Кандидатстването за нова работа е дълъг процес, към който е необходимо да се отнесете с особено внимание, за да пожънете успех. Доста кандидати активно следят обявите и разпращат CV-то си, но въпреки това с месеци не успяват да получат мечтаната позиция. Съществуват няколко фактора, които стоят зад този неуспех. С един от тях ви запознахме в предишна статия, в която споделихме 5 грешки в CV-то ви, които ви спират да продължите в следващия кръг на процеса по кандидатстване. В тази статия пък, ще ви споделим още една грешка, която много служители допускат и която ги спира да получат позицията, която желаят.

 

Защо е важно да умеете да разбирате обявите?

Безразборното изпращане на CV-то ви по различни обяви за работа не само изяжда голяма част от времето ви, но и може да е причината да не успявате да получите позицията, която желаете. Постоянното търсене на обяви, писане на мотивационни писма и имейли за кандидатстване, както и опитите да се впишете в рамката на перфектния служител, описан в обявата, могат да имат обратен ефект върху вас и върху увереността ви. Многото откази, както и месеците, прекарани в търсене и опити, несъмнено действат обезкуражаващо. Нормално е човек да изгуби фокуса си и да забрави на какво е способен, с какъв опит разполага и какво може да предложи на бъдещия си работодател.

Поради тази причина е важно да умеете да разчитате правилно обявите за работа, които преглеждате и да можете само с един прочит да успеете да разберете дали сте подходящ за конкретната позиция или е добре да продължите да търсите друга. По този начин ще можете да отсеете обявите за работа и истински да се концентрирате само върху тези, които представляват интерес за вас и при които имате шанс за успех. Това ще освободи ценно време, което можете да използвате, за да напишете отлично мотивационно писмо, както и да изпратите имейл в допълнение на обявата, който да направи добро впечатление на HR екипа.

 

Как да разшифровате обявите?

Служителите, които изработват обявите за работа, ги правят умишлено по-общи, за да могат да привлекат възможно най-много кандидати. По-долу описваме 4 съвета, които да ви помогнат с разбирането на обявите. Преди да ги споделим, обаче, искаме да обърнем внимание на вас - кандидатите за работа. Нашите съвети няма да са ви от полза, ако вие самите не знаете какво точно искате. Преди да започнете да изпращате автобиографията си, е важно да сте на ясно към каква позиция сте се насочили, какви са приоритетите ви, какво можете да донесете на бъдещото си работно място и какво искате да ви донесе то. Едва след като сте изяснили това със себе си и сте преценили дали позицията пасва на кариерния ви план, можете да пристъпите към кандидатстването за работа.

- Какво търси работодателят

За да бъдете разгледани като потенциален кандидат, трябва задължително да отговаряте на изискванията на обявата. Истината е, че работодателите в повечето случаи знаят какво точно търсят и от какъв човек имат нужда в момента, съответно не са готови да правят големи компромиси. Много хора започват да преглеждат обявите за работа от частта с „вашите отговорности” и неглижират частта с „какво търсим в бъдещия служител”. Именно това е първата секция, която е добре да прочетете, докато преглеждате обяви за работа. Ако това, което работодателят търси, съвпада с това, което имате вие, значи бихте могли да си паснете.

- Прегледайте числата

Числата в лицето на годините опит, които са необходими за дадената позиция, могат да ви помогнат да оцените себе си и вероятността да бъдете поканени на интервю за работа. Грешка, която много кандидати допускат тук, е кандидатстването без необходимия опит, когато е посочено изискване за по-голям такъв. Ако работодателят търсеше човек, когото да научи на необходимите умения за тази позиция, то това изискване нямаше да присъства в секцията със задължителния опит. Съветваме ви да кандидатствате за позиция, ако покривате поне 60% от изискванията в обявата.

- Профилът на идеалния кандидат

Ще забележите, че в тази част на много обяви присъстват изисквания, като това да сте „екипен играч”, „социален”, „комуникативен”, „адаптивен”, „устойчив на стрес” и т.н. Тези прилагателни могат да ви помогнат до голяма степен да прецените дали работодателят е сериозен и отдаден на намирането на идеалния кандидат, който би се вписал добре в екипа. Доста често, наличието на прекалено много подобни изисквания показват, че профилът на кандидата, който се търси, не е напълно конкретен и обмислен. Ще станете свидетели на обяви за работа, които си противоречат, защото притежават несъвместими изисквания, като „екипен играч” и „умение за самоуправление” или пък „креативност и иновативност” и „внимание към детайла”. Не че не съществуват хора, които биха покрили тези изисквания, но реалността е, че те са рядкост. Подготвящият обявата за работа вероятно е допълнил няколко думи, за да запълни обявата или вероятно има нереалистични изисквания към бъдещия служител.

- Имате ли достатъчно опит за работата?

В повечето случай работодателите поставят най-важните умения, които търсят, в началото на списъка с изисквания - тоест номер 1 е най-важно, а номер 9 и 10 са по-маловажни. Този детайл е ключов, защото ви съветваме да обърнете внимание най-вече на първата половина от изискванията. Ако отговаряте на тях, кандидатствайте с увереност. Ако ли не, най-добре си спестете усилието, защото както вече споменахме, идеята, че ще се научите в движение не е винаги приложима при обявите за работа.

 

Заключение

Кандидатстването за работа има доста тънкости и подводни камъни, за които трябва да внимавате. Ако отделите време за подготовка преди да започнете да изпращате своята автобиография, бихте могли всъщност да спестите време и да си намерите работа по-бързо. Kaderabotim.bg разполага с много статии и ресурси, които биха могли да ви помогнат в процеса на намиране на нова работа, както и с опция да създадете своя автобиография, която да се отличава от тази на конкурентите ви.

 

Кое е първото нещо, на което обръщате внимание, когато преглеждате обяви за работа? 

Включете се в нашата платформа Kaderabotim.bg и вижте каква е обратната връзка на служителите за компанията, в която работят. 

Нека заедно подобрим прозрачността на пазара на труда в България!