В днешния конкурентен пазар на труда силното онлайн присъствие е от съществено значение при търсене на работа, а LinkedIn е в челните редици на професионалните мрежови платформи. 

С течение на годините LinkedIn се превърна в мощен инструмент за търсещите работа да се свързват с потенциални работодатели от цял свят, да демонстрират уменията си и да бъдат в течение на тенденциите в индустрията.

Тази година мрежата отпразнува своя 20-и рожден ден с 930 млн. регистрирани потребители по света! А ако се питате колко са българите, имащи LinkedIn профил - числото е 1.2 млн.!

Ако все още си мислите, че не си струва да си направите регистрация в мрежата, ако сте в процес на търсене на работа, помислете отново. Създаването на добър LinkedIn профил може да е от решаващо значение за успешното намиране на новата ви работна позиция.

Тази статия ще ви преведе през процеса на създаване на професионален профил, който да се откроява и да привлича вниманието на специалистите по подбор на персонал.

 

Съвети за създаване на добър профил в LinkedIn при търсене на работа

 

Профилна снимка в LinkedIn: Направете добро първо впечатление с нея.

Вашата профилна снимка е първото нещо, което хората забелязват, когато влязат в профила ви в LinkedIn. Изберете снимка, на която изглеждате като професионалист, но в същото време и като усмихнат човек. Никой не харесва твърде сериозните снимки.

Важно е да не оставяте профила си без снимка, нито пък го правете скрит от околните, ако сте в процес на търсене на работа, защото снимката ви няма да се визуализира пред останалите потребители.

 

LinkedIn профил и заглавието в него: Направете заглавието закачливо и информативно.

Заглавието се появява до името ви и също като снимката е едно от първите неща, които потребителите виждат, влизайки в профила ви. Бъдете кратки, точни и ясни, описвайки текущата си длъжност, ключовите си умения и нещо уникално за вас. Използвайте креативността си, за да привлечете вниманието още на този етап.

 

Резюме: Разкажете вашата професионална история.

Вашето резюме е мястото, където да разкажете за своята кариера, умения и стремежи. Пишете от първо лице, бъдете автентични и използвайте ключови думи, подходящи за вашата индустрия. Подчертайте своите постижения и обяснете как вашият опит е оформил професионалния ви път.

Опит: Покажете вашите кариерни постижения.

Опишете трудовия си опит в обратен хронологичен ред. За всяка роля включете кратко описание на вашите отговорности и се съсредоточете върху постиженията. Използвайте количествено измерими показатели, когато е възможно, за да демонстрирате въздействието, което сте имали на предишни позиции.

 

Умения: Подчертайте силните си страни.

Изберете и избройте уменията си, които са в съответствие с вашите кариерни цели. Действайте стратегически в избора на ключови думи, подходящи за вашата индустрия.

 

Образование: Маркирайте вашите академични постижения.

Опишете вашето образование, като посочите придобитите степени, посещаваните институции и годините на дипломиране. Подчертайте всички важни отличия, награди и дейности, които показват вашата отдаденост и умения.

 

Препоръки: Изградете доверие чрез одобрения.

Поискайте препоръки от колеги, ръководители или клиенти, които могат да говорят за вашите силни страни и работна етика. Тези препоръки добавят ниво на доверие към вашия профил и предлагат представа за професионалния ви характер.

 

Проекти, сертификати и опит като доброволец: Завършете своя профил.

Използвайте всички допълнителни раздели, предоставени от LinkedIn, за да покажете конкретните проекти, по които сте работили, сертификатите си или опита си като доброволец. Тези раздели предоставят по-изчерпателна представа за вашите умения и интереси.

Поддържайте връзка с останалите потребители: Използвайте LinkedIn стратегически.

Изградете своята LinkedIn мрежа, като се свържете с колеги, съученици и професионалисти във вашата индустрия. Ангажирайте се с вашата мрежа, като споделяте подходящо съдържание, коментирате публикации и участвате в дискусии.

 

Останете активни в LinkedIn: Поддържайте своя профил актуализиран.

Редовно актуализирайте профила си в LinkedIn, за да отразява най-новите ви постижения, умения и опит. Споделяйте подходящи новини, статии и актуализации от индустрията, за да демонстрирате своя опит и да останете на радара за подходящи кандидати.

 

 

Заключение

Добре разработеният LinkedIn профил е мощен инструмент във вашия арсенал за търсене на работа. Като обръщате внимание на всеки раздел и представяте цялостен поглед върху вашата професионална идентичност, можете значително да увеличите шансовете си да откриете правилните възможности и да създадете значими връзки във вашата индустрия. Не забравяйте, че вашият профил в LinkedIn е динамично представяне на опита ви и ключов елемент в изграждането на успешна кариера.

 

А вие използвате ли LinkedIn за търсене на работа? Имате ли LinkedIn профил? Споделете с нас в коментар по-долу!

В платформата Kaderabotim.bg можете да споделяте всичко за работната среда в България. 

В уебсайта ни ще откриете полезна информация както за работещите, така и работодателите! Станете част от платформата и нека заедно повишим информираността за пазара на труда в България!