Всички искат да работят с мениджър, който ги разбира и оценява работата им. След сблъсъка с токсичен шеф, вече искате да избегнете подобна ситуация на всяка цена. Познато ли ви е това? 

Избягването на такъв тип работодател е от решаващо значение за създаването на положителна и продуктивна работна среда. Когато си търсите нова работа и вече сте стигнали до фазата с интервюто, не се колебайте да задавате въпроси, чрез които ще разберете какъв шеф ще имате.

Задавайки правилните въпроси по време на интервюто за работа, ще ви помогне да придобиете ценна представа за лидерския стил на потенциалния ви мениджър и работната култура в компанията.

В тази статия ще ви информираме кои основни въпроси да зададете по време на интервюто за работа, за да разпознаете и избегнете токсичния шеф.

 

Какво да питаме на интервю за работа, за да разпознаем бъдещия токсичен мениджър?

1. Бихте ли ми казали защо е напуснал служителят, чието място ще заема?

Това е един от най-важните въпроси, които можете да зададете на своя потенциален бъдещ мениджър. Отговорът на въпроса ще ви покаже много относно работната среда във фирмата. Според това дали той или тя отговори директно или уклончиво, ще разберете каква е била причината за напускане.

 

2. Как се оценява работата на служителите във вашия екип?

Този въпрос е от изключително голямо значение, защото знаейки как ще бъдете оценявани, ще можете да следите внимателно представянето си в компанията, кариерното си развитие и да поискате увеличение предизвестиена заплатата в бъдещ подходящ момент. Ако потенциалният ви бъдещ работодател няма ясен отговор на въпроса, е редно да се замислите дали наистина искате да кандидатствате в тази компания.

 

3. Как насърчавате баланса между работата и личния живот?

Токсичният шеф често пренебрегва баланса между работа и личен живот, което води до прегаряне и намалено удовлетворение от работата. Добрият началник ще даде приоритет на благосъстоянието на служителите си и във фирмата ще има въведени политики за поддържане на здравословен баланс между професионалния и личния живот.

4. Можете ли да опишете фирмената култура?

С този на пръв поглед абстрактен въпрос ще разберете какво е от значение за вашия потенциален бъдещ шеф, когато става дума за компанията. Чрез отговора му ще можете да научите дали работната среда е добра или токсична. Ако в отговора си началникът наблегне върху сътрудничеството, откритата комуникация и кариерното развитие на служителите, това е добре. Ако обаче се фокусира върху конкурентноспособността или йерархиите, това означава, че работната среда най-вероятно е токсична.


5. Можете ли да ми кажете за възможностите за професионално развитие в компанията?

Здравословната работна среда насърчава растежа на служителите чрез обучения, семинари и различни програми. Липсата на инвестиции в развитието на служителите може да е знак за шеф, който не цени напредъка на своя екип.

 

6. Как се справяте с конфликтите между членовете на екипа?

Токсичните началници могат да изострят конфликтите между членове на екипа или да създадат враждебна среда. Уверете се, че компанията, за която кандидатствате, насърчава разрешаването на конфликти чрез открит диалог.

7. Как бихте описали своя стил на управление?

Директното задаване на въпроса за стила на управление може да даде ценна представа за това как работодателят взаимодейства с екипа си. Избягвайте началници, които проявяват контролиращи, авторитарни или неуважителни тенденции.

 

8. Можете ли да ми споделите кои качества цените високо освен уменията и опита?

Чрез този въпрос ще научите дали вашият потенциален бъдещ шеф търси в потенциалния си служител конкретни вярвания, цели или идеали. С отговора му ще разберете дали споделяте едни и същи ценности.

 

 
 

Заключение

Задаването на тези 8 въпроса по време на интервю за работа може значително да увеличи шансовете ви да избегнете токсичен шеф и да намерите работно място, което цени вашето благополучие и насърчава професионалното ви развитие. 

Не забравяйте, че токсичната работна среда може да има тежки последици върху удовлетворението от работата и цялостното ви щастие, така че е от решаващо значение да дадете приоритет на намирането на добър шеф. 

Когато проактивно търсите информация за фирмената култура и стила на управление на работодателя, можете да вземете информирано решение, което води до по-висока удовлетвореност от работата.

 

А вие задавали ли сте някои от тези въпроси на бъдещия си работодател по време на интервю за работа? Споделете ни в коментар под тази статия!

В нашата платформа - Kaderabotim.bg можете да научите много за работната среда в България. 

В уебсайта ни ще откриете полезна информация както за работещите, така и работодателите в България! Станете част от инициативата и нека заедно повишим информираността за пазара на труда в България!