Връщането отново на работа след майчинство е неизбежен момент, който може да бъде сериозен източник на безпокойство. Основните предизвикателства, пред които предстои да се изправите, са отделяне от детето, балансиране на работа и личен живот, завръщане към професионалните отговорности и ангажименти. 

Въпреки че в началото може да изглежда цяла вечност, родителският отпуск приключва дори по-бързо, отколкото бихте очаквали. Ако последните няколко години или може би само месеци са били изпълнени предимно с дейности, свързани с бебето, перспективата да се върнете на работа може да ви изглежда като мираж, а вие да се чувствате отчуждена от професионалните си умения, рутина и опит. 

По-долу сме описали няколко ключови съвета, които ще ви помогнат да навигирате по-плавно при прехода обратно към работния график.
 

 

5 стъпки за плавно връщане към работа след майчинство
 

1. Планирайте графика си предварително

Започнете да се подготвяте отрано за връщането ви към работния процес. Проучете различните варианти, чрез които можете да получите помощ за отглеждането на детето – бавачки, роднини, почасова грижа в детско заведение, записване в детска ясла. Говорете открито с членовете на семейството за настъпващите промени и тяхната роля в процеса. Дори и да изглеждат готови да се ангажират по принцип, възможно е всеки от тях мислено да си представя нещата по различен начин. Бъдете конкретни за това какви задачи ще поеме всеки и обмислете стратегии за реакция при извънредни ситуации. 

Не забравяйте и за себе си. Отдадеността ви като майка може да ви изиграе лоша шега и да доведе до бърза преумора още в началото, ако не отделяте време за почивка между работата и грижата за детето. Балансът между професионалния и личния живот е много важен за консистентен и щастлив живот без резки колебания в емоционалния ви свят.

 


2. Направете списък с обещания към себе си 

Използвайте времето по време на майчинството, през което сте се отделили психически и физически от работата си, за да я погледнете със свежи очи и да преосмислите желанията, стремежите, целите и цялостния си професионален фокус. Помислете в кои аспекти сте постигнали яснота и прозрение, какво искате да подобрите или да направите по различен начин след завръщането си и с какви модели на работа да се разделите завинаги. 

Направете списък с всички теми, по които искате да работите, за да се синхронизирате с новото ви професионално Аз. Връщайте се към този списък от време на време, защото след като се озовете в ситуация, ще ви бъде много по-трудно да гледате обективно на нещата и ще сте склонни да се включите отново в стари модели и да действате по познатите начини.

 


3. Стартирайте работа в средата на седмицата

Ако сте били вкъщи по-дълго с бебето, можете да облекчите шока от завръщането към професионалния си път, като започнете първоначално с по-кратка работна седмица. 

Дайте време както на вас, така и на останалите членове от семейството плавно да се нагодите към промените. Не забравяйте, че бебето също ще има нужда от период, в който да се адаптира и да приеме честото ви отсъствие. 

 


4. Не се сравнявайте 

Има много истории за майки, които след периода на майчинството жонглират с безброй задачи и все още имат време за кафе. Поне така изглежда. Разбира се, някои хора са по-организирани и това им дава предимство. Но след като опознаем контекста по-подробно, разбираме, че през повечето време тези възможности са подкрепени от наличието на благоприятни условия като повече помощ, по-висок доход за наемане на помощ, по-изгодни семейни конфигурации или други конкретни фактори. 

Не се нагърбвайте с непосилни задачи след връщането ви на работа само, за да докажете на света, че и вие го можете. Говорете с партньора и близките си и бъдете готова да поискате помощ и съдействие. Делегирайте задачи и отговорности, за да освободите време за нещата, които действително само вие можете да свършите или имате нужда да направите за себе си.


5. Дайте си време за приспособяване 

Не оказвайте натиск върху себе си да бъдете най-добрите във всичките си роли от първия ден, всеки ден.

Бъдете любящи и благосклонни към себе си. Не насилвайте процесите, преценявайте ситуациите и правете това, което е най-добре за всички, за да си спестите допълнително напрежение и дискомфорт. Връщането на работа е важна стъпка за личното ви израстване и семейно благоденствие, което не бива да се превръща в самоцел. 

Уважавайте своето темпо на работа и живот и знайте, че това, което правите, е достатъчно. Бебето ви, както и цялото семейство, имат нужда да виждат усмивката ви и да усещат, че ви се чувствате добре от това което сте и от нещата, с които сте избрали да се занимавате. Децата са много чувствителни същества и бързо могат да развият чувство на вина, че са причината за вашата неудовлетвореност, напрежение и нещастие, например, дори и това да не е така.


Заключение

Връщането към работния процес след майчинство е труден, но не и невъзможен процес. Мислете една крачка напред и планирайте адаптирането на вас и цялото семейство към задаващите се нови ситуации с много разбиране и спокойствие. 

Бъдете гъвкави и проучете всички възможни варианти за осъществяване на баланс между личния и професионален живот. Знайте, че не сте сама. Търсете помощ и подкрепа и разговаряйте за важните за вас теми с близките си, за да намерите работещо решение заедно. 

Следвайте своите темпове на развитие и осъзнайте, че сте уникална и заслужавате да си дадете най-добрата възможност за реализация. Вашето професионално и лично щастие е гаранция вие да се чувствате добре в кожата си и да се справяте успешно както на семейния фронт, така и да блестите на професионално ниво. 

 

Как се справяте с връщането на работа след майчинство в компанията, в която работите?
Споделете ни повече за вашия професионален опит в компанията, в която работите, още сега!
Включете се в нашата платформа Kaderabotim.bg – нека заедно подобрим прозрачността на пазара на труда в България!