Комуникацията е ключова част от справянето с нестабилните времена и събития, на които ставаме свидетели през последните години. Работодатели и служители трябва да обединят сили, за да успеят да осигурят подходящи условия на работа за двете страни. Един от основните проблеми, с които те се борят в момента, е инфлацията. Осезаемото покачване на цените винаги повдига въпроса са увеличението на заплатите, защото голяма част от служителите веднага започват да усещат напрежението в месечния си бюджет.

 

Ние от Kaderabotim.bg, като част от Wherewework - водещата румънска мрежа за служители и работодатели, вярваме, че обратната връзка стои в основата на положителните промени, затова се стремим да изградим мост между работодателите и служителите, който да спомага общото им развитие. Поради тази причина, в периода от декември 2022 до март 2023 проведохме проучване “Заплатите по време на инфлация през 2023 г”, за да разберем повече за пазара на труда в Централна и Източна Европа и да научим какви са нуждите на служителите в този регион. 

 

В проучването се включиха общо 12 801 служители от България, Румъния, Република Молдова, Гърция и Унгария, които работят в сферата на , търговията на дребно, финансите и банковото дело, телекомуникациите, производството на потребителски стоки, здравните услуги и др. 

 

Очакват ли служителите увеличение на заплатата през 2023?

Повече от половината анкетирани в България (55%) не очакват да получат увеличение на заплатата през тази година, въпреки че се нуждаят от 20- 30% ръст, за да успеят да покрият разходите си. Ситуацията в повечето анкетирани държави е подобна, като изключение правят Унгария и Румъния, където мнозинството (Унгария 62% и Румъния 53%) очаква позитивен развой на нещата - увеличение на заплатата. Цели 77% от българите не са били информирани дали могат да очакват ръст на възнаграждението си, при данни между 59-74% в останалите държави. За България този процент е най-висок, което кара голяма част от хората у нас да обмислят смяна на работното си място (32%) или да си намерят втора работа (19%).

 


Снимка: Костин Тудор, основател на мрежата Wherewework, която управлява Kaderabotim.bg

 

Според Костин Тудор, основателят на мрежата на Wherewework, която управлява Kaderabotim.bg у нас, това е важен сигнал за работодателите, на който те трябва да обърнат внимание. Много работещи у нас (36%) твърдят, че ще се справят много трудно с инфлацията, ако необходимото увеличение на заплатата не им бъде предоставено, а 32% смятат да си потърсят ново работно място, ако не получат по-голямо възнаграждение. По думите на Костин Тудор, тези проценти са ясен знак, че е необходимо работодателите да обмислят следващите си стъпки за задържане на служителите в компанията.

 

32% от българите ще си потърсят нова работа, ако заплатата им не бъде увеличена

В сравнение с другите държави, малка част от българите са склонни да сменят работата си, ако очакванията им не бъдат удовлетворени. В Румъния, Гърция, Унгария и Република Молдова този процент е средно 41%. България (почти 15%)  заедно с Румъния (почти 19%) обаче, са сред държавите, в които хората са най-склонни да комуникират с управлението във фирмата си и да обсъдят необходимото увеличение на заплатата си с мениджъра, който отговаря за техния отдел. Около 19% от анкетираните в България мислят да се заемат с допълнителен ангажимент, като си потърсят втора работа, която да съчетават с настоящата си, за да успеята да си осигурят необходимия доход. Едва 8% от служителите у нас разчитат на евентуални бонуси, които работното им място може да предложи, а цели 26% казват, че все още нямат план за действие в случай, че възнаграждението им не се покачи.

 

До каква степен липсата на увеличение се отразява на финансите на служителите?

 

 

Непрестанното покачване на цените несъмнено е тревожен период, към който голяма част от хората се налага да се адаптират. Някои се отказват само от любимите си летни ваканции, а други трябва да предприемат по-радикални мерки, за да се справят. Само 2% от анкетираните българи не планират да направят промени в разпределението на месечния си бюджет, защото заплатата им ги удовлетворява. Румъния (8,2%) и Молдова (7,6%) имат най-висок дял респонденти, които са посочили, че ще могат да се справят с инфлацията, без да ограничават разходите си, докато в Унгария 5% от служителите принадлежат към тази категория.

 

Най-голямата част от служителите у нас (36%) казват, че вече имат затруднения, защото изразходват почти целия си доход за основните си разходи. Някои от българите (20%) планират да намалят ежегодните си почивки, да посещават по-малко културни събития и да заменят любимите си продукти с такива на по-ниска цена. 16% казват, че ще им е трудно, защото заплатата им е ниска и не очакват увеличение, а 18% смятат да променят ежедневието си, като спрат да си купуват нови дрехи, пазаруват продукти на ниски цени и се стараят да намалят сметките си за ток и вода.

 

Каква фирмена политика за повишение на заплатите е характерна за страните от региона?

Проучването хвърли светлина и върху критериите, които компаниите използват, за да преценят дали да увеличат заплатата на даден служител. В България делът на компаниите, предоставящи годишно увеличение на заплатите, е 34%, а 14% от анкетираните съобщават, че годишното увеличение на заплатите на работното им място зависи от позицията им. 20% от българите получават по-високо възнаграждение, ако се представят добре на работното място, а 30% след проведен разговор с работодателя. Според проучването, Унгария има най-висок дял служители, които получават редовно годишно увеличение на заплатата (58%). Гърция от своя страна, има най-голям брой служители, които получават повишение на заплатата само след предприемане на разговор за условията на възнаграждение с работодателя си (59%). 

 

Заключение

Основната мисия, както на Kaderabotim.bg, така и на групата Wherewework, от която сме част, е да повлияем позитивно на пазара на труда, като създаде благоприятни условия за комуникация. Благодарим на всички, които се включиха в проучването и дадоха приноса си за целта ни, като ни помогнаха да начертаем картината на условията, с които служителите се справят в момента. Вярваме, че събраните данни ще спомогнат за разпространението на нуждите на служителите в Източна и Централна Европа.

 

Очаквате ли увеличение на вашата заплата и усещате ли затруднения, породени от покачващите се цени?

Включете се в нашата платформа Kaderabotim.bg и вижте каква е обратната връзка на служителите за компанията, в която работят. 

Нека заедно подобрим прозрачността на пазара на труда в България!