Провалите и грешките на работното място, също както в живота, са неизбежни. Рано или късно нещата се подреждат така, че негативна ситуация от някакво естество ви застига. В тези моменти вътрешният критик се събужда, наред със страха от това, как ще се възприеме този провал от колегите ви или от ръководството. Ситуацията не е за подценяване, но е важно да запазите самообладание и да продължите напред с нужната мотивация и удовлетворение от това, с което се занимавате. Точно затова в днешната статия обръщаме внимание на това, че в моментите на установени грешки, е добре да заложите на позитивната си нагласа и да си припомните, че всяка грешка е повод за нов урок, който води до израстване. С тази нагласа не само можете да откриете по-спокойно и по-бързо решение на грешката си, но и собствената ви оценка за ситуацията, ще повлияе на начина, по който ръководството ще поднесат своята обратна връзка към проблема. 

 

Разбира се, провалите са нещо, към което трябва да се отнасяте с внимание, защото допускането на прекалено много грешки на работното място може да ви донесе негативна репутация във фирмата и дори да доведе до уволнението ви. В статията ще разгледаме типовете грешки и провали на работното място и ще ви дадем примерни тактики, чрез които можете по-бързо да се справите с тях.

 

Грешките като повод за развитие

Първата стъпка към справянето с грешките по-бързо включва промяна на нагласата ви. Ако вярвате, че перфекционизмът на работа е важен и че единственото нещо, което дадена грешка ви носи е негативни забележки от мениджъра ви, лошо настроение и разочарование, то е време да осъзнаете, че грешките всъщност може да са положително нещо, стига да имате желанието да се учите от тях. Ако имате умението да се учите от тях, те ще започнат да намаляват или поне няма да се повтарят. 

 

Повечето грешки на работа не са чак толкова сериозни, не се набиват на очи и са просто повод да си вземете поука, да се поправите и да продължите напред към кариерното си развитие. Една грешка би могла дори да забърза развитието ви в сферата, защото от нея ще получите полезен урок, който ще увеличи уменията ви.

Истината е, че в повечето случаи работодателите дори не забелязват ежедневните дребни грешки, които служителите допускат, особено ако те са успели да си изградят репутация на хора, които умеят да се поправят и изглаждат сами. Съветваме ви да бъдете проактивни и да разглеждате грешките си детайлно и с отговорност. Ако забележите например, че вие и колегите ви допускате една и съща грешка постоянно, разучете моделът на работа в компанията. Възможно е да откриете повод за вътрешна промяна в процесите на фирмата и да предложите идея, която да бъде полезна за всички.

 

Какво да правите, ако допуснете грешка?

След като обобщихме, че на грешките не бива да се гледа винаги толкова негативно, ще ви споделим няколко съвета, които можете да използвате следващия път, когато допуснете грешка или се провалите в дадена задача. Списъкът с грешки, които човек е възможно да допусне на работното място е безкраен, но ние от Kaderabotim.bg сме ги разделили в 3 категории, върху които се съсредоточаваме:

 

1. Дребни грешки, допускани по време на процеса на работа - това са грешките, които допускаме ежедневно, които позволяват незабавна поправка;

2. Грешки поради липса на умения - тук включваме грешките, които показват, че дадено меко или твърдо умение ви липсва и при които се налага да обърнете внимание на развитието му;

3. Чувство за провал, предизвикано от грешка в избора на кариерен път - има случаи, в които осъзнавате, че професията ви не ви задоволява. Може би не сте щастливи с работните си задължения, сферата на заетост или сте апатични към това, с което се занимавате. В тези случаи се налага цялостен преглед и създаване на нов план на кариерния ви път.

 

 

 

В следващата част ще научите как да се справите с всеки от 3-те типа грешки на работното място.

- Дребни грешки

За да поправите дребните грешки на работното място, първо трябва да умеете да приемате критика както от себе си, така и от другите. Ако вижте критиката като нещо конструктивно, което ви помага да се развивате, ще можете да не приемате всяка грешка навътре, а незабавно да се запитате как бихте могли да я поправите. Ако се сблъсквате с грешки, които непрекъснато повтаряте, ви съветваме да си ги запишете на видно място - например в платформата, в която планирате задачите си за седмицата или на лист, който да стои на бюрото ви. Така ще можете често да го прочитате и да си напомняте как изглежда правилният процес на работа.

- Липса на умения

Ако постоянно допускате грешки поради липса на знания или пък се налага да развиете меките си умения като работата в екип или организация, можете да се запишете на курс, който да ви помогне да ги подобрите. Голяма част от хората не са готови да инвестират в себе си, защото смятат, че парите, вложени в подобни занятия, са хвърлени на вятъра. Ние ви напомняме, че курсовете, насочени към кариерното ви развитие, ще ви помогнат не само да допускате по-малко грешки, но и във времето да увеличите доходите си. Съветваме ви да поговорите с работодателя си преди да започнете курс, защото е възможно фирмата ви да има партньорски отношения с компания, която организира обучения или е склонна да поеме разходите вместо вас. В този случай бихте могли да се възползвате от отстъпка за даденото обучение или дори то да бъде безплатно за вас. Освен това, така ще покажете отговорност и проактивност да бъдете още по-полезни в работните процеси на компанията. 

- Провал заради грешка в кариерния път

Несъмнено най-тежката форма на провал на работното място е осъзнаването, че не сте успели да се развиете в правилната посока за вас. Това означава, че или трябва да започнете да градите кариерата си отначало, или да продължите с настоящата, но с цената на много усилия и липса на удовлетвореност. Осъзнаването, че това, което правите не ви харесва, може да предизвика стрес, тревожност и дори феномена „тихото напускане“, който се олицетворява с апатия към работните ангажименти. Независимо дали усещате, че сте били в застой прекалено дълго и не сте успели да се изкачите нагоре по кариерната стълбичка в компанията, или смятате, че изцяло сте сбъркали сферата на развитие, ви съветваме на първо място да се опитате да погледнете на случващото се като шанс за ново начало. Единственият значим ресурс, който хората имат е времето. Би било непростимо да прекарате целия си живот, правейки нещо, което не харесвате.

 

На първо място, ви съветваме да си направите кариерен план. Разгледайте статията на Kaderabotim.bg, за да прочетете подробно как да изградите такъв. Подсказваме ви, че ще трябва да прецените кои са силните ви страни, кои са нещата, които ви вдъхновяват, както и какви са финансовите ви цели. Ако не успявате да се справите с тежката задача да преподредите кариерата си, ви съветваме да се обърнете към кариерен консултант. Той ще ви помогне детайлно да планирате бъдещето си, да опознаете по-добре себе си и да използвате наличните си умения за по-бърза и успешна преквалификация.

 

Заключение

Допускането на грешки на работното място е нещо неизбежно, което не трябва да подценяваме, но може да се приеме като повод за развитие. Неуспехът не трябва да е нещо, което продължава вечно или което ви поставя в компрометирано състояние на постоянно неудовлетворение. Както кариерният ви път, така и животът са прекалено кратки, за да се концентрирате върху паденията, вместо да се изправяте с поглед, насочен напред и нагоре. Затова не забравяйте да отделяте време да преглеждате грешките си обстойно, да взимате поуките и да продължавате развитието си.


 

Често ли допускате грешки на работното място? Как се справяте с тях?

Включете се в нашата платформа Kaderabotim.bg и вижте каква е обратната връзка на служителите за компанията, в която работят. 

Нека заедно подобрим прозрачността на пазара на труда в България!