Регионалната платформа за служители Kaderabotim.bg набра ново рисково финансиране на стойност 1 млн. евро. Водещ инвеститор е българският фонд Sofia Angels Ventures a Инвестицията ще бъде използвана за разработване на алгоритми за изкуствен интелект и машинно обучение, както и за по-нататъшно разширяване на дейността в Централна и Източна Европа, Азия и Африка

Kaderabotim.bg като част от групата WhereWeWork - една от най-големите мрежи платформи за служители и работодатели в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) набра 1 млн. евро в нов кръг рисково финансиране. Сумата ще бъде използвана за по-нататъшно й разширяване в ЦИЕ, Азия и Африка. У нас компанията присъства с регионално представителство под името Kaderabotim.bg, където вече има над 200 000 активни български потребители. 

Водещ инвеститор в този кръг е българският инвестиционен фонд Sofia Angels Ventures, който инвестира 400 хил. евро. Към него се присъединиха инвестиционният фонд Gapminder VC (с 200 хил. евро, което е трета инвестиция в WhereWeWork), Head North (с 200 хил. евро), платформата за съвместни инвестиции в технологични стартъпи Seedblink (100 хил. евро, последваща инвестиция) и бизнес ангел със 100 хил. евро.

Досега групата на WhereWeWork, с местното си представителство Kaderabotim.bg, е провела успешно четири кръга за финансиране на обща стойност 2 000 000 евро, като останалите са през 2017, 2019 и 2021 година.

 

Три пъти повече потребители до края на 2024 година

Първата платформа от групата на WhereWeWork е създадена в Румъния през 2011 г. от предприемача Костин Тудор и се разраства като регионална мрежа от местни онлайн платформите за работодатели и набиране на персонал в 14 държави под общото име WhereWeWork.com. Тя предоставя информация за работодателите, заплатите, обезщетенията и начините на провеждане на интервюта за работа. Днес мрежата от платформи е една от най-големите в Централна и Източна Европа с нейните над 1,5 млн. потребители регионално. Целите за разрастване на ръководството на WhereWeWork до края на 2024 г. възлиза на 4 милиона потребители и хиляда корпоративни клиента.

 

Разширяване на нови пазари в Азия

През 2019 г. компанията започва да разширява дейността си извън Румъния, първоначално в Централна и Източна Европа, а от 2022 г. - и извън Европа. Към момента тя развива дейност в 14 държави – Румъния, България, Унгария, Гърция, Украйна, Молдова, Чехия, Полша, както и Алжир, Египет, Мароко, Тунис, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства в района на Близкия изток и Северна Африка.

 

Компанията ще разшири дейността си и на нови пазари в Азия

Платформите от групата на WhereWeWork работят на местните езиции, с местно наименование и са адаптирани за всяка страна. Общността функционира по модела business-to-business на базата на годишен абонамент, а услугата се предлага както в областта на работодателската марка, така и на онлайн набирането на персонал. 

Платформата се базира на алгоритми за машинно обучение и обобщени потребителски данни, като съчетава интересите на кандидатите на пазара на труда с тези на работодателите.

 

Това е четвъртият ни инвестиционен рунд и се радваме, че с нас са дългогодишни партньори, които ни се довериха за втори и трети път и които знаят, че мечта като прозрачността на пазара на труда може да бъде осъществена след много години. Ще продължим да се разширяваме на регионално ниво, да инвестираме в машинно обучение и изкуствен интелект, но преди всичко ще продължим да предоставяме информация, която наистина създава разлика за нашите потребители, независимо дали става дума за служители, бъдещи служители или работодатели – споделя Костин Тудор, главен изпълнителен директор на платформите WhereWeWork.com.

WhereWeWork  създаде модел за растеж с много висок потенциал за скалируемост в областта на човешките ресурси, благодарение на разработването на нов, прозрачен начин за взаимодействие между работодатели и служители. Наистина ни хареса фактът, че екипът е много опитен в дигиталните маркетингови услуги, но също и в технологиите и човешките ресурси, поема рискове и иска да расте бързо. Вярваме, че тази инвестиция може да ни донесе добра възвръщаемост, а планът за развитие е реалистичен и утвърден от пазара – посочва от своя страна Милен Иванов, управляващ партньор на Sofia Angels Ventures.

