Нека заедно научим защо и как създаването на видео автобиография може да ви помогне.

Пазарът на труда в днешно време е изключително динамичен и автобиография, която се отличава от другите, със сигурност не е лесна за създаване. Процесите, през които кандидатите преминават, преди да бъдат назначени, са коренно различни от преди, а конкуренцията е по-жестока от всякога. Технологиите направиха революция във всяка една област и набирането на персонал не е изключение.

Служителите по подбор на кадри отделят средно 5-7 секунди на една автобиография. Статистика като тази е плашеща за кандидатите в търсене на работа, но набиращите персонал имат набито око и отлично знаят какво търсят и върху какво да се фокусират. По една обява за работа могат да бъдат изпратени средно до 250 различни автобиографии. За някои това прави намирането на нова работа по-обезсърчително, отколкото вече е. Доброто CV без съмнение e най-важният документ, който ще използвате, когато търсите нова позиция.    

Ако от вас се изисква да направите видео CV или ако искате да направите такова, за да си осигурите предимство пред конкуренцията ви, тогава тази статия е за вас. Ще анализираме подробно концепцията на видео автобиографията и  ще отговорим на следните въпроси:

- Какво е видео CV? 

- Какво предимство ви дава видео CV-то? 

- Как се прави видео CV?

 

Какво е видео CV?

Видео CV-то е кратък видеоклип, който представяте на бъдещя си мениджър или работодател. Обикновено се изпраща с заедно с традиционната автобиография и мотивационното писмо. Видео CV-то може да ви помогне, когато искате да подчертаете конкретно умение или работен опит, който имате в кариерата си. Освен това, видео автобиографията допринася за решението на работодателя дали вие сте правилният човек за работното място, тъй като това е и перфектният начин да покажете дали вашето творчество и личност съвпадат с културата на компанията, в която кандидатствате.

Докато класическата автобиография показва уменията, квалификациите и опита, представени в писмена форма, видео CV-то позволява на работодателя да види малко повече от вашата личност. Видео автобиографиите са особено добри за кандидатстване за работа в следните сектори:

- информационните и комуникационните технологии;

- медиите или продажбите/маркетинга.

Тези сфери на развитие са безкрайно подходящи за приложението на видео CV, тъй като ви позволяват да демонстрирате от самото начало своите комуникационни умения или специфични познания в дигиталната област. Въпреки това, ако желаете истински да се откроите,  видео автобиографията може да се използва и при кандидатстване за работа в други области. 

Най-просто казано, фактът, че сте отделили време за подготовката на видео автобиография, показва на представителите на компанията, че сте силно мотивирани да се откроите още от началото и сте готови да направите всичко по силите си, за да бъдете назначени.

 

Онлайн набиране на персонал и видео автобиография - защо да изберете видео CV-то като опция

В днешния свят прагът ни на търпимост е изключително нисък, затова и видео съдържанието се е превърнало в един от най-ефективните начини да предадете съобщението си лаконично и ефективно.

Все повече работодатели избират видео интервюто пред класическото „лице в лице“ интервю или телефонното интервю. И тъй като тенденцията в последните години сочи, че всички ние консумираме повече видео съдържание, такава автобиография ще ви помогне да получите обратна връзка веднага и би могла да предизвика интереса на набиращия персонал, който е прекарал цял ден във филтриране на традиционни хартиени автобиографии. В допълнение, много вероятно е вашето представяне да остави трайно впечатление, най-вече защото се откроява.

Видео CV-то ви дава значителна преднина пред останалите кандидати и увеличава шансовете ви да бъдете запомнени и избрани в етапа на филтриране и наемане на селектираните кандидати. Ето няколко причини да предпочетете видео формата:

- Подчертава определени творчески умения, визуални или социални, в области като: актьорското майсторство, образованието, изкуството, телевизията, дигиталните медии, комуникацията и рекламата, маркетинга и др.;

- Откроява вашата кандидатура пред тези на останалите кандидати, които вероятно ще използват старомоден начин за кандидатстване;

- Дава възможност да презентирате вашата личност и стил на взаимоотношения с хората като цяло;

- Ако имате дългогодишна кариера, видео автобиографията ще ви помогне да обобщите най-съществената информация кратко, точно и ясно;

- Не на последно място ще изненадате потенциалния си работодател с нестандартен формат CV, осигурявайки си място в списъка с подходящи кандидати за работа.

