В дигиталната ера традиционното физическо интервю за работа - лице в лице, еволюира в онлайн такова, особено след пандемията от Covid-19. Откакто все повече компании започнаха да следват модела на дистанционната работа, виртуалните интервюта също започнаха да се  превръщат в норма. Навигирането в този виртуален пейзаж обаче,  изисква малко по-различен набор от умения и по-специална подготовка в сравнение с физическите интервюта за работа. 

В тази статия ще ви споделим 5 безценни съвета, които ще помогнат да се подготвите за успешно онлайн интервю за работа. Ако скоро ви предстои такова, останете с нас до края на статия, за да разберете как да бъдете перфектни и да грабнете желаната позиция! 
 

Грабнете мечтаната позиция и се подгответе за дистанционно интервю за работа с нашите 5 съвета
 

1. Тествайте техническата си настройка преди онлайн интервю за работа

Нищо не може да провали едно онлайн интервю по-бързо от технически трудности или неизправности. Осигурете безпроблемно изживяване, като тестваме оборудването си преди планираното време за интервюто. Проверете вашата интернет връзка, камера и микрофон. Запознайте се с платформата за видеоконференции, която компанията използва - независимо дали е Zoom, Microsoft Teams или друго приложение. Уверете се, че вашето потребителско име е професионално и обмислете използването на неутрален фон, за да избегнете разсейване. 

Бонус съвет: HR специалистите съветват да влезете в онлайн срещата 5 минути преди началото на интервюто - за предпочитане нито повече, нито по-малко. 
 

2. Създайте професионална среда

Вашето обкръжение по време на онлайн интервю допринася за цялостното впечатление, което правите. Изберете тихо, добре осветено пространство с минимален фонов шум. Уверете се, че стаята е подредена, отразявайки вашия ангажимент към възможността да вземете тази позиция. 

Разположете камерата си на нивото на очите, за да поддържате добър зрителен контакт и помислете варианта да инвестирате в чифт качествени слушалки, за да подобрите чистотата на звука. Подготвяйки професионална среда, вие демонстрирате вашето внимание към детайла и отдадеността ви на процеса на интервю. Покaзвате, че сте сериозни и се отнасяте с уважение към ангажимента, а не го неглижирате, защото се провежда дистанционно. 

 

3. Обличайте се за успех – дори от кръста надолу

Въпреки че може да е изкушаващо да се обличате професионално само от кръста нагоре, важно е да се облечете професионално -   за успех  и психическа настройка. Това не само ще ви подготви за всякакви неочаквани обстоятелства, но също така ще ви постави  в правилното мислене за професионално взаимодействие. 

Изберете елегантни дрехи в неутрални цветове, за да избегнете разсейването на камерата. Професионалното обличане не само показва уважение към интервюто и интервюиращия ви, но също така повишава увереността ви, допринасяйки за това да направите добро първо впечатление
 

4. Практикувайте често срещани въпроси за интервю за работа 

Точно както при традиционните интервюта, можете да предвидите определени въпроси за интервю, което провеждате онлайн. Практикувайте отговорите си на често срещани въпроси като вашите силни и слаби страни, примери за преодоляване на предизвикателства и кариерни цели. Освен това се подгответе за въпроси, специфични за дистанционната работа, като например как да останете мотивирани и организирани, когато работите от вкъщи

Практикуването на вашите отговори ще ви помогне да формулирате мислите си ясно и уверено, като направите добро впечатление на вашия потенциален работодател. Важно е да планирате и специфични въпроси за интервю, които да зададете към потенциалния ви бъдещ работодател, за да избегнете токсичен мениджър

Бонус съвет: Информирайте се какъв ще бъде процесът по подбор на кадри и през колко етапа ще преминете. Ако сте в начален етап, не прекалявайте с въпросите, за да не изпреварвате събитията. Подгответе се само с най-важните въпроси за интервю. 

 

5. Проучете задълбочено компанията и позицията 

Преди всяко интервю за работа е изключително важно да проучите компанията и позицията, за която кандидатствате. Запознайте се с мисията, ценностите и последните постижения на компанията. Разберете основните отговорности и трудови характеристики на позицията, и как вашите умения и опит са в съответствие с тях. По време на интервюто за работа посочете конкретни аспекти на компанията и ролята, за да демонстрирате истинския си интерес и подготовка. Това не само ще покаже вашата отдаденост и сериозност, но също така ще ви помогне  да приспособите отговорите си към нуждите на компанията.

 

Заключение

В заключение, овладяването на онлайн интервю за работа изисква комбинация от техническа подготовка, професионализъм и задълбочено проучване. Следвайки тези 5 съвета, вие ще бъдете добре подготвени да се ориентирате във виртуалния пейзаж и ще оставите трайно положително впечатление у потенциалния ви работодател. Не забравяйте, че подготовката е ключът към успеха във всеки сценарий на интервю – онлайн или не. Късмет!

 


А вие как се подготвяте за онлайн интервю за работа? Какви са вашите тайни за успех? 

Споделете ни долу в коментарите! 

 Имате нужда от още съвети, свързани с професионалната сфера? Включете се в нашата платформа Kaderabotim.bg и се информирайте относно работната среда в България, работодателите и заплатите. 

Нека заедно подобрим прозрачността на пазара на труда в България!