Инвестираме за трети път в WhereWeWork.com, защото този бизнес много добре се вписва в нашата визия за подкрепа на румънски технологични стартъпи, които разработват иновативни решения и се развиват в международен мащаб. WhereWeWork е румънска компания с едно от най-големите чуждестранни присъствия, с операции в 14 държави на три континента, но и компания, която прави революция на пазара на труда чрез прозрачност. Хората искат кариера, а не просто заплата, а информацията, предоставяна от платформите, подпомага настоящите и бъдещите служители да откриват важна информация за компаниите и да постигнат по-лесно тази цел – заявява Серджиу Рошка, партньор-основател на GapMinder VC.

В ролята си на технологични инвеститори станахме свидетели на забележителното въздействие на генерираното от потребителите съдържание върху утвърдени индустрии. WhereWeWork.com е създала стабилен бизнес, който е стратегически позициониран да оформи и стимулира пазара на онлайн набиране на персонал и изграждане на работодателска марка. Нашата общност от инвеститори безрезервно призна отдадеността на екипа и бизнес потенциала, потвърждавайки подкрепата си за визията на WhereWeWork за разширяване в различни географски региони - потвърждава и Андрей Дудойу, управляващ партньор в SeedBlink.

 

Повече за Kaderabotim.bg:

Kaderabotim.bg е, част от Wherewework -  мрежа от регионални онлайн общности от служители и работодатели с присъствие в 14 държави. Целта на платформите е да предостави място за активен диалог за нуждите на участниците на пазара на труда, като по този начин създаде по-прозрачен и ефективен пазар на труда. Kaderabotim.bg предлага на търсещите работа в България информация за работодатели, заплати, подробности за начина на провеждане на интервюта за работа в конкретни компании, социални придобивки и предоставя ефективни инструменти за работодателска марка (т.н. Employer Branding) и др. Благодарение на патентован алгоритъм за изкуствен интелект, платформата също така предоставя достъп до персонализирано, спрямо потребителите, съдържание и инструменти. Потребирелите на Kaderabotim.bg могат лесно да сравнят заплатата си спрямо средната такава в същата сфера чрез инструмента „Заплотоизмерител“, да създадат или актуализират безплатно своето CV с професионален дизайн от шаблони и да намерят ценни ресурси за кариерно развитие, стратегии за намиране на работа и изграждане на нужните умения за перфектния служител. Платформата Wherewework стартира през 2011 г. в Румъния, а днес вече присъства в Република Молдова, Унгария, Чехия, Гърция, Украйна, Полша, България, както и в пет страни от арабския свят - Тунис, Алжир, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. 

 

За Sofia Angels Ventures

Sofia Angels Ventures е фонд за рисков капитал в размер на 13 милиона евро, подкрепен от Европейския инвестиционен фонд, който инвестира съвместно с бизнес ангели, фамилии и други частни инвеститори и фондове. Фондът се фокусира върху технологични стартъпи в pre-seed и seed фаза, предимно от България, Югоизточна Европа, както и Централна и Източна Европа, но с визия да оперират в цяла Европа и в световен мащаб. Sofia Angels Ventures е подкрепен от InnovFin Equity, с финансовата помощ на Европейския съюз по програма Хоризонт 2020 и Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), създаден в рамките на Плана за инвестиции за Европа. Целта на ЕФСИ е да подпомогне финансирането и осъществяването на печеливши инвестиции в Европейския съюз и да осигури по-голям достъп до финансиране.

 

За GapMinder

GapMinder е фонд за рисков капитал на стойност 50 млн. евро, който инвестира в технологични компании, създадени в Румъния и Централна Европа, които се развиват бързо в международен план и се намират във фаза Seed или Серия A. Партньорите на GapMinder имат директен подход като инвеститори, помагайки на компаниите да растат чрез стратегически консултации и пряко участие в оперативната организация, корпоративното управление и финансовата дисциплина. Портфолиото на GapMinder включва компании като FintechOS, TypingDNA, DruidAI, Cyscale, Deepstash, SmartDreamers, Soleadify, Machinations, Frisbo, Innoship.io, Cartloop. GapMinder се съфинансира от Оперативна програма "Конкурентоспособност" 2014-2020 година.

 

За SeedBlink 

SeedBlink е платформа за управление на дялов капитал и специализирани рискови инвестиции в областта на технологиите, която дава възможност на частни инвеститори да финансират европейски технологични стартъпи и по-големи компании, заедно с утвърдени институционални инвеститори.
SeedBlink Crowd SA е регистрирана в регистъра на Румънското ведомство за финансов надзор (ASF) под номер PJR28FSFPR/400001 от 03.11.2022 г. с паспорт на ЕС, съгласно регистъра на доставчиците на услуги за групово финансиране на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA). Контактен мейл -  [email protected].