В последните години хоум офисът официално се превърна в добра и приложима алтернатива за хиляди компании, а в съвременния свят дистанционната работа  продължава да бъде практикуван модел в множество професионални сфери.

Въпреки широкото приложение на този подход, редица работодатели се насочват към връщане на служителите обратно в офиса през 2022 г. след отшумяването на COVID-19 пандемията.

През август и септември Kaderabotim.bg проведе статистическо проучване на тема Връщане към работа обратно в офиса“, което цели да събере обективна информация за предпочитания модел на работа от служителите и работодателите в България и да даде повече прозрачност на българския пазар на труда по отношение на работната среда в страната.

Проучването се проведе паралелно сред 1 207 български служители и 502 работодатели. Служителите в проучването отговориха на 7 въпроса с няколко възможности за отговор, а работодателите  – на 8.

Биха ли се върнали българските служители обратно в офиса?

Резултатите показват, че 58,00% от българите работят предимно от вкъщи, а 42% предимно от офиса.

Най-голям дял от служителите, взели участие в изследването, а именно 39,35%, споделят, че биха си потърсили нова работа, ако работодателят им поиска да се върнат обратно в офиса, а 34,13% биха разговаряли с останалите колеги и биха се опитали да убедят ръководството и отдела „Човешки ресурси“ да променят решението си. След тях се нареждат 26,51% от анкетираните, които биха се върнали в офиса, защото нямат друг избор.

Предимства на работата от вкъщи и офиса според служителите в страната

Най-голям процент от българските служители са удовлетворени от хоум офиса, т.к. им предоставя възможността да се грижат за семейството, децата и домакинството си, докато работят от вкъщи – 66,67%.

Близо половината от работещите българи (47,45%) считат, че са по-продуктивни,  работейки дистанционно, а едва 12,88% избират хоум офиса, за да практикуват втора работа и/или да поемат допълнителни ангажименти.

Резултатите от проучването показват, че 38,03% биха се съгласили да работят предимно от офиса от 3 до 5 дни в седмицата. Сред тях 43,16% споделят, че са по-ефективни, когато работят от офиса, а 41,84% оценяват възможността за повече социализация. Желанието на мениджмънта в компанията е друг фактор, който 31,57% от участниците отбелязват като основна причина за връщането им обратно в офиса.

 

81,87% от работодателите споделят, че се насочват към връщане на служителите обратно в офиса

 

Те отбелязват, че вече са обсъждали с отдел „Човешки ресурси“ или с ръководството на компанията възможността служителите да се върнат за повече от 1-2 дни в седмицата в офиса през тази година. От друга страна, 13,15% отговарят, че не са, а 4,98% посочват – че са работили от офиса през цялото време.

По-големият процент (58,76%) от работодателите в България  посочват, че са избрали гъвкав модел на работа, при който сами избират как да съчетаят работата от вкъщи и офиса. Близо една четвърт от анкетираните (21,91%)  работят предимно от вкъщи (между 3-5 дни в седмицата), 11,16% изцяло дистанционно, 4,38% изцяло от офиса, а 3,78% предимно от офиса (между 3-5 дни в седмицата).

Идеята служителите да работят от вкъщи се подкрепя от едва 11,55% от работодателите. Балансът между работата от вкъщи и от офиса се търси от 84,46% от работодателите, а едва 3,98% предпочитат връщането изцяло в офиса. Притесненията на мениджърите от дистанционната работа са свързани главно с качеството на комуникация между служителите (33,07%), поддържането на тяхната мотивация (24,10%) и ефективност (19,92%).

Проучването на Kaderabotim.bg сочи още, че едва 7,97% от работодателите се притесняват, че се задава икономическа криза, по време на която екипът трябва да е сплотен, за да е ефективен, а служителите им нямат желание да се връщат в офиса. По-голям процент, обаче, са сериозно притеснени от тенденцията служителите вече да не искат да работят от офиса 30,88%.

 

Заключение

Като кариерна платформа, целяща постигане на повече прозрачност на българския пазар на труда, Kaderabotim.bg изследва въпроса до каква степен служителите и работодателите в страната са склонни да се върнат към модел на работа от офиса през 2022 г. Българските служители предпочитат да работят предимно от вкъщи (64,21%), докато 81,87% от работодателите вече са обсъждали връщане към работа от офиса с ръководството на компанията.


Притесненията от разминаването между предпочитанията на служители и работодатели относно връщането обратно в офиса са факт. COVID-19 пандемията видимо продължава да оказва своето влияние дори и след отшумяването на вируса, а ефектът от нея предстои да бъде анализиран и след окончателните промени в модела на работа от страна на работодателите в близкото бъдеще.

*Проучването бе проведено в периода 24.08-07.09.2022 г. от Kaderabotim.bg измежду 1 207 служители и 502 работодатели на възраст над 18 години.

 

Имате ли възможност за работа от вкъщи в компанията, в която работите? Разкажете ни повече за опита си и се присъединете към кариерната общност на Kaderabotim.bg – нека заедно подобрим прозрачността на труда в България!