Тенденцията quiet quitting (тихото напускане) добива все по-голяма популярност из социалните мрежи с по-млада аудитория. Хаштагът #quiеtquitting в TikTok, който представителите на генерация Z използват, за да изразят нагласите си спрямо темата, има над 440 милиона гледания. Новата тенденция разделя генерациите на два лагера. По-младите смятат, че добрият живот е възможен само, ако човек не живее, за да работи, а по-зрелите генерации твърдят, че, за да имате финансовата възможност да изградите добър живот, трябва да сте по-отдадени и отговорни към професията си.

 

В статията ще разберете какво точно представлява явлението тихото напускане, каква е гледната точка на новото поколение и дали quiet quitting ще се наложи като постоянен модел на работа в лицето на младите, към който HR специалистите и работодателите ще трябва да се адаптират.

 

Какво представлява тихото напускане?

Тихото напускане не представлява релано напускане и не води до такова. При quiet quitting служителят постепенно започва да поема по-малко инициатива по време на работа, докато накрая не сведе задълженията си само до тези, които се изискват според договора му. Хората, които са напуснали тихо, пристигат на работа точно в 9 и си тръгват в 17 часа, не водят служебни разговори извън работно време, не се трудят през уикенда и не поемат доброволно чужди ангажименти. В основата на тихото напускане стои идеята, че не бива да правите повече от необходимото, като стоите до късно или работите високоефективно, ами трябва да поемате ангажименти, колкото да покриете необходимия минимум, за да можете поне да заявите, че сте си спечелили заплатата с честен труд.

Казано по този начин, тихото напускане звучи като напълно негативна тенденция, която според някои източници ще сложи край на качествените стоки и услуги и ще произведе посредствени кадри, които никога няма да успеят да се развият и да постигнат добър финансов статус или кариерни успехи. Представителите на по-зрелите генерации често се чудят какво е довело до хроничното прегряване (burnout) у младите и липсата на работливи представители на генерация Z. Отговорът на това питане и гледната точка на младите, ще ви представим по-долу.

 

Защо младите напускат тихо?

Поколението Z е познато със своя свободолюбив дух, който повечето хора приемат като причина младите да са quiеt quitters. Работодателите си обясняват явлението със желанието на младите да правят само това, което им е истински приятно и им носи положителни емоции, но истината е, че причината тихото напускане да съществува, е много по-дълбока.

 

Генерация Z е поколение, което е родено в спокойния и свободен свят на края на 20-ти и началото на 21-ви век. Още в детството си, то е свикнало с безкрайните възможности, технологичния разцвет, отворените граници и липсата на мащабни политически и военни конфликти. В първите си съзнателни години обаче, то става жертва на глобална пандемия, война в сърцето на Европа, природна и политическа криза. Тези фактори го карат не само да чувства страх от бъдещето, но и да се питат дали въобще съществува такова, щом светът ни се роши все по-бързо. Потребители в TikTok споделят, че не виждат смисъл да се трудят за мечтаната къща, щом има възможност да нямат функционираща планета, на която да положат основите ѝ. А дори природата и светът ни да се запазят такива, каквито ги познаваме, то няма гаранция, че инфлацията няма да е стигнала ниво, което не им позволява да инвестират в собствен имот.

Още една причина, която генерацията споменава като корен на тихото напускане, е  липсата на чувство за значимост. Служителите, които са напуснали тихо казват, че се чувстват все едно не са важни за компанията, в която работят. Голяма част от тях смятат, че работодателите им не ги зачитат като личности и не се съобразяват с техните желания.

 

Трябва ли компаниите да се адаптират спрямо новото поколение?

Ние вярваме, че пазара на труда трябва да бъде гъвкав и да се адаптира спрямо новите тенденции, независимо дали те са тук задълго, или са просто временни. Щом новата генерация, която тепърва се присъединява към работната среда, има толкова големи и обективни притеснения, които ги карат да действат радикално т.е. да напускат тихо, значи HR специалистите и работодателите е добре да се вслушат в тях. Пренебрегването на тенденциите, може да доведе до неприятни последици за ефективното управление на човешкия ресурс във всяка компания и може да ви изправи пред неочаквани кризи.

 

Загубата на ценен служител е тежка за всеки работодател, а този тип напускане, въпреки че е фиктивно, е достатъчно да бъде забелязано и да натежи на процесите на компанията. Добрият HR специалист или мениджър би направил всичко по силите си да предотврати напускането на вече обучен служител, както и да ги мотивира да създаде работещ кариерен план за бъдещето си.

 

Заключение

Тихото напускане не е просто TikTok тенденция, която завладява света, а начин на мислене, който отлично олицетворява притесненията на младото поколение, което тепърва навлиза в пазара на труда. Безпочвени или не, страховете им не бива да бъдат игнорирани, а напротив - HR специалистите и работодателите трябва да изградят стратегия, за да попречат на тихото напускане да завладее изцяло начина на мислене на младите. Балансът между работата и личния живот определено е важен, но съществува съществена разлика между него и работата на минимума на възможностите.

 

Не забравяйте да прочетете втората част на статията, където ще споделим ценни съвети, които можете да използвате във вашата фирма, за да мотивирате служителите и да предотвратите тихото напускане.


 

Смятате ли, че тихото напускане е тенденция, която може да спре изцяло кариерното развитие на младите?

Включете се в нашата платформа Kaderabotim.bg и вижте каква е обратната връзка на служителите за компанията, в която работят. 

Нека заедно подобрим прозрачността на пазара на труда в България!