Прокрастинацията при работа от вкъщи е тема, която през последните 2 години активно присъства в някакъв момент в живота на повечето от нас.

Ако сте били посъветвани да работите от вкъщи по време на пандемията или вече активно сте се пренасочили към този модел на работа, вероятно първата ви реакция е била прилив на щастие. На пръв поглед идеята е чудесна: в крайна сметка спестявате времето, което обикновено прекарвате в трафик, но освен това работите от комфортна среда - своя собствен дом.

Хоум офисът дори изглежда като лукс. Без да се налага да пътувате, на една ръка разстояние от хладилника и близо до любимите си домашни закуска или обяд, които може би и вие сте си сготвили, точно както ги обичате, и облечени по пижама или домашни дрехи по цял ден. Комфортната домашна среда обаче лесно се превръща в „минно поле“, защото разсейването става за секунди, а след него често стигате до момент на отлагане, поради факта, че се чувствате напълно претоварени от задачите си за деня или седмицата. Ето защо днес разглеждаме темата за прокрастинация при работа от вкъщи, или какво е нужно да знаете, за да продължите да работите ефективно от вкъщи.

Какво всъщност е прокрастинацията?

Прокрастанацията (от англ. рrocrastination – задържане, забавяне; от лат. procrastinatus: pro- (вместо напред), crastinus – утре) е понятие в психологията, което означава склонност към постоянното “отлагам за после”, “отлагам за утре”, което обаче цялостно носи негативен психологически ефект със себе си.

Отлагането е една от основните бариери, които ви пречат да се изправяте пред предизвикателствата на живота с високо вдигната глава и да живеете точно както сте мечтали. Когато отлагате, вместо да правите нещо важно, в крайна сметка се губите в други дейности, които изяждат ценно време.

Давайки определение на отлагането, бихме могли да кажем, че това е акт на умишлено или привично отлагане за последния възможен момент. 

Често съжаляваме повече за нещата, които не сме направили, отколкото за нещата, които сме направили, нали? Невъзможността да се справите със стреса на работното място често е първопричина за прокрастинацията. В допълнение, чувството на съжаление и вина, които възникват поради пропуснатите възможности, имат силно изразено отношение в живота ни.

Понякога може да чувстваме, че пред нас са всички възможности, но все пак не успяваме да се възползваме от тях. Когато отлагате, всъщност губите времето, което бихте могли да инвестирате в нещо наистина смислено - мозъкът започва да се фокусира над “онова, което не успях да свърша”. Ако успеете да се изправите срещу невидимия „враг“, ще можете да се насладите на истинския потенциал на живота. 

Как прокрастинацията ни влияе?

Всички ние отлагаме през целия си живот, независимо дали го осъзнаваме или не, понякога дори го правим редовно. Може да се случи и в напълно обикновен и спокоен ден в офиса, когато си казваме, че сме много заети, но проверяваме имейлите си за дълъг период от време, докато тайно слушаме комедиен подкаст в слушалките и отлагаме част от работните си ангажименти. Може да се случи и при хоум офис. И в двата случая резултатът е ясен - загуба на фокус, разсейване и неудовлетвореност.

Проучвания през годините показват, че хората, които са склонни да прокрастинират, имат по-високо ниво на стрес, защото отлагането е начинът, по който умът се опитва да премахне тревожността. 

Въпроси като „Ще мога ли да изпълня поставената ми работна задача перфектно?”, „Какво ще си помисли мениджърът ми?“, „Какво ще си помислят колегите ми?” може би са ви познати.

Прокрастинацията има способността да ви доведе до точката, в която в крайна сметка отново отлагате задачите, които трябва да изпълните. Търсейки краткосрочно облекчение, вие всъщност сами саботирате дългосрочната си кариера. 

Парадоксът от прокрастинацията - има ли спасение?

Когато избягвате даден проект, всъщност временно се дистанцирате  от възможността да бъдете съдени от околните. Това е парадокс, защото избягвайки натиска, вие усилвате ефекта от него. Колкото по-близо сте до крайния срок за подаване/изпълнение на вашата задача или проект, толкова по-стресирани се чувствате, а в дългосрочен план отлагането ще повлияе вашата производителност и кариерен успех.

При ежедневната работа в офиса, вероятно ви е било по-лесно да останете продуктивни, но сега, когато се налага за дълъг период да работите от вкъщи, ви е все по-трудно да се справяте. Има ли виновни? И да, и не. 

Всеки ден сте заобиколени от едни и същи стени, които вече познавате до болка. Нямате колега до вас, с когото да обсъдите някоя новост набързо или да се посмеете един до друг. Може би дори вече сте разходили кучето 3 пъти днес и се чудите има ли нужда от 4-ти? Или вие имате нужда от чист въздух? 

Има ли как да избегнем вечното “отлагане за утре”?

Решение винаги има! Екипът ни от професионалисти в Кaderabotim.bg вярва, че балансът е съвсем постижим.

Рецептата е простичка за спазване - днешната работа се върши днес, а ако не остане време за нея – утре. 

Само се замислете колко пъти сте забавяли задача, мислейки си, че ще ви отнеме време, защото е нещо ново и различно? Или сте забравили как се прави? А колко време ви отне? Понякога не повече от 5 минути. Преборете мислите си с действия. Сигурни сме, че това ще ви помогне без значение дали говорим за прокрастинация при работа от вкъщи или от офиса. Опитът ни сочи, че именно отлагането на някои досадни задачи, ви е спирало да пуснете креативността си на свобода и да бъдете много по-удовлетворени и щастливи в професионален и личен план.

Не забравяйте да следите блога ни, където споделяме изключително полезна и интересна информация и ще научавате първи всички онези трикове, които ще подобрят вашата продуктивност и ефективност, но и най-вече ще ви дадем спокойствие – колкото повече разбирате из основи света на професионалното израстване, толкова по-големи професионалисти ставате. В нашата общност ние ви помагаме да вземете правилните решения за вашата кариера.

 

Искате ли да ни споделите повече за вашия професионален опит до момента? Включете се в нашата платформа Kaderabotim.bg - нека заедно подобрим прозрачността на пазара на труда в България!