Почивката е от съществено значение за нашето физическо и психическо здраве. Всеки има нужда тялото и умът му да се презаредят чрез почивка. Тя води до намаляване на стреса, подобряване на настроението и повишаване на продуктивността. Много хора обаче се борят с чувството да си починат без вина и усещане, че вместо това трябва да правят нещо продуктивно.

В тази статия ще проучим защо почивката е от съществено значение и как да я постигнете, без да се чувствате виновни.
 

Защо почивката е от съществено значение?

Почивката е важна за цялостното ни благополучие. Когато почиваме, нашите тела и умове имат шанс да се възстановят. Чрез нея намаляваме нивата на стрес и увеличаваме способността ни да бъдем концентрирани и продуктивни. Засилвайки имунната система, тя намалява риска от развитие на хронични заболявания и подобрява цялостното ни качество на живот.

Ползите от почивката надхвърлят физическото здраве. Отделянето на време за почивка може да подобри и психичното ни здраве, позволявайки ни да се откъснем от стреса на ежедневието и осигурявайки ни пространство и време да се обърнем към себе си и да се занимаваме с дейности, които ни харесват.
 

Как да постигнем почивка без вина?

Въпреки важността на почивката висок % от служителите изпитват трудност да си почиват без чувство за вина. Споделяме ви няколко съвета, с които да почивате пълноценно:
 

       -     Приоритизирайте почивката

Почивката е толкова важна, колкото всяка друга дейност и тя трябва да бъде приоритет. Полезно е да отделите специално време в графика си за почивка и да се придържате към него.
 

       -     Поставете си граници

Границите са от съществено значение за защита на вашето време за почивка. Когато искате да си почивате истински, съобщете на своите приятели, семейство и колеги да не ви безпокоят. 
 

       -     Бъдете осъзнати

Стремете се да осъзнавате смисъла на почивката. Бъдете наясно с вашите чувства и мисли по време на нея, за да се чувствате по-комфортно, докато почивате.
 

       -     Правете това, което харесвате

Почивката не означава да не правите нищо. Правете неща, които харесвате - като четене, гледане на филми или прекарване на време сред природата.
 

       -     Променете мисленето си

Вместо да се чувствате виновни за почивката, променете начина си на мислене, за да я видите като необходима и продуктивна дейност. Не забравяйте, че почивката може да повиши продуктивността ви и да ви помогне да постигнете целите си.
 

       -     Оставяйте телефона и компютъра си настрана всеки ден

Всички познаваме това чувство. У дома сте и искате да седнете и да се отпуснете. Работили сте усилено цял ден и сега искате да отделите време за себе си. Но тогава телефонът ви звъни, звънецът на вратата - също, получавате имейл на компютъра и така изведнъж се връщате обратно в работния свят. Затова е необходимо да се отделяте от устройствата си, когато си почивате.
 

       -     Не се сравнявайте с останалите

Понякога се чувстваме виновни, защото смятаме, че трябва да правим повече от другите. 

Когато се сравнявате с останалите, вие се фокусирате върху това, което нямате, вместо върху това, с което разполагате и можете да укрепите. Бъдете осъзнати с вредата, която нанасяте върху себе си, като се съсредоточите върху вашето развитие и поставите ъстезанието настрана.

 

Заключение

Почивката е от съществено значение за нашето физическо и психическо здраве и трябва да бъдете осъзнати с вредата, която нанасяте върху себе си, ако не си я позволявате.Чрез поставяне на граници, осъзнатост, ангажиране в дейности, които ви харесват, и преформулиране на начина на мислене, можете да постигнете почивка без чувството за вина и да се насладите на многобройните предимства, които тя носи със себе си. Не забравяйте да приоритизирате почивката, да се радвате на постиженията си и да си позволите да освободите ума си от негативните мисли.

 

Ефективната почивка води до продуктивност в работа. Имате нужда от още съвети, свързани с професионалната сфера?

Включете се в нашата платформа Kaderabotim.bg и се информирайте относно работната среда в България, работодателите и заплатите. 

Нека заедно подобрим прозрачността на пазара на труда в България!