Дългоочакваният момент дойде - работили сте усилено върху разработването на перфектното CV, преминали сте първия кръг от процеса по наемане и сега ви предстои последното и най-важно предизвикателство: срещата с работодателя, въпросите на интервюто и тяхното отговаряне

Служителите по наемане на персонал често казват, че грешни отговори по време на интервюто няма, но истината е, че те се интересуват от конкретни неща и внимателно ще наблюдават начина, по който отговаряте. Добра идея е да адаптирате вашите отговори спрямо това, което те търсят и ще зададат като въпроси.  

В тази статия ще преминем през най-честите запитвания по време на интервю, ще ви дадем съвети как да се подготвите подобаващо и как да отговорите по един запомнящ се начин, който ще остави положително впечатление у вашия потенциален работодател. 

 

Често задавани въпроси на интервю за работа:

 

1. Разкажете повече за себе си.

Общоприето е интервюиращите да започнат с въпрос, който не само ще пречупи леда между вас, но и ще им позволи да се запознаят с професионалния ви опит. Можете да започнете с общ преглед на текущата си позиция или дейности, като след това опишете качествата, които според вас ви правят подходящи за тази роля. 

Препоръчително е да структурирате отговора си в 3 основни части:

- Кратка презентация - вашето име, възраст, от колко време работите на сегашната си позиция;

- Кратко описание на вашите предпочитания и на това какво харесвате в настоящата си работа;

- Описание на 2-3 постижения, свързани с позицията, за която кандидатствате.

 

2. Как разбрахте за тази позиция?

Не се залъгвайте от това, че този въпрос изглежда семпъл на пръв поглед - той е идеалната възможност да покажете на интервюиращите, че имате силен интерес към компанията. Отговорете по професионален начин и ги убедете, че сте си написали домашното и сте направили собствено проучване за организацията. Ако сте открили позицията благодарение на статия или конкретен уебсайт,  задължително споменете какво конкретно ви е привлякло.

 

3. Защо решихте да кандидатствате за тази позиция?

Старайте се да бъдете възможно най-конкретни, когато отговаряте на този въпрос. Препоръчваме ви да разгледате позицията и компанията по-детайлно преди интервюто и да изберете аспект от длъжността, който силно ви привлича. Не давайте общи отговори. 

Работодателят цели да открие колко голяма е вашата мотивация. Ако успеете да го убедите, че силно желаете тази роля, той ще бъде сигурен във отдадеността ви и ще е по-вероятно да ви назначи.

 

4. Кои са вашите силни страни?

Това е въпрос, от който няма как да се отървете. Тук е много важно да конкретизирате вашите качества и да изтъкнете предимствата, които притежавате и които смятате, че ви правят идеалния кандидат за тази позиция.

 

5. Кои са вашите слабости?

Това също е един от стандартните въпроси и ви уверяваме, че можете да го очаквате по време на интервюто. Препоръчваме ви да представите отговора си по положителен начин - изтъкнете кои слаби страни сте успели да подобрите и да превърнете в умения с течение на времето. Не е лоша идея да споделите как сте открили тези слабости и как сте ги коригирали. 

 

6. Какво знаете за нашата компания?

Този въпрос всъщност е тест! Тук трябва да предоставите възможно най-много подробности относно работата и позицията, за която кандидатствате. Ако не сте способни да споделите какво знаете за организацията по един структуриран и детайлен начин, работодателят ще си помисли, че не сте достатъчно заинтересовани от ролята. 

Опитайте се да изтъкнете неща за организацията, които да не присъстват в уебсайта им. Потърсете статии за компанията онлайн или в пресата и включете в отговора си информация от тях. 

В допълнение, ви препоръчваме да разгледайте работодателския профил на компанията в Kaderabotim.bg - кариерна платформа за оценка на работодатели. Тук ще намерите полезна информация за условията на труд, фирмената и организационна култура, възможностите за развитие и много други на база анонимни отзиви от бивши и настоящи служители в компанията. Ние даваме прозрачност на пазара на труда, за да кандидатствате подготвени и информирани в мечтаната от вас компания.

 

7. Защо да наемат точно вас?

Този въпрос е считан за плашещ от много хора, но истината е, че той ви предоставя страхотна възможност да впечатлите интервюиращия. Съветваме ви да структурирате отговора си така, че да обхваща 3 аспекта:

- кои ваши качества перфектно отговарят на позицията, за която кандидатствате;

- как бихте се вписали в екипа;

- защо сте най-добрият избор измежду всички кандидати.

 

 

8. Каква е заплатата, която очаквате?

Не се страхувайте от този въпрос! Служителите по подбор на персонал желаят да се уверят, че вашите очаквания съответстват на заплатата, която те са предвидили за тази длъжност. Съветваме ви да разберете какъв е типичният диапазон на заплащане за ролята и да споделите сума, вписваща се в него

Ако имате опит на такава длъжност, можете да сравните заплатата си с нашия заплатоизмерител и да видите как се позиционирате на пазара на труда спрямо трудовия си опит, заеманата позиция и региона. 

 

9. С кое професионално постижение се гордеете най-много?

Забравете за скромността, когато отговаряте на този въпрос. Нищо не казва "Наемете ме!" по-добре от постиженията ви.

Започнете, като опишете предизвикателството, с което сте се сблъскали и след това представете стъпките, които сте предприели, за да се справите. Завършете с резултатите, които сте постигнали, и пояснете защо усилията ви са били успешни. 

 

10. Кое е най-голямото предизвикателство, с което сте се сблъсквали?

Това, което интервюиращият иска да разбере с този въпрос, е как вие реагирате в трудни ситуации. Отговорът ви трябва да бъде възможно най-конкретен. Препоръчваме ви да изберете специфичен проблем, с който е трябвало да се справите, и да опишете как сте успели да го разрешите. 

 

11. Разкажете ни за момент, в който сте сгрешили.

Едва ли горите от търпение да споделите на бъдещия си работодател какви са били вашите грешки, затова и този въпрос може да ви се стори труден. Важното тук е да бъдете искрени. Разкажете за ваша минала грешка и споменете какви действия сте предприели, за да не я повтаряте повече. Това, което интервюиращият желае да научи, е как реагирате на обратната връзка и дали сте човек, който е готов да поеме отговорност за действията си и да е склонен непрекъснато да се подобрява. 

 

12. Разкажете за ситуация, в която сте демонстрирали лидерски качества.

Помислете за период, в който сте ръководили проект или сте поели инициатива да предложите алтернативен процес за вършене на работа на работното си място. Винаги предоставяйте контекста на ситуацията, която искате да опишете, и споделете как вашето лидерство е спомогнало за крайния резултат.

 

13. Разкажете ни за ситуация, в която не сте били съгласни с взето решение.

Целта на работодателя с този въпрос е да разбере дали реагирате на несъгласие по професионален начин. Започнете отговора си с контекста на историята и споделете как сте изразили своето различно мнение по казуса. 

 

 

Бонус съвети от Kаderabotim.bg:

- Уверете се, че сте максимално подготвени да отговорите на повечето въпроси;

- Помислете предварително за отговорите, които ще дадете по време на интервюто, както и за въпросите, които вие ще зададете на интервюиращия;

- Не забравяйте за езика на тялото си и зрителния контакт;

- Доверете се на вашите качества и бъдете уверени в себе си! 

Пожелаваме ви успех!

Чувствате ли се несигурни за предстоящото интервю за работа? Проучете бъдещия си работодател в Kaderabotim.bg

Добавете отзив за компания, в която сте работили, и станете част от кариерната ни общност!