Дейностите за изграждане на сплотен екип са от съществено значение за насърчаване на по-силни връзки и подобряване на сътрудничеството между колегите. 

Въпреки че традиционните тиймбилдинг идеи, като игри на открито или разходки из природата, имат своите предимства, винаги е полезно да опитате нови и иновативни подходи. 

В тази статия ви представяме 5 уникални идеи за сплотяване на екип, които може би не са ви минавали през ума преди. Тези идеи са предназначени да вдъхновяват творчеството, да насърчават комуникацията и да сближават екипа ви по вълнуващи и неочаквани начини.

 

Кои са 5-те идеи за тиймбилдинг, за които не сте се сещали досега?

1. Каране на кану или каяк

Ако искате да дадете на екипа си спокойствие, но същевременно и приключение, то карането на кану или каяк е точната активност, която търсите.

Каякът е плавателен съд, който се задвижва се с помощта на едно двулопатково гребло, като той може да е едноместен, двуместен или четириместен. Кануто, от своя страна, се задвижва с единични весла, като веслото се държи с две ръце и гребящият е с лице по посока на движението. Дисциплината кану-каяк е официално признат олимпийски спорт от 1936 г. Същевременно обаче спортът е и перфектният начин за разтоварване.

Казват, че водата успокоява ума и лекува тялото. Качвайки се на кану или каяк, човек става едно с нея, носейки се по нейните течения. 

Предимството на карането на кану или каяк се състои в това, че не е задължително то да се случва в бързи води. Човек може да изпълнява този спорт в море, в язовири и в бавно течащи реки. 

Освен гарантираната наслада, предизвикана от теченията на водата, карането на кану или каяк може да бъде изключително забавно, ако в него се вкара състезателен елемент, който несъмнено ще сплоти екипа.

Участвайки в тиймбилдинг по каране на кану или каяк, екипът може да получи доза приключение, но и да постигне хармония със себе си и колегите си, породена от спокойствието, което носи водата и изискванията, които самия спорт има.

Този вид активност може да откриете като опция за приятно екипно преживяване в София, Пловдив, Варна, Русе и други градове. 

 


 

2. Ескейп стая (Стая със загадки)

Така наречената ескейп стая несъмнено води до сплотяване на хората, играещи играта заедно. Защо? Защото без добра комуникация между тях, разгадаването на загадките в играта е невъзможно.

Но какво точно е ескейп стая? Ескейп стаята е игра, в която играчите влизат в конкретни стаи, оборудвани с реалистични декори, където имат поставени различни задачи, които трябва да решат. Темата на ескейп стаята варира - от приключенска до ужас. 

Предимството на тази тиймбилдинг идея е, че обстановката в ескейп стаята е напълно непозната и предизвикателна, което означава, че членовете на екипа трябва да си имат пълно доверие, за да се справят със загадките.

Влизайки в ескейп стаята, екипът се потопява в една абсолютно различна среда от познатата им досега, която ще ги накара и да реагират по специфични начини. Наблюдаващият играта ще види как екипът се сработва помежду си и кой как се държи в различните ситуации. 

Ескейп стаята несъмнено е едно голямо приключение. Тя е подходяща за всеки, искащ да даде на екипа си голяма доза адреналин и да провери как членовете му работят заедно в името на конкретна цел.


3. Картинг

Картингът е много добре познат за любителите на адреналина и бързите скорости. А защо не да се приложи и като тиймбилдинг? 

Едно картинг състезание със сигурност би могло да сплоти екипа, защото както вече знаем адреналинът и съвместната работа водят точно до това. 

Картингът е приятен начин за отпускане на напрежението, натрупало се във времето. Карайки бързото возило, човек забравя за проблемите си от ежедневието и се фокусира върху целта - да стигне пръв до края. Комбиниран със състезание между колеги, картингът става още по-забавен. А играта в екип по време на състезание пък води до добро сработване между колегите.

Картинг пистите са вече широкоразпространени из цяла България и могат да бъдат посетени навсякъде.

 


 

4. Караоке

Караокето е любимо на някои и не чак толкова любимо на други, но в крайна сметка е забавно за всички. Хората, обичащи да пеят, се радват на всеки момент в караокето. Тези, които са с по-малко певчески заложби, невинаги са щастливи, когато чуят караоке. Хубавото на караокето обаче е, че направиш ли го, знаеш, че си превъзмогнал себе си!

Точно и затова освен добра идея за излизане с приятели караокето е и забавна активност за тиймбилдинг. Забавлението е гарантирано, преодоляването на страха - също!

 


5. Конна езда

За любителите на природата и животните конната езда е истинско щастие! Всички сме чували, че както с кучето, човек може да изгради много силна връзка и с коня. Говори се дори, че язденето на кон е лечебно, а близостта ни до това величествено животно ще ни донесе спокойствие и хармония в душата.

Ако искате да накарате членовете на екипа ви да почувстват силна емоция в себе си, то конната езда непременно е една страхотна идея за тиймбилдинг. 

Язденето на кон гарантирано ще им донесе освен мир - и доза приключение. В един такъв тиймбилдинг бихте могли да си направите разходка из природата в компанията на конете, а след това - пикник. 

Тази активност ще донесе на членовете на екипа покоя, който може би търсят на работното си място.


Заключение

Изграждането на сплотен екип е непрекъснат процес, който изисква свежи и иновативни идеи, за да се поддържа екипа винаги ангажиран и мотивиран

Възприемайки тези уникални дейности за сплотяване на екипа, можете да създадете положителна и приобщаваща работна среда, която насърчава сътрудничеството, комуникацията и креативността. Независимо дали става дума за каране на кану или каяк, предизвикателство в ескейп стая, картинг, караоке или конна езда тези идеи ще помогнат на вашия екип да се сплоти и да процъфтява, което в крайна сметка ще доведе до повишена производителност и по-силно чувство за единство между членовете на екипа.

 

Научихте ли за някой нов вид тиймбилдинг от тази статия? Споделете ни, ако ако се сещате за още!

Можете да го направите в нашата платформа - Kaderabotim.bg, където можете да научите много за работната среда в България. 

В уебсайта ни ще откриете полезна информация както за работещите, така и работодателите в България! Станете част от инициативата и нека заедно повишим прозрачността на пазара на труда в България!