Въпросите, които работодателите задават по време на повечето интервюта за работа, са общи или свързани с вашия опит, умения и силни страни. Техните отговори често са очевидни, но има един въпрос, който затруднява много от кандидатите в самото начало на интервюто и той е „Разкажете повече за себе си”. Причината работодателите да задават този въпрос е, за да ви дадат шанс да се представите в най-добрата си светлина и да докажете, че принадлежите към фирмата и позицията, за която кандидатствате. Въпреки че, въпросът изглежда лесен, кандидатите допускат няколко основни грешки. Продължете да четете, за да разберете кои са те, как да ги избегнете и какво всъщност е добре да отговорите, когато HR специалистът неизбежно поиска да споделите повече за себе си по време на следващото ви интервю за работа.
 

Подготовката е ключова

В предишна статия сме споделяли, че тайната на успеха при кандидатстването за работа се крие в подготовката. Тя включва подробното запознаване с фирмата, служителите и нейната култура. Благодарение на социалните мрежи имате възможност да направите подробно проучване, чрез което да разберете каква е фирмената култура и атмосферата в офиса, както и какъв тип хора има в екипа. Можете да откриете невероятни детайли като разгледате фирмените профили в LinkedIn, Facebook, Instagram и дори TikTok. Това ще ви даде възможността дори да разгледате профилите на служителите, както и на клиентите, за да се запознаете максимално с всички аспекти на бъдещото ви работно място. Подсказваме ви, че прегледът на социалните мрежи дори ще ви помогне да разберете как да се облечете за предстоящото интервю за работа.

Тази информация ви е необходима на първо място, за да докажете, че сте заинтересовани от позицията, като демонстрирате знания за нещата, които се случват във фирмата. И на второ място, за да покажете, че пасвате в екипа. Работодателите не търсят само хора, които имат умения и опит (и все пак е важно да споделите, че имате такива). Те търсят хора, които ще паснат на екипа, които разбират фирмената култура и които биха могли да изградят добри отношения със служителите, които вече работят там. Ако притежавате качества, които демонстрират, че бихте могли да се впишете сред останалите, разкажете за тях. Използвайте подходящи думи, който да паснат на фирмената култура.


Споделете за професионалния си опит и стремежи

Не се впускайте в подробности около това къде сте родени и израснали или пък колко деца имате. Концентрирайте се само върху това, което е релевантно за позицията и което би ви помогнало да я получите. Проста формула, която можете да следвате по време на интервюто за работа е първо да поговорите за настоящата си позиция, след това за миналия си опит и накрая за бъдещия си кариерен план. Отговорът може да изглежда по следния начин:

       1. настояще - позицията ви в момента, отговорностите ви и по възможност скорошен успех, свързан с работата;
       2. минало - как се озовахте на настоящата си позиция, какъв минал опит имате, който ще ви помогне за позицията, за която кандидатствате;
       3. бъдеще - с какво смятате да се занимавате в бъдеще, какво искате да усвоите и как това се свързва с мечтаната позиция в компанията.

 

Положителен опит
Приех офертата
29.04.2024
Положителен опит
Не е получена оферта
29.04.2024
 

 

Подчертайте силните си страни

Силните страни са задължителна част от представянето. Една от честите грешки, които хората допускат по време на интервютата за работа, е изреждането на безкраен списък с прилагателни. Дори да сте най-добрият екипен играч, да умеете да се отнасяте с останалите мило и учтиво, да сте гъвкави, предприемчиви и т.н., обмислете думите си и използвайте само тези, които са наистина важни и подходящи за позицията. Специалисти от CarrerExperts са направили списък с подходящи думи, които пасват на различните сфери:

   -  административна работа - добър организатор, инициативен, мотивиран, лоялен към  компанията, приятелски настроен;

     -  маркетинг - креативен, динамичен, социален, иновативен;

     -  продажби - упорит, комуникативен, убедителен, амбициозен, целенасочен;

  -  мениджмънт - честен, фокусиран върху екипа, със силна позиция, влиятелен, лидер, съчувстващ;

 - обслужване на клиенти - приятелски настроен, мил, фокусиран върху клиента, комуникативен, адаптивен;

     -  подбор на персонал - гъвкав, убедителен, комуникативен, отдаден и мотивиран, лесно изграждащ връзки с хората.

 

Допълнителни съвети:

По време на интервюто за работа, както и по време на цялата комуникация, избягвайте клишетата. Опитайте се да мислите извън рамката и да представите себе си в най-добрата си светлина. Още по-добре би било, ако успеете да откриете това, което ви отличава и изтъкнете именно него. Постарайте се да разполагате с готов пример за всичко, което изреждате и в никакъв случай не преувеличавайте и не лъжете. Бъдете честни, покажете, че притежавате необходимите качества за конкретната позиция, за която кандидатствате


Заключение

Постарайте се да се възползвате максимално от въпроса „Разкажете повече за себе си” по време на интервюто за работа. Това е вашият шанс да се издигнете в очите на интервюиращия и да му докажете, че сте правилния човек за позицията. Споделете опита си и не забравяйте да бъдете себе си. С правилния опит и думи, които пасват на сферата и фирмата, ще увеличите шансовете си за наемане значително.

Ако скоро сте били на интервю за работа, не забравяйте да споделите как премина то в платформата ни. Така ще помогнете на останалите кандидати да изградят повече увереност за следващото си интервю, както и да получат мечтаната позиция. Благодарим ви, че сте част от Kaderabotim.bg.

 

 Каква е вашата стратегия, когато ви помолят да споделите повече за себе си?

Включете се в нашата платформа Kaderabotim.bg и вижте каква е обратната връзка на служителите за компанията, в която работят. 

Нека заедно подобрим прозрачността на пазара на труда в България!