 

Съвети за създаване на видео CV

Всяка добра автобиография трябва да има много добре дефинирана структура и да включва изграден профил на кандидата, който показва неговите таланти и способности така, че да привлече вниманието на читателя. Тези принципи са приложили и за видео автобиографията. Ефективното видео представяне продължава между 30 секунди и 2 минути, затова е важно да се уверите, че казвате всичко, което искате, в оптимално време.  

1) Бъдете кратки и карайте по същество

Опитайте се да не допълвате съдържанието с подробности, които могат да бъдат пропуснати. Покажете на работодателя, че знаете как да съобщите точно с какво можете да допринесете, какво желаете, какво ви е необходимо.

Разкажете историята си кратко и обективно, без да изпълвате автобиографията с излишна информация. Така ще сте сигурни, че няма да отегчите интервюиращия и той ще изгледа цялата видео презентация до край.

2) Познавайте аудиторията си

Информацията във вашето видео трябва да е подходяща за аудиторията, за която е предназначена. Вашето CV е презентация, в която вие „продавате” своите умения и опит и убеждавате аудиторията си, че вие ​​сте човекът, от когото компанията се нуждае. 

В зависимост от индустрията и компанията, към която се насочвате, уверете се, че сте добре запознати с условията и изискванията на работата, когато решавате какъв тип информация ще споделите с тях.

3) Облечете се подходящо

Някои смятат, че крилатата мисъл на Марк Твен „Дрехите правят човека“ е клише, но тя все още е валидна. Начинът, по който представяте себе си, и помещението, в което заснемате видео представянето си, са от изключителна важност. Представете си, че сте на физическо интервю за работа и се облечете подходящо.

4) Говорете точно и ясно

Когато се обръщате към работодателя, уверете се, че говорите бавно, отчетливо и ясно, за да може екипът, отговарящ за наемането на кандидати, да разбере всичко, което казвате. Също така се опитайте да запишете видеото си в тиха стая, където няма фонов шум, който да отклони вниманието от речта ви. По този начин можете да сте сигурни, че гласът ви ще се чува ясно.

5) Намерете добър фон

Обърнете внимание на фоновите елементи при заснемането на видеоклипа. Препоръчваме ви да изберете минималистична среда и да се уверите, че сте премахнали всички обекти на заден фон, които не изглеждат професионално.  

Не забравяйте, че осветлението също трябва да е добро, тъй като неподходяща сянка върху половината от лицето ви, предизвикана от лоша светлина, може да разсее работодателя.

6) Пригответе си сценарий

Важно е да изглеждате естествено и неподправено, но също така трябва да имате ясна представа какво конкретно послание искате да изпратите и как ще го направите. Ако искате вашата автобиография да звучи по-неформално, можете да си изготвите списък с конкретни умения, опита и квалификациите си, който по-късно лесно да превърнете в запис. 

Ако предпочитате CV-то ви да има по-структуриран вид, можете да напишете цялата информация, която искате да представите, и след това да я изкажете в записа. Важно е да не четете директно от скрипта си, а да преразказвате със свои думи, тъй като това ще направи записа ви монотонен. 

 

Заключение

Въпреки че видео CV-то не е задължителна част за всички кандидати, то е ефективен начин за привличане на вниманието на работодателите, като добре направената видео автобиография ще ви помогне да изпъкнете на пазара на труда. Важно е представянето да бъде структурирано, кратко и професионално, и не на последно място, то трябва да бъде интересно за гледане.

Били ли сте скоро на интервю за работа? Искате ли да ни споделите повече за вашия опит в дадена компания? Включете се в нашата платформа Kaderabotim.bg - нека заедно подобрим прозрачността на пазара на труда в България!