Проучванията показват, че възрастните служители се сблъскват с безработицата повече от по-младите, затова и намирането на работа след 45 години често се оказва предизвикателство. 


Въпреки че над 80% от работодателите се оплакват от липсата на кандидати на пазара на труда, по-възрастните и опитни служители немалко пъти остават игнорирани, дори и за длъжности, за които са били препоръчани.

5 неща, които можете да направите, за да си намерите работа на 45 години

1. Не спирайте да развивате нови умения

Една от основните грешки, които 45-годишните кандидати допускат, е да се откажат от позицията в момента, в който прочетат длъжностната характеристика. Средно над 50% от търсещите работа не инвестират време или капитал в допълнително кариерно развитие. Ако желаете да останете релевантни на пазара, вашите умения също трябва да са актуални.

Основната бариера почти винаги е работата с непознат софтуер. Можете да започнете своето допълнително развитие, като потърсите информация и обучителни уроци, които ще ви помогнат да по-лесно да боравите с непознатата програма. Също така, би било добра идея да се запишете на курсове за обучение, фокусирани върху използването на нови технологии. Ако покажете на представител от компанията на интервю за работа, че притежавате нужните качества и сте готови да развивате нови умения, ще докажете, че не сте "твърде възрастен” за позицията. 

 

2. Оптимизирайте автобиографията си

Ако е минало време от последното ви кандидатстване за нова работа, ви препоръчваме да оптимизирате начина, по който представяте своите качества и опит, спрямо най-новите тенденции. По този начин доказвате, че сте в крак с времето и че сте силно мотивирани да продължите развитието си.

Третирайте автобиографията си като инструмент, с който можете не само да информирате потенциалния си работодател за вашата квалификация, но и да оставите добро впечатление у него. Задайте си следния въпрос: “Как мога да докажа, че съм най-подходящият кандидат за тази длъжност?” и преценете кои ваши качества да изтъкнете. 

В случай, че не сте сигурни как да оптимизирате автобиографията си, можете да използвате шаблоните за автобиография на Kaderabotim.bg, които са адаптирани спрямо сегашните стандарти. 

Бъдете креативни и не се страхувайте да прилагате нови идеи, ако смятате, че чрез тях можете да представите опита си по най-добрия начин. Една от възможностите, към които можете да се насочите, е създаването на видео CV, което неимоверно ще остави силно впечатление у потенциалния ви работодател.

 

3. Направете си потребителски акаунт в Kaderabotim.bg 

Чрез кариерната платформа, посветена на служителите и работодателите в България вие можете лесно да комуникирате директно с работодатели и компании, които имат подходящи за вас позиции. Създаването на потребителски акаунт в Kaderabotim.bg ви позволява да разберете повече за условията на труд, които предлагат българските работодатели, и да намерите подходящи обяви за работа.

Ние вярваме, че с общи усилия можем да постигнем повече прозрачност и справедливост на пазара на труда. В иновативната платформа ще намерите информация за водещите компании в страната на база анонимни отзиви от трудовия опит на предишни и настоящи служители в компанията. По този начин ще се запознаете с фирмената култура и работната среда в компаниите, още преди да се кандидатствали в тях.

В допълнение, ще получавате известия и имейли с полезна и актуална информация  за пазара на труда.  

 

4. Направете си профил в LinkedIn

По същество, LinkedIn e социална мрежа, адаптирана спрямо бизнес средата, и обикновено включва повече детайли относно средата на компаниите, свободните им позиции или индустрията, в която те оперират. Развиването на профил в LinkedIn не само ще ви позволи да намерите нови работни места, които отговарят на вашите умения, но и ще ви помогне да изградите мрежа от контакти

За да сте сигурни, че ще успеете да се възползвате максимално от LinkedIn мрежата, трябва да се отнасяте към профила си така, както се отнасяте към вашата автобиография. Старайте се да го актуализирате постоянно и бъдете възможно най-конкретни в описанието на вашите умения. 

 

5. Избягвайте дълги прекъсвания в кариерата си

Прекъсванията в трудовия стаж в едно CV са напълно разбираеми, но ако те надвишат период от 2-3 години, това може да остави лошо впечатление у потенциалния ви работодател. Без значение от причината за паузите служителите по набиране на персонал със сигурност ще зададат въпроси относно вашата реинтеграция на пазара на труда

Щом стигнете до интервю, уверете се, че сте подготвили отговор на такъв тип въпрос и не се изненадвайт, щом го чуете. Бъдете кратки, точни и честни, и докажете на работодателя, че това прекъсване е било във ваша полза, като благодарение на него сте успели да натрупате опит или да се съсредоточите върху вашето семейство. 

 

4 мита, които ви пречат да си намерите работа след 45 години

Не е лесно да останете мотивиран, когато търсите работа след 45-годишна възраст. Това, което може да ви помогне, е да загърбите установените предразсъдъци и митове, които ви пречат да постигнете целите си.

- “Аз съм твърде стар, за да ме наемат някъде.“

Съвсем нормално е да усещате известен страх, когато достигнете 45-годишната възраст. Въпреки това сте длъжни да мислите положително и да се фокусирате върху позитивните ви страни.

Вашите години предполагат високо ниво на опит, което задължително трябва да подчертаете в CV-то и мотивационното си писмо. Също така, можете да зададете интересни въпроси на работодателя в края на интервюто, за да изтъкнете стойността, която можете да донесете на компанията.

- “Ще бъда класифициран като по-малко продуктивен от младите кандидати.“

Не съществува доказателство, че служителите над 45 години имат по-ниски нива на продуктивност, така че не е нужно да се страхувате от това. Напротив - благодарение на опита ви, ще можете да дадете идеи, които да допринесат за повишаването на продуктивността в компанията.

- “Не бих искал да бъда ръководен от по-млади служители.“

Индустриите в днешно време се развиват с изключителна скорост, затова възможността вашият мениджър да е по-млад от вас е съвсем реална. Ако той обаче ви покаже, че ви се доверява и че оценява вашия принос, няма да имате поводи за притеснение относно разликата във възрастта.

- “Работодателите ще започнат да се колебаят относно изискванията ми за заплата.“

Ако изискванията ви за заплата надвишават прага на възнаграждение на компанията, уверете работодателя си, че компанията ще получи очакваната стойност в замяна.

 

Заключение

Въпреки всичко казано до момента, намирането на работа за служители над 45-годишна възраст си остава трудна задача. 59% от по-възрастните кандидати споделят, че наемането им на нова работа не е лесен процес.

Затова и стратегиите за привличане на по-възрастни служители, подготовката им за справяне с новите технологични развития и задържането им на работа до пенсионнна възраст трябва да бъде основен приоритет на служителите от отдела по човешки ресурси. 

А що се отнася до кандидатите - тяхната основна цел е да покажат желание за непрекъснато развитие, гъвкавост и адаптивност към средата

 

Споделете своя трудов опит в компанията, в която работите, напълно анонимно и оценете своя работодател. Включете се в нашата платформа Kaderabotim.bg - нека заедно подобрим прозрачността на пазара на труда в България!