В наша предишна статия ви споделихме, че всеки работник има право на допълнителен отпуск в съответствие с трудовото законодателство - в допълнение към годишния платен отпуск, регламентиран в него и гарантиран на всички служители. 

Такъв отпуск се взима за изпълнение на лични, семейни или обществени задължения, като той се дава на служителя независимо от годишния платен отпуск или неплатения такъв.

Допълнителният отпуск може да се ползва винаги, когато налице е основание за него, като за неговото ползване не се изисква предварително натрупан трудов стаж от служителя. 

В първата част на тази статия ви изброихме в кои 4 случаи можем да се възползваме от допълнителен отпуск - за стъпване в брак, кръводаряване, смърт на роднина или отпуск за търсене на нова работа. В тази ще ви разкажем и за останалите 4 обстоятелства. 


При какви обстоятелства имаме право на допълнителен отпуск?

1. При бременност и когато служителка е в напреднал етап на лечение ин-витро - за извършване на медицински преглед

Служителки с установена бременност или такива, които се намират в напреднал етап лечение ин-витро имат право да ползват допълнителен отпуск, без право на отказ от работодател, за осъществяване на медицински прегледи в работен ден. 

За да поиска този вид отпуск, служителката трябва да предостави на работодателя документ, който удостоверява състоянието ѝ. Прилежащия документ следва да е издаден от компетентните здравни органи. След ползването на съответната отпуска, тя трябва да даде на работодателя си документ, който доказва извършването на медицински преглед.

Работодателят е длъжен да заплати този вид отпуск, като възнаграждението се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползването на отпуска, през който работникът е отработил най-малко 10 работни дни.

 

2. За участие в заседания като член на представителен държавен орган или съдебен заседател

Работодателят трябва да освобождава от работа служител и за участие в заседания като член на представителен държавен орган или като съдебен заседател.

Този вид отпуск важи за по-дълъг срок от време, в който служителят не изпълнява задълженията си по трудовия договор. Въпреки това трудовите взаимоотношения се запазват и не се прекратяват. 

Когато даден служител изпълнява задълженията си като член на представителен държавен орган или съдебен заседател, той ползва неплатен служебен отпуск, който обаче му се признава за трудов стаж

Продължителността на този отпуск зависи от времето на работа за съответния орган, което означава, че размерът на отпуска не е фиксиран.

Ако служителят е избран по определения от закона ред да е член и да участва в работата на съответния държавен орган, той има право на този вид отпуск.

За този вид отпуск на служителя се изплаща възнаграждение според предвиденото в специалните закони - по реда на чл. 73 от Закона за съдебната власт за участието си в съдебни заседания съдебните заседатели получават възнаграждение от бюджета на съдебната власт.


3. За участие в заседания на специален орган за преговори, европейски работнически съвет или представителен орган в европейско търговско или кооперативно дружество

Ако служител е избран от съответните органи по определения ред да е член и да участва в работата им, той има право на този вид отпуск.

Работникът може да го получи при искане от работодателя, като за него не е предвиден образец, но е необходимо служителят да посочи времето, през което ще се ползва отпускът.

Отпускът се заплаща от работодателя спрямо среднодневно брутно трудово възнаграждение, получено за последния календарен месец, преди ползването на отпуска, през който служителят е бил на работа най-малко 10 работни дни.

 


4. За времето на обучение и участие в доброволните формирования за защита при бедствия

Когато служител иска да се обучава или да участ в доброволни формирования за защита при бедствия, работодателят е длъжен да го освободи от работа. 

Съгласно Закона за защита при бедствия, доброволец е лице, което участва в доброволно формирование за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях. 

Доброволец може да бъде всеки, отговарящ на конкретни условия, независимо от трудовото или служебното си правоотношение. Кметът на дадена община създава доброволните формирования по решение на общинския съвет. 

Кметът на съответната община е длъжен да сключи договор с доброволеца, да му осигури обучение, екипировка, а също и застрахова.

По време на този вид отпуск служителят ще се счита в неплатен отпуск, който ще му се признае за служебен или трудов.

За участието си в доброволчески мероприятия служителят ще получи възнаграждение за сметка на републиканския бюджет при условия, определени от Министерския съвет.


Заключение

Всички служители, отговарящи на условията, които изисква трудовото законодателство за съответния вид допълнителен отпуск, имат право да се възползват от такъв.

Работодателят трябва да осигури ползването на този вид отпуск, като освободи от работа служителя. Когато става дума за някой от описаните по-горе отпуски, работодателят не може да прецени сам дали да разреши ползването му, или да не го. Служителят има право да го поиска при изпълнението на лични, семейни или обществени задължения.

В предишната наша статия ви разказахме за допълнителния отпуск при встъпването в брак, кръводаряването, смъртта на близък човек и търсенето на работа

С тази статия допълнихме и останалите условия за този вид отпуск, а именно: при бременност и когато служителка е в напреднал етап на лечение ин-витро - за извършване на медицински преглед; за участие в заседания като член на представителен държавен орган или съдебен заседател; за участие в заседания на специален орган за преговори, европейски работнически съвет или представителен орган в европейско търговско или кооперативно дружество и за времето на обучение и участие в доброволните формирования за защита при бедствия.

 

Научихте ли за някой нов вид допълнителен отпуск от тази статия?Споделете ни, ако досега не сте знаели за някои от изброените обстоятелства.

Можете да го направите в нашата платформа - Kaderabotim.bg, където ще научите още много за работната среда в България. 

В уебсайта ни ще откриете полезна информация както за работещите, така и работодателите в България! Станете част от инициативата и нека заедно повишим информираността за пазара на труда в България!