна индустрия.

Навярно сте наясно с това, че в повечето случаи професионалното преквалифициране не е лесен процес.

С напредването на възрастта на всеки човек става все по-трудна адаптацията и приспособяването към изискванията на динамичния пазар на труда. 

Не е нужно обаче да изпитвате страх. Професионалното преквалифициране идва с редица предимства, като например: възможност за по-висока заплата, и по-гъвкав работен график и куп ползи, които зависят от сферата, към която сте се насочили. 

Поради острата нужда от нови работници и персонал в определени области на пазара, компаниите започнаха да приемат неопитни млади хора или хора, които вече имат достатъчно натрупан опит и години, които са посветили на кариерно развитие.

Представяме ви 3 ключови момента, които биха могли да ви помогнат да предприемете следващата стъпка в кариерата си: 

#1 Ако имате неспирно желание да учите и да надграждате, може би е време за промяна

Вярваме, че обучението е непрекъснат процес, поради което препоръчваме винаги да оставате жадни за нови знания.  

Живеем в епоха, в която технологиите стават все по-достъпни и когато става въпрос за информация, онлайн средата е пълна с курсове или статии, които биха могли да ви помогнат да изберете следващата си работа, която идеално да пасва на вашия профил! 

Skillshare или Udemy са само няколко примера за сайтове, които предлагат много онлайн курсове, които могат да ви помогнат да пристъпите уверени в следващия ви професионален етап.   

Важно е да се фокусирате върху развитието на своите умения, така че постоянно да надграждате себе си,  а по този начин ще останете и конкурентноспособни на пазара на труда.

В същото време, следвайки натрупания опит до момента, можете да направите кратко обобщение на вашите умения, за да видите в кои области на пазара можете да се адаптирате по-бързо и все пак да стъпите на основата на здрава основа.

 

#2 Готови сте за задълбочено проучване, което да ви помогне за промяна в кариерата ви 

Преди да пристъпите към следващата стъпка в кариерното си развитие, важно е да подготвите своето “домашно”, за да знаете какво да очаквате в бъдеще.

Независимо дали говорим за нова сфера или нова компания, от съществено значение е да разберете възможно най-много подробности за мястото, където бихте искали да работите.

Подготвили сме за вас списък от 3 въпроса, които могат да ви помогнат по-лесно да определите следващата си стъпка:

- Какви са заплатите в тази област/компания? 

(Вижте нашия Заплатоизмерител и направете лесно сравнение.)

- Колко такива работни места има на пазара? Колко голяма е конкуренцията?

- Какви умения са ми необходими, за да се справя с тази позиция?

Разбира се, съвсем очаквано може да се окажете в ситуация, в която не сте наясно в каква сфера да направите своята професионална преквалификация.

Ако такъв е и вашият случай, нашата препоръка е уверено да се обърнете към кариерен консултант или обучител. Той ще ви насочи стъпка по стъпка, така че да осъзнаете какво е най-подходящо бъдещо професионално направление, което ви пасва като личност и като умения.

В нашия блог ще откриете ценна и полезна информация за бъдещата си кариера и най-актуална информация за пазара на труда.

#3 Искате да направите първата крачка, но не смятате, че имате впечатляваща автобиография

Автобиографията е „визитната картичка”, която ви представя в света на HR-a. 

Колкото по-привлекателно и релевантно е написано вашето CV, толкова по-голяма е вероятността да бъдете повикани на интервю и да стартирате мечтаната нова позиция.

Всеки детайл има значение, така че подчертавайки своите успехи, курсове, взети сертификати и всяко допълнително усилие, което сте положили, да се преквалифицирате, ще бъде във ваш плюс - включете всичко това в съдържанието.  

Ако смятате, че автобиографията ви се нуждае от нов дизайн, по-елегантен и модерен, препоръчваме ви да влезете в нашия уебсайт и да създадете бързо и лесно своето РЕЗЮМЕ, избирайки от 4 -те шаблона, предложени от нас.

Заключение

Ако заплащането ви е ниско, вашият шеф е с лоши управленски умения, не се чувствате удовлетворени или е нужно да спазвате строг график, който вече не отговаря на вашите нужди, то вероятно имате основателна причина да поискате промяна, а дали тя ще бъде професионална преквалификация от сегашна професия към нова е от онези решения, които никой не взима лесно. Дайте си време преди да напуснете и се опитайте да видите дълбоките причини, поради които се е стигнало до този етап от живота ви.

Идентифицирайте силните си страни, така че да видите всички онези области на пазара и ниши, където бихте паснали. 

Да, тази промяна ще ви накара да излезете от зоната си на комфорт, но не се обезкуражавайте! На път сте да промените живота си към по-добро и да натрупате опит на нова работа.

Стигнете ли до този етап, ние ще ви помогнем с полезна информация и материали как да изпратите безупречен имейл за кандидатстване, подкрепен с изключително добре структурирана автобиография и мотивационно писмо.  

Искате ли да ни споделите повече за вашия професионален опит до момента? Включете се в нашата платформа Kaderabotim.bg - нека заедно подобрим прозрачността на пазара на труда в България!