Интервюто за работа може да бъде изнервящо преживяване, изпълнено с очакване и несигурност. 

Въпреки това по време на всяко интервю за работа често има фини знаци, които могат да покажат дали то е минало добре или не. Разпознаването на тези положителни сигнали може да помогне за облекчаване на безпокойството след вашето интервю за работа и да ви даде представа за шансовете ви да я получите.

Ние, от Kaderabotim.bg, подготвихме за вас 5 признака, които подсказват, че вашето интервю за работа е минало добре.

 

5 признака, че вашето интервю за работа е минало добре

 

1. Удължена продължителност на интервюто за работа

Един ясен показател, че вашето интервю е минало добре, е, ако то е продължило по-дълго от планираното. Когато интервюиращите са искрено заинтересовани от кандидат, те са склонни да удължат разговора, за да се запознаят по-добре с квалификациите, опита и очакванията му. 

Ако интервюто надхвърли определеното време, това може да е положителен знак, че интервюиращият вижда потенциал във вас като кандидат.

 

2. Ентусиазирани отговори на въпроси по време на вашето интервю

Двупосочният разговор е от решаващо значение по време на интервю за работа и е положителен знак, когато интервюиращият отговаря ентусиазирано на вашите въпроси. 

Ако вашите запитвания относно фирмената култура, динамиката на екипа или бъдещите проекти са посрещнати с подробни отговори, това показва, че интервюиращият цени вашия интерес и ангажираност към организацията.

 

3. Обсъждане на следващите стъпки по време на вашето интервю за работа

Към края на вашето интервю, ако интервюиращият обсъди следващите стъпки в процеса на наемане, това е сериозна индикация, че те обмислят наемането ви.

Това може да включва споменаване на графика за вземане на решения, подробности за допълнителни кръгове от интервюта или предоставяне на информация относно процеса по наемане. Такива дискусии показват, че интервюиращият вече си представя именно вас като потенциален член на екипа.

 

4. Положителен език на тялото

Невербалните знаци могат да разкрият много за успеха на интервюто. 

Ако интервюиращият поддържа зрителен контакт, кима утвърдително и се ангажира с положителен език на тялото по време на разговора, това предполага, че той се интересува и инвестира във вашата кандидатура. Освен това, ако той или тя се навежда напред, усмихва се или демонстрира отворени жестове, това са признаци, че взаимодействието е благоприятно.

 

5. Споменаване за съвместимост

Ако интервюиращият подчертае колко добре вашите умения, опит и личност съответстват на фирмената култура и изискванията на ролята, това е ясен знак, че вашето интервю е минало добре.

Работодателите не само търсят квалифицирани кандидати, но и хора, които безпроблемно ще се интегрират в екипа и ще допринесат положително за успеха на организацията. Ако те изразят силна вяра във вашата годност за компанията, това е добър знак за шансовете ви да си осигурите позицията.

 

Заключение

Въпреки че не можем със сигурност да потвърдим дали едно интервю за работа е било абсолютно успешно, обръщането на внимание на тези 5 признака може да предостави ценна представа за възприятието на интервюиращия за вас като кандидат.

Не забравяйте, че дори и да не сте свидетел на всички тези признаци, това не означава непременно, че интервюто не е минало добре. Бъдете позитивни, след интервюто изпратете имейл, в който да благодарите за него и да споменете, че оставате търпеливи, докато чакате следващите стъпки в процеса на наемане.

 

А вие как разбирате дали интервюто ви за работа е минало добре? Споделете с нас в коментар по-долу!

В платформата Kaderabotim.bg можете да споделяте всичко за работната среда в България. 

В уебсайта ни ще откриете полезна информация както за работещите, така и работодателите! Станете част от платформата и нека заедно повишим информираността за пазара на труда в България!