Кой не обича почивните дни? Независимо на каква възраст сме, те не са просто почивка от работа или училище, а шанс да прекараме пълноценно време с важните за нас хора! 

През 2024 г. официалните празници в България са 11 на брой - с един по-малко от 2023 г. Кои са те и как да ги комбинираме добре с нашите почивни дни?

Важно е да планираме това предварително и да знаем кои точно са официалните празници в България през новата година, за да можем да ги съчетаем и да се радваме на по-дълга почивка.

С приключването на годината и началото на новата идват и моментите за самооценка, набелязване на нови цели в кариерата и личния живот, както и избирането на следващите ни дестинации за пътешествия и приключения. В този момент е важно да помислим за нашето лично свободно време и да преценим как да се възползваме от него по най-добрия начин. Това може да се случи чрез преглеждането на официалните почивни дни и празници и планирането на отпуските ни в съчетание с тях. Освен полза за нас предварителното планиране носи и улеснение на нашите работодатели.

Комбинирането на официалните почивни дни с нашия отпуск ще ни донесе по-дълга почивка и по-малко използвани дни от полагащия ни се такъв от работата. А правейки това от по-рано, ще ни даде възможността спокойно да планираме следващата година.

В тази статия ще научите отговора на въпроса:

 

Кои са всички почивни дни и празници в България през 2024 г.?

Освен официалните почивни дни в списъка ще включим и ученическите ваканции и неучебни дни за 2024 г., така че да получите възможност спокойно да планирате почивка за цялото семейство.

 

Януари

- 1 януари - Нова година (понеделник)
- 2 януари - Последен неучебен ден от Коледната ваканция.

 

Февруари

- 3 февруари - 5 февруари - Междусрочна ваканция

 

Март

- 3 март - Ден на Освобождението на България (неделя)
- 4 март - Компенсация за Деня на Освобождението на България (понеделник)
- 30 март до 7 април - Пролетна ваканция за I - XI клас.

 

Април

- 5 април до 7 април – Пролетна ваканция за XII клас.

 

Май

- 1 май - Ден на труда (сряда)
- 3 май - Разпети петък (петък)
- 4 май - Велика събота (събота)
- 5 май - Великден (неделя)
- 6 май - Велики понеделник / Гергьовден (понеделник)
- 7 май - Неучебен ден заради матури или НВО изпити
- 20 май - Неучебен ден заради матури или НВО изпити
- 24 май - Ден на българската просвета и култура (петък)

 

Юни

- 10 юни - Неучебен ден заради матури или НВО изпити
- 12 юни - Неучебен ден заради матури или НВО изпити
- 19 юни - Неучебен ден заради матури или НВО изпити
- 21 юни - Неучебен ден заради матури или НВО изпити

 

Септември

- 6 септември - Ден на Съединението (петък)
- 22 септември - Ден на Независимостта (неделя)
- 23 септември - Компенсация за Деня на Независимостта (понеделник)

 

Декември

- 24 декември - Бъдни вечер (вторник)
- 25 декември - Рождество Христово (сряда)
- 26 декември - Рождество Христово празник (четвъртък)

 

Препоръки за планиране на отпуск за 2024 г.

Сега вече можете спокойно да започнете да планирате своите почивки за 2024 г.! С цел да ви улесним ще ви предложим няколко удобни варианта за вземане на отпуск:

През март месец можете да се насладите на по-дълъг уикенд, тъй като 4 март, понеделник, е неработен ден, за да компенсира 3 март, неделя. Почивайте от събота (2 март) до понеделник (4 март), без да взимате допълнителни почивни дни.

Май месец е месецът за почивките! Почивайте от 1 май (сряда) до 6 май (понеделник) включително, взимайки само един почивен ден от работата - 2 май (четвъртък).

Втората опция за почивка през май месец е от 24 май (петък) до 26 май (неделя) включително. Така отново няма да взимате почивни дни от работата, но ще получите един по-дълъг уикенд почивка.

През септември месец можете отново да почивате за по-дълго през два уикенда, а именно:

 

- От 6 септември (петък) до 8 септември (неделя).
- От 21 септември (събота) до 23 септември (понеделник).

 

И за двата варианта няма да са ви нужни почивни дни от работата.

През декември месец можете да си вземете един по-дълъг отпуск от 23 декември (понеделник) до 27 декември (петък). Тъй като официалните почивни дни през тази седмица са три (24 декември, 25 декември и 26 декември), ще се наложи да вземете два почивни дни от работата.

А сега оставяме планирането във ваши ръце! Не забравяйте да проверите броя на дните платен отпуск, които ви остават до края на 2024 г. и да говорите с работодателя си относно тяхното прехвърляне за следващата година. Това ще ви даде възможност да разпределите дните си за почивка по най-добрия начин. 

 

Кога се планират отпуските във вашата компанията? Споделете с нас в коментар по-долу!

В платформата Kaderabotim.bg можете да споделяте всичко за работната среда в България. 

В уебсайта ни ще откриете полезна информация както за работещите, така и работодателите! Станете част от платформата и нека заедно повишим информираността за пазара на труда в България!