Терминът „бърнаут“, по-известен у нас като прегаряне, или Синдром на професионалното изчерпване, се използва още през 1974 г. от американския психиатър Хърбърт Фройденбергер.

Професионалното прегаряне е сериозен проблем за много мениджъри на екипи, особено когато става въпрос за менторство на големи групи хора. Това може да доведе до намалена продуктивност, загуба на мотивация и повишено ниво на стрес както за ментора, така и за членовете на екипа. 

За да се справи с тези предизвикателства и да осигури ефективно менторство, както и спокоен работен процес за себе си и колегите, всеки мениджър трябва да предприеме действия, за да се справи с бърнаут синдрома. В следващите редове ще разгледаме 5 ключови съвета как да го постигнете.

 

Как да избегнете прегаряне при управление на екип?

 

1. Разделете служителите на екипи

Една от стратегиите за справяне с професионалното прегаряне е разделянето на служителите, които ръководите, в по-малки екипи. Това не само улеснява управлението, като позволява на мениджъра да се фокусира върху по-малки групи хора, но и насърчава по-голямата ангажираност и взаимодействие между членовете на екипа

С разделението на екипа на по-малки групи, отговорностите стават по-ясни и лесно управляеми. Всеки екип може да бъде отговорен за конкретен набор от задачи или проекти, което помага за постигането на повече ефективност на работа.

Подходящата комбинация от опитни и по-нови членове при управление на екип може да създаде благоприятна среда за взаимно учене и развитие.

 

2. Възползвайте се от технологични решения

Съвременните технологии предоставят много възможности за подобряване на менторството, което ще ви помогне при справянето с бърнаут синдрома. Онлайн платформи за обучение, видеоконферентни системи и софтуерни приложения за управление на проекти могат да помогнат на ментора да организира ефективно своя работен процес и да създаде подходящи обучителни материали за своите наставлявани.

 

3. Установяване на приоритети и граници

Задаването на ясни приоритети и граници в работата ви е основна стъпка за предотвратяване на професионално прегаряне. 

Разберете кои фактори на работното място ви правят удовлетворени или напрегнати и бъдете открити за тях към ръководството и вашия екип. Важно е да се научите да казвате „не“ на задачи, които не са от съществено значение или които надхвърлят вашите възможности. Споделяйте обратна връзка към членовете на вашия екип и към ръководството, бъдете решителни в защитата на своето време и енергия за ангажиментите, които са най-важни за вас и за вашия екип.
Когато сте наясно със задачите и целите си, можете да се концентрирате върху най-важните и наложителни от тях, предпазвайки времето си от излишни отговорности.

 

4. Използване на ефективни комуникационни инструменти

Ефективната комуникация е ключов аспект за избягване на прегаряне при управление на екип. Използването на подходящи инструменти за комуникация, като срещи, електронна поща и софтуер за управление на проекти, ви помага да поддържате ясна и открита комуникация с вашите колеги, като същевременно оптимизирате управлението на своето време.

 

5. Поддържане на баланс между работа и личен живот

Поддържането на баланс между работа и личен живот е от съществено значение за мениджърите, които искат да избегнат прегаряне и да постигнат успех както на работното място, така и извън него.

Важно е да установите ясни граници между работното време и времето за почивка. Опитайте се да работите в определени часове и след това да се отделяте за себе си и своите близки. Изключете работния имейл и телефон след работно време, за да си осигурите време за отпускане и възстановяване.

Не пропускайте да инвестирате време във физическа активност, здравословна храна, сън и релаксация, които са ключови за запазване на енергията и мотивацията ви.

 

Заключение

В заключение, професионалното прегаряне може да има негативно въздействие върху ефективността и мотивацията както на мениджъра, така и на екипа. Менталното и емоционално изтощение може да доведе до затруднено решаване на проблеми, вземане на решения, оказвайки отрицателни последствия за вашето физическо и емоционално здраве.

Спазвайки горепосочените съвети, мениджърите могат да създадат по-продуктивна и устойчива среда за менторство, като същевременно се справят с бърнаут синдромът и поддържат високо ниво на ангажираност и мотивация сред членовете на екипа.

 

Случвало ли ви се е да изпитвате прегаряне при ръководене на екип? А как успяхте да се справите? Споделете с нас!

В платформата Kaderabotim.bg можете да споделяте всичко за работната среда в България. 

В уебсайта ни ще откриете полезна информация както за работещите, така и работодателите! Станете част от платформата и нека заедно повишим информираността за пазара на труда в